Σάββατο 25.09.2021
More

  Όταν η Σουηδία επιλέγει Ήπειρο και Σύβοτα

  Για την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας τον Μάιο

  Μπροστά σε μία μεγάλη, αλλά σίγουρα όχι αναπάντεχη, πρόκληση βρίσκεται η Ήπειρος και ο κλάδος του τουρισμού τόσο στα παράλια όσο και στους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς.

  Οι συνθήκες της πανδημίας έχουν επηρεάσει την επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο και αναπόφευκτα, οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι ήδη και σημαντικές και ορατές και στην οικονομία της Ηπείρου.

  Η απόφαση όμως της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σουηδίας να επιλέξει την Ήπειρο για την έναρξη της προετοιμασίας της Ολυμπιακής ομάδας τον προσεχή Μάιο, αποτελεί μία κορυφαία είδηση της τελευταίας περιόδου, που μπορεί να αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην προοπτική της προσέλκυσης αθλητικού τουρισμού και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

  Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες από τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σουηδίας Πίτερ Ρέινεμπο, που βρέθηκε στα Γιάννενα και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.

  Ορεινά τον Οκτώβριο

  Η αποστολή της Σουηδίας για την έναρξη της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αποτελείται από 120 αθλητές σε έντεκα ολυμπιακά αγωνίσματα, καθώς επίσης και 160 προπονητές, συνοδούς και μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής. Όλοι αυτοί θα διαμείνουν για διάστημα μίας εβδομάδας στα Σύβοτα, διάστημα το οποίο χαρακτηρίζεται ως περίοδος προσαρμογής στα δεδομένα και τις συνθήκες της ολυμπιακής προετοιμασίας. Ωστόσο, η συμφωνία και η διάθεση των Σουηδών είναι όπως ανέφερε ο κ. Ρέινεμπο, αντίστοιχος αριθμός αθλητών και συνοδών, να έρθει στην περιοχή και τον Οκτώβριο, επιλέγοντας όμως έναν ορεινό προορισμό.

  Η παρουσία και μόνο της πολυπληθούς ομάδας αθλητών και συνοδών από τη Σουηδία θα προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού εκτός των μελών της αποστολής, στην Ήπειρο θα βρεθούν και ανταποκριτές μεγάλων ευρωπαϊκών τηλεοπτικών δικτύων.

  Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, θα δημιουργηθεί μία υπεραξία για την περιοχή της Ηπείρου ως ένας ξεχωριστός προορισμός και φυσικά μία προβολή στις σκανδιναβικές χώρες σε πρώτη φάση, που υπό κανονικές προϋποθέσεις διαφημιστικής προβολής, θα απαιτούσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

  «Τον ενημέρωσα για τα μονοπάτια του Epirus Trail από το Γράμμο μέχρι τα Τζουμέρκα και το απίθανο περιβάλλον. Σιγά- σιγά η Apollo που μέχρι σήμερα δούλευε κυρίως με τη θάλασσα, θα ασχοληθεί με όλη την περιοχή της Ηπείρου. Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία Apollo, που εκτός από τη φετινή που ήταν έκτακτης ανάγκης περίοδος, έφερνε την εβδομάδα 7-8 πτήσεις στην περιοχή μας. Θα περάσουν τα δύσκολα, θα έρθουν τα εύκολα και πιστεύω ότι θα έχουμε πάρα πολύ περισσότερο κόσμο», ανέφερε αρχικά ο Αλ. Καχριμάνης.

  Ενθουσιασμένοι

  Ο κ. Ρέινεμπο από την πλευρά του, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σουηδίας για τη συνεργασία με τις αρχές της Ηπείρου προσθέτοντας, ότι βρήκαν έναν ιδανικό προορισμό στα Σύβοτα για το πρώτο σκέλος της προετοιμασίας τους.

  «Νομίζω ότι εμείς σαν Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί να γίνουμε μια γέφυρα μεταξύ Ελλάδος και Σκανδιναβίας για να διαφημίσουμε την περιοχή και μετά το καμπ του προσεχούς Μαΐου. Νιώθουμε ότι η περιοχή θέλει να υποστηρίξει αυτό που θέλουμε εμείς.

  «Η ξεκάθαρη τάση που βλέπουμε, είναι ότι ο κόσμος θέλει πια να ζήσει, να κάνει δραστηριότητες, να κάνει αθλητισμό και εσείς έχετε μια περιουσία εδώ που ταιριάζει με το καινούργιο life style. Και αυτό θα το επεξεργαστούμε μαζί», ανέφερε.

  Καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη της συμφωνίας και την απαρχή αυτής της νέας συνεργασίας ήταν η παρουσία της εμπορικής διευθύντριας της Apollo, του τουριστικού οργανισμού που την τελευταία πενταετία έχει φέρει χιλιάδες επισκέπτες από τις σκανδιναβικές χώρες στην Ήπειρο. Η εμπορική διευθύντρια της εταιρίας Νίνα Χόρνγουολ στάθηκε στις πολλαπλές επιλογές που έχει ο επισκέπτης να συνδυάσει στην Ήπειρο τα παράλια με τον τουρισμό στους ορεινούς προορισμούς.

  «Και τώρα έρχεται η επιπλέον δυνατότητα μέσω του αθλητικού τουρισμού με αυτό τα στίγμα που δίνει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Σουηδίας να είναι πολύ δυνατό, γιατί η εικόνα και η είδηση ότι η αποστολή βρίσκεται στην Ήπειρο και στα Σύβοτα, θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για την περιοχή», σημείωσε.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ