Σάββατο 24.07.2021
More

  Όταν η απεργία χάνει το νόημά της…

  Από τα ξημερώματα, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει και πάλι η αποκομιδή των απορριμμάτων στο δήμο Ιωαννιτών.

  Την απόφαση έλαβε ο Σύλλογος Εργαζομένων, έπειτα από τις διαδοχικές συσκέψεις και συναντήσεις με τον δήμαρχο και στελέχη της δημοτικής αρχής.

  Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί στην πράξη, γιατί μέχρι και στη σύσκεψη που έγινε το πρωί στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου Μ. Ελισάφ ήταν εμφανής η διάσταση απόψεων και φιλοσοφίας, όχι τόσο στα αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι, όσο στον τρόπο λειτουργίας και κατανομής αρμοδιοτήτων στην ίδια την υπηρεσία.

  Κάθε απόφαση που λαμβάνεται από τα συλλογικά – συνδικαλιστικά όργανα των υπαλλήλων είτε στους δήμους είτε στη δημόσια διοίκηση για την προκήρυξη μίας απεργιακής κινητοποίησης, είναι προφανές, ότι δε μπορεί να βασίζεται σε επουσιώδη, αλλά σε μείζονα ζητήματα. Η προκήρυξη δύο συνεχόμενων 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών, που απειλεί να τινάξει στον αέρα, τη δημόσια υγεία στην πόλη, με τους σωρούς σκουπιδιών, να έχουν καταλάβει ήδη πεζοδρόμια και δρόμους και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μία τόσο σοβαρή κινητοποίηση, μπορεί να έχει άλλες αιτίες από τις προφανείς.

  Γιατί, ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ των Ιωαννίνων από την περασμένη εβδομάδα, όταν προκηρύχτηκε η απεργία της Δευτέρας ήταν οι ευθύνες της διοίκησης στην αλλαγή των προγραμμάτων υπηρεσίας, για τους εργαζόμενους. Προστέθηκαν βέβαια σε αυτό και άλλα ζητήματα, που κάνουν συχνά – πυκνά την εμφάνισή τους, στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, πλην όμως αυτό που τελικά έμεινε, ήταν η επιβεβαίωση της κακής λειτουργίας και των σχέσεων του υπαλληλικού προσωπικού με την υπηρεσιακή διοίκηση. Για περισσότερο από μία ώρα στη συνάντηση στο δημαρχείο οι συμμετέχοντες επιχειρούσαν να ξεμπλέξουν το κουβάρι των αρμοδιοτήτων μεταξύ της πολιτικής ιεραρχίας, της υπηρεσιακής διοίκησης, των προϊσταμένων, του ιατρού εργασίας και των υπαλλήλων, κάτι που προκαλεί τεράστια εντύπωση, γιατί δεν παρατηρείται σε άλλους ΟΤΑ α’ βαθμού. Χαρακτηριστικό ήταν το σημείο της αντιπαράθεσης σχετικά με το ωράριο εργασίας της αποκομιδής, σε συνθήκες καύσωνα, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο.

  Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, όμως όσοι καταφεύγουν σε αυτό ως έσχατο μέσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, οφείλουν να το περιφρουρούν και να μην το ευτελίζουν. Ειδικά μάλιστα τη στιγμή, που η κατάσταση στον ευαίσθητο τομέα της αποκομιδής στην πόλη, γίνεται από κακή, χειρότερη…

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ