Παρασκευή 23.10.2020
More

  Παρέχοντας υψηλής ποιότητας νοσοκομειακή περίθαλψη

  Τις δυνατότητες που διαθέτει, την προσφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις προοπτικές του παρουσιάζει το Εργαστήριο Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων το οποίο υποδέχεται σχεδόν το σύνολο των ασθενών που διακινούνται μέσω Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, Τμήματος Επειγόντων αλλά και των Κλινικών και Μονάδων του ΠΓΝΙ.

  Το Εργαστήριο αυτό αποτελεί παράλληλα και το μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης στην Παιδιατρική Ακτινολογία και Νευροακτινολογία του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ακτινολογίας (ESOR), όπως επίσης και το μοναδικό κέντρο σε Δημόσιο Νοσοκομείο στο οποίο πραγματοποιούνται εξετάσεις κατ’ αποκλειστικότητα σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά.

  Το Εργαστήριό, εκτός από τις συμβατικές απεικονιστικές πράξεις, καλύπτει όλο το φάσμα εξειδικευμένων παιδιατρικών εξετάσεων ξεκινώντας από την εμβρυϊκή ηλικία (πχ Μαγνητική Τομογραφία Εμβρύου, Υπερηχοτομογραφία Εγκεφάλου Νεογνών, ουροδυναμικές ακτινοσκοπικές εξετάσεις, λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου f-MRI κτλ), εξειδικευμένων εξετάσεων νευροακτινολογίας (MR Perfusion, Φασματοσκοπία, Δεσμιδογραφία, CT Perfusion, μελέτη αιμάτωσης χωρίς τη χρήση σκιαγραφικού φαρμάκου ASL κτλ) και Μαγνητική Καρδιάς, κατ’ αποκλειστικότητα για όλη την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

  Υπάρχουν μάλιστα πολλοί ασθενείς που προσέρχονται για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων παιδονευροακτινολογίας από όλη την Επικράτεια.
  Την περίοδο της πανδημίας της COVID-19 το Εργαστήριο Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης ΠΓΝΙ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, καλύπτοντας το σύνολο των απεικονιστικών εξετάσεων για τον έλεγχο υπόπτων κρουσμάτων ή ασθενών της νόσου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό.

  Στην Απεικόνιση του Μαστού, το Εργαστήριο πραγματοποιεί όλο το εύρος των απεικονιστικών εξετάσεων (Ψηφιακές Μαστογραφίες, Υπερηχοτομογραφία Μαστού και Μαγνητική Μαστογραφία), ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ειδικούς ελέγχους (μεγεθυντικές Spot Λήψεις, ακτινογράφηση χειρουργικών παρασκευασμάτων μαστού, τοποθέτηση σύρματος) καθώς επίσης και βιοψίες δια λεπτής βελόνης καθοδηγούμενες από υπέρηχο.

  Το τμήμα Μαστού του Εργαστηρίου πραγματοποιεί ετησίως δεκαπλάσιο αριθμό εξετάσεων από το σύνολο των εξετάσεων που πραγματοποιούνται από τους λοιπούς δημόσιους φορείς της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα έπρεπε να υποδέχεται ως τριτοβάθμιο Νοσοκομείου μόνο τα ύποπτα περιστατικά για περαιτέρω έλεγχο. Ίσως η αναβάθμιση του εξοπλισμού των τμημάτων μαστού των λοιπών πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας της περιοχής με την εγκατάσταση ψηφιακών μαστογράφων, θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες προληπτικού ελέγχου των γυναικών και θα έδινε μεγαλύτερη άνεση στο ΠΓΝΙ να εξυπηρετήσει ασθενείς με ανάγκη εξειδικευμένου ελέγχου.

  Τέλος το Εργαστήριο Ακτινολογίας & Απεικόνισης ΠΓΝΙ εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα κέντρου αντιμετώπισης ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (Stroke Center), το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση και αποκατάσταση των επιπτώσεων της ισχαιμίας στον Εγκέφαλο.

  «Μέτρο για όλες τις επιλογές και τη λειτουργία του Εργαστηρίου είναι ο άνθρωπος, και μάλιστα στην πιο ευάλωτη μορφή του, ο πάσχων άνθρωπος. Με τον γνώμονα αυτό θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη και να στηρίζουμε τις δομές υγείας που είναι επιφορτισμένες με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι οποίες είναι απαραίτητο να λειτουργούν απρόσκοπτα», σημειώνει καταλήγοντας η Διευθύντρια, Καθηγήτρια Μαρία Ι. Αργυροπούλου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  «Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, ο καρκίνος σταματά μόνο με την πρόληψη»

  «Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, ο καρκίνος σταματά μόνο με την πρόληψη», λέει ο Χ. Χαρίσης

  Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα έγγραφα και οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις μετά τις 00:30

  Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα ξημερώματα τίθεται από το Σάββατο σε ισχύ για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί και κόκκινο επίπεδο κινδύνου   

  Θετικά και αρνητικά νέα από τις αναλύσεις στα λύματα

  Ανίχνευση κορωνοϊού μεν, αλλά και χωρίς ίχνη περιοχές που είχαν δώσει θετικό σήμα παλιότερα

  Στο επίκεντρο το «κοκκίνισμα» των Ιωαννίνων

  Συζήτηση εφ' όλης της ύλης στο περιφερειακό συμβούλιο

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.