ΠΓΝΙ – Σε «τροχιά» αλλαγών, λίγο πριν την ολοκλήρωση του ΤΕΠ

Από τις 27 Μαΐου έως και τις 30 Ιουνίου η μετεγκατάσταση του ΤΕΠ στο τμήμα των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, με στόχο να ολοκληρωθούν οι εργασίες του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών – Όλες οι αλλαγές ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και να μη μειωθούν οι υπηρεσίες παροχής προς τους πολίτες

Σε μια νέα «τροχιά» αλλαγών, εισέρχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ιωαννίνων, στην πορεία προς την ολοκλήρωση του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Πιο αναλυτικά και όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο διοικητής του Νοσοκομείου, Σπύρος Δερδεμέζης, οι σημαντικές αλλαγές γίνονται καθώς ουσιαστικά ξεκινά η προσωρινή μετεγκατάσταση ΤΕΠ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου επέκτασης και αναβάθμισής του.

Η μεταφορά του ΤΕΠ θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες του έργου προϋπολογισμού άνω των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και της συμπληρωματικής σύμβασης που αφορά την ανακαίνιση του υφιστάμενου χώρου.

Όπως εξήγησε ο διοικητής Σπύρος Δερδεμέζης, η μετεγκατάσταση είναι προσωρινή οπότε και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πράγμα για το οποίο καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από όλους. Ο πλέον κατάλληλος χώρος για να υποδεχθεί αυτή τη λειτουργία κρίθηκε ότι είναι το τμήμα των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (ΤΕΙ).

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, εξετάστηκαν και εναλλακτικές λύσεις, αλλά επιλέχθηκε η συγκεκριμένη καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που καθιστούν το τμήμα καταλληλότερο έναντι άλλων χώρων.

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο σημείο όπου θα μεταφερθεί το ΤΕΠ, υπάρχει πρόσβαση για τα ασθενοφόρα, χώρος αναμονής, χώρος γραμματείας, ενώ υάρχουν έτοιμα, λειτουργικά ιατρεία συνδεδεμένα μεταξύ τους, με ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό και εγκατεστημένο το σύστημα πρόσβασης στη συνταγογράφηση και το PACS του Νοσοκομείου. Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, το τμήμα γειτνιάζει με το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου, ενώ υπάρχει εγκατάσταση σωληνωτού ταχυδρομείου.

Η δυναμικότητα του ΤΕΠ δεν θα επηρεαστεί, καθώς οι βασικές ειδικότητες (καρδιολογικές, χειρουργικές και ορθοπαιδικές) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ωστόσο φαίνεται πως η ταυτόχρονη παρουσία ασθενών για επείγοντα περιστατικά και προγραμματισμένα ραντεβού αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την κίνηση στον χώρο.

Η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων

Έτσι, είναι αναμενόμενο πως στόχος όλων είναι να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, να λειτουργήσει κανονικά το Νοσοκομείο και φυσικά να μη μειωθεί ούτε στο ελάχιστο η παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, ειδικά μετά και την πρωτιά του Νοσοκομείου σε έρευνα του υπουργείου που ανέδειξε το ΠΓΝΙ στην πρώτη θέση στην ικανοποίηση των πολιτών.

Αναλυτικά λοιπόν οι αλλαγές που θα γίνουν είναι:

Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία που θίγονται λόγω της μετεγκατάστασης του ΤΕΠ  (χειρουργικό – ορθοπεδικό – καρδιολογικό), από τις 27 Μαΐου θα λειτουργήσουν ως εξής:

– Το χειρουργικό εξωτερικό ιατρείο θα λειτουργήσει στην αντίστοιχη κλινική του Δ’ ή του Γ’ κτηρίου κατ’ επιλογήν του διευθυντή χειρουργικής κλινικής.

– Το ορθοπεδικό εξωτερικό ιατρείο θα λειτουργήσει στο νευροχειρουργικό εξωτερικό ιατρείο  και στο ενδοσκοπικό εξωτερικό ιατρείο. Ωστόσο, στο ίδιο ιατρείο κάθε Πέμπτη που δεν πραγματοποιούνται ορθοπεδικά εξωτερικά ιατρεία, θα λειτουργεί το εξωτερικό ιατρείο πλαστικής χειρουργικής.

– Το καρδιολογικό εξωτερικό ιατρείο θα λειτουργήσει στο ουρολογικό τακτικό ιατρείο και στο τακτικό ιατρείο οστεοπόρωσης.

Τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία που επηρεάζονται από τη μετεγκατάσταση θα λειτουργούν σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο εξωτερικών ιατρείων και τον αρμόδιο τομεάρχη.

Και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Όπως ανακοινώθηκε, η προσέλευση των ασθενοφόρων θα γίνεται από το κεντρικό φυλάκιο προς την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου και η αποβίβαση των ασθενών θα γίνεται στην είσοδο του χώρου των εξωτερικών ιατρείων.

Η πιάτσα ταξί θα μεταφερθεί στον χώρο μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται μετά την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου.

Ο χώρος που σήμερα χρησιμοποιείται ως πιάτσα ταξί ,θα χρησιμοποιείται για την αποβίβαση των ασθενών  που έρχονται με ίδια μέσα και χρειάζονται βοήθεια για την μεταφορά τους σε τμήματα του νοσοκομείου. .

Οι αιμοληψίες εξωτερικών ασθενών θα γίνονται σε ημέρα μη εφημερίας του Νοσοκομείου, δηλαδή στις ζυγές ημέρες.

Η τροφοδοσία των κυλικείων κλπ θα γίνεται από τον χώρο τις τροφοδοσίας του νοσοκομείου η θα ολοκληρώνεται πριν τις 8.00 π.μ. καθημερινά.

Η διέλευση όσων επιθυμούν να επισκεφτούν το νοσοκομείο θα γίνεται είτε από την κεντρική πύλη εισόδου του νοσοκομείου, με κατεύθυνση μόνο προς τα parking του νοσοκομείου, είτε από την δυτική πύλη (Πανεπιστήμιο) με κατεύθυνση προς τα parking του νοσοκομείου.

Ενίσχυση με προσωπικό

Ο κ Δερδεμέζης αναφορικά με την ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό εξαιτίας και της επέκτασης των ΤΕΠ, εξήγησε ότι σε πρώτη φάση το νέο ΤΕΠ θα λειτουργήσει με το υπάρχων προσωπικό και φυσικά θα επιδιώξουν ενίσχυση με νέες προσλήψεις.

Επίσης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τον εξοπλισμό, εξήγησε ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε με την ολοκλήρωση των εργασιών να υπάρχει και ο απαιτούμενος ξενοδοχειακός εξοπλισμός.

Όπως επεσήμανε ο διοικητής του ΠΓΝΙ, για την διασφάλιση της κυκλοφορίας εντός της κεντρικής αρτηρίας εντός του Νοσοκομείου θα υπάρχει η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τις πρωινές ώρες και επικουρία από τους φύλακες του τμήματος επιστασίας του νοσοκομείου.

Ο αναπληρωτής διοικητής ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν κατανόηση και υπομονή προκειμένου οι αλλαγές-που θα κρατήσουν μικρό χρονικό διάστημα- να γίνουν με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Τέλος, ο κ. Σκανδάλης αναφερόμενος στα αποτελέσματα που ανέδειξαν πρώτο το νοσοκομείο ευχαρίστησε τόσο τους ασθενείς όσο και το σύνολο του προσωπικού του ΠΓΝΙ για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλει.

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ

Από την εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου» 22-5-2026

Προηγούμενο άρθρο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ