Πέμπτη 11.04.2024
More

  Ούτε φέτος θα λειτουργήσει η Σχολή Υποψηφίων Κληρικών στη Βελλά

  Ποτέ δεν έγινε αποδεκτή η εισήγηση της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας

  Ποτέ δεν έγινε αποδεκτή η εισήγηση της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας να μπει λουκέτο στην Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, επίσης, όμως, ούτε και έτυχε θερμής υποδοχής η πρόταση να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο του 2023 η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στην ιστορική Βελλά.

  Η πρόθεση αυτή έμεινε στα χαρτιά, αφού η Επιτροπή που ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο ως έχουσα την ευθύνη και αρμοδιότητα να συντάξει το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Μαθητείας δεν ασχολήθηκε καν με το ζήτημα, κάτι που οδηγεί τουλάχιστον για φέτος,όπως έκανε γνωστό ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, σε αναστολή της προοπτικής λειτουργίας της Σχολής.

  Την είδηση αυτή έδωσε ο ίδιος ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος αμέσως μετά το μνημόσυνο που τελέστηκε στην Παναγία τη Βελλαϊτισα, ενόψει του ετήσιου Ανταμώματος των αποφοίτων της Βελλάς. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έκανε γνωστό πως το ναυάγιο στην προοπτική λειτουργίας της Σχολής Μαθητείας που επρόκειτο να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο βαρύνει αποκλειστικά την Σύνοδο της Εκκλησίας και ειδικότερα τα μέλη της Επιτροπής, ενώ δεσμεύτηκε πως ο ίδιος που από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι ένας εκ των 12 Συνοδικών Ιεραρχών θα ασχοληθεί προσωπικά και επισταμένως με το ζήτημα της κατάρτισης του προγράμματος σπουδών, ώστε η Σχολή να λειτουργήσει από το 2024.

  «Δεν είναι ευθύνη της Πολιτείας αλλά της Εκκλησίας αυτό που έγινε και είναι κάτι που μας λυπεί και μας στεναχωρεί. Δικαιολογημένα λοιπόν και αγωνιούν και δυσαρεστούνται οι Βελλαϊτες από την εξέλιξη αυτή, αλλά δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει έτσι», ανέφερε αρχικά.

  Προτάσεις για πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές

  Από την άλλη όμως ο κ. Μάξιμος τόνισε πως εκτός από την προσπάθεια που θα αναλάβει για τη σύνταξη του προγράμματος σπουδών της Σχολής Μαθητείας Κληρικών, τόνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με διακεκριμένους νομικούς της χώρας και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως και με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Διακονίας για τη λειτουργία ενός ΙΕΚ στη Βελλά με πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές και προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, τον πολιτισμό και άλλες ειδικότητες.

  Τρεις εισακτέοι στις Ακαδημίες…

  Καταλήγοντας ο κ. Μάξιμος δεν έκρυψε την απογοήτευση και τον προβληματισμό του για την απαξίωση που τυγχάνουν οι ακαδημαϊκές εκκλησιαστικές σπουδές, καθώς πέρυσι υπήρξαν μόλις τρεις εισακτέοι στις δύο Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες σε Αθήνα και Ηράκλειο αντίστοιχα και φέτος μόλις δύο. «Δυστυχώς, οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες έχουν πεθάνει, αλλά και οι δύο που έμειναν να λειτουργούν με την απόφαση που έβαλε λουκέτο στη Βελλά, δείχνουν να ψυχορραγούν και οι ελάχιστοι εισακτέοι δείχνουν ότι δεν έχουν μέλλον. Η εκκλησιαστική εκπαίδευση έχει φτάσει σε σημείο κατάντιας», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

  Το αντάμωμα των Βελλαϊτών

  Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στους χώρους της Βελλάς συγκεντρώθηκαν δεκάδες απόφοιτοι Βελλαϊτες με αφορμή το ετήσιο αντάμωμα των αποφοίτων. Αφού τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Βελαϊτισσας, ακολούθησε το ετήσιο μνημόσυνο με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων Βελλαϊτών Ιωαννίνων Δημ. Φλώρο να μεταφέρει και αυτός τη δυσαρέσκεια των χιλιάδων αποφοίτων για τις εξελίξεις που οδήγησαν στην απαξίωση της Βελλάς.

  Ο Σύλλογος των Βελλαϊτών στις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει μία ανοιχτή ημερίδα στα Ιωάννινα όπου και θα παρουσιάσει ένα πλέγμα προτάσεων για την αναπτυξιακή προοπτική της Βελλάς.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ