Πέμπτη 28.03.2024
More

    Όταν τα πλατάνια τα καλύπτει ο σφένδαμος

    Η υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών αποφάσισε για τα δέντρα που θα καλύψουν τα κομμένα στο παραλίμνιο

    Δύο παρεμφερή είδη σφενδάμου που προσομοιάζουν στα πλατάνια, καθώς και η φυλλοβόλος «λικιδάμβαρη» επιλέχθηκαν για να αντικαταστήσουν τα πλατάνια που κόπηκαν, αφού διαπιστώθηκε ότι είχαν νοσήσει από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

    Η υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με γεωπόνους και γεωτεχνικούς, που ανέλυσαν τις εναλλακτικές επιλογές για την φύτευση νέων δένδρων, που θα αντικαταστήσουν σε αυτή τη φάση τα πλατάνια που κόπηκαν στο παραλίμνιο και στο Κάστρο, κατέληξε στην απόφασή της.

    Αυτή προβλέπει την φύτευση στις επίμαχες περιοχές δύο ειδών σφενδάμου, που μοιάζουν πολύ με τον πλάτανο για την εξωτερική σειρά των πλατάνων που βλέπει προς τη λίμνη και στην λικιδάμβαρη, για τα σημεία που είναι στην πλευρά των τειχών του Κάστρου και στο εσωτερικό του.

    Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα αγοράς καθώς αναζητούνται δένδρα σε φυτώρια που να είναι σε μεγάλο ύψος, ώστε να μεγαλώσουν ακόμη γρηγορότερα φτάνοντας στο επιθυμητό ύψος, προσφέροντας τη σκιά τους.

    Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι πρόκειται για αρκετά κοστοβόρες επιλογές, αφού ανάλογα με την ηλικία του κάθε δένδρου που θα αγοραστεί από φυτώριο, μεγαλώνει και η τιμή, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 300 ευρώ για το καθένα.

    Στη συζήτηση των τελευταίων μηνών αναλύθηκε και το ενδεχόμενο να φυτευτούν κάποια είδη πλατάνου, τα οποία δεν εκδηλώνουν τον ιό και φαίνεται πως δεν προσβάλλονται από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Η λύση αυτή απορρίφθηκε καθώς από το Ινστιτούτο Δασικών και Μεσογειακών Οικοσυστημάτων έχει επισημανθεί σαφώς, ότι τουλάχιστον για μία δεκαετία δε θα πρέπει να φυτευτεί στις επίμαχες περιοχές κανένα άλλο είδος πλατάνου. Για τα συγκεκριμένα είδη μάλιστα τονίζεται, πως δεν εκδηλώνουν τον ιό, αλλά είναι φορείς του, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν μπορούν να τον μεταδώσουν και με ποιον τρόπο σε γειτονικά πλατάνια

    Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Αρ. Παππάς, η υπηρεσία κατέληξε στις επιλογές της, και σύντομα θα γίνουν οι φυτεύσεις των νέων δένδρων, σε σημεία, δίπλα από τα πλατάνια που κόπηκαν. Η αρχική πρόθεση της υπηρεσίας να προχωρήσει σε εκρίζωση των πλατάνων που κόπηκαν κρίθηκε ανεφάρμοστη λόγω του κόστους και της τεράστιας ζημιάς που θα προκαλούνταν στα πεζοδρόμια και τα κράσπεδα, με το ριζικό σύστημα των δένδρων να εκτείνεται σε μία διάμετρο πολλών δεκάδων μέτρων. Έτσι, αποφασίστηκε να απομακρυνθούν οι βάσεις των κορμών μέχρι το έδαφος και η φύτευση των νέων δένδρων να γίνει σε κοντινά σημεία.

    Τα χαρακτηριστικά των νέων δένδρων

    Ο σφένδαμος ψευδοπλάτανος είναι ένα επιβλητικό δένδρο, γρήγορης ανάπτυξης, που φτάνει τα 30-35 μέτρα ύψος, με πυκνό φύλλωμα που θυμίζει πολύ τον πλάτανο. Είναι δένδρο ανθεκτικό στο κρύο, με πολύ ισχυρό ριζικό σύστημα, ενώ το φύλλωμά του γίνεται κίτρινο το Φθινόπωρο

    Το πλατανοειδές σφενδάμι είναι επίσης δένδρο γρήγορης ανάπτυξης, που φτάνει τα 20 μέτρα ύψος με τα φύλλα του να παίρνουν το Φθινόπωρο αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ – πράσινου ή του κιτρινοπράσινου. Χρησιμοποιείται για σκίαση και καλλωπιστικούς σκοπούς σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμους.

    Τέλος, η λικιδάμβαρη είναι ένα δένδρο μέτριας έως ταχείας ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος τα 25 μέτρα, με τη μέση διάρκεια ζωής του να κυμαίνεται στα 400 χρόνια. Παρουσιάζει επίσης μεγάλη αντοχή στο κρύο και αναπτύσσεται πιο γρήγορα σε υγρά εδάφη. Σημαντικό χαρακτηριστικό του γνώρισμα όμως, το ότι δεν προσβάλλεται από ασθένειες.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ