Σάββατο 18.01.2025
More

    Πινγκ πονγκ οι ευθύνες για τη διάνοιξη του δρόμου

    Μόνον οι επίσημες απαντήσεις και τοποθετήσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του υπ. Περιβάλλοντος είναι ικανές να «φωτίσουν» τις λεπτομέρειες της υπόθεσης με τη διάνοιξη ενός δρόμου στο Γράμμο σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων καθώς καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία που περισσότερο περιπλέκουν παρά ξεδιαλύνουν την υπόθεση.

    Μετά τη διακοπή των εργασιών την Τετάρτη από την πλευρά του νομού Καστοριάς που γινόταν με μηχανήματα του Στρατού, παρότι από την πλευρά των Ιωαννίνων, οι εργασίες συνεχίστηκαν από τον ανάδοχο εργολάβο, μία δήλωση ενός Συνταγματάρχη του ΓΕΣ στην ηλεκτρονική εφημερίδα political περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

    Και αυτό γιατί ο Συνταγματάρχης του ΓΕΣ Σπυρ. Ασλάνης αναφέρει πως η διάνοιξη του δρόμου δεν έγινε κατόπιν αιτήματος του Στρατού, αλλά αντιθέτως, της Περιφέρειας Ηπείρου προς το ΓΕΣ.

    Το αίτημα όπως αναφέρει, έγινε από την Περιφέρεια προς το ΓΕΣ στις αρχές του καλοκαιριού και ζητήθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διάνοιξη της υφιστάμενης οδού, όπως αναφέρει, αναγνωρίζοντας πως ο δρόμος προϋπήρχε, όπως άλλωστε έχει αναφέρει και η Περιφέρεια, αλλά επιβεβαιώνουν και οι Δασικές υπηρεσίες.

    Η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν πως υπάρχει δυνατότητα διάθεσης μηχανημάτων αρκεί όμως να δοθεί η διαβεβαίωση ότι δε χρειάζονται αδειοδοτήσεις, ότι δεν αποτελεί περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και ότι δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα είτε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία είτε από τις Δασικές Υπηρεσίες.

    Ο κ. Ασλάνης αναφέρει, ότι υπήρξε και έγγραφη διαβεβαίωση από την Περιφέρεια Ηπείρου ως προς τις παραπάνω προϋποθέσεις και έτσι το ΓΕΣ διέθεσε τα μηχανήματα για τη διάνοιξη του δρόμου. Υπενθυμίζεται, ότι στη συνεδρίαση της Περιφ. Επιτροπής την Τρίτη ο περιφερειάρχης είχε κάνει λόγο για διάνοιξη ενός υφιστάμενου δρόμου μετά από εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΣ χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

    Επιστολή στο Υπ. Περιβάλλοντος και στον ΟΦΥΠΕΚΑ

    Για το θέμα στο μεταξύ, υπήρξε επιστολή του Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προς το υπ. Περιβάλλοντος και τον ΟΦΥΠΕΚΑ στην οποία αναφέρεται πως η παρέμβαση γίνεται σε μία άγρια φυσική περιοχή μεγάλης οικολογικής και αισθητικής αξίας μη προσβάσιμης με μηχανοκίνητα μέσα. «Χαρτογραφήθηκε ως Περιοχή Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) στο πλαίσιο του προγράμματος NATLAND (χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο), με βάση τη μεθοδολογία συναφούς διεθνούς δημοσίευσης καθώς όλη η έκταση της περιοχής δεν ήταν προσβάσιμη με μηχανοκίνητα μέσα. Επιπλέον ο δρόμος διανοίγεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 με την επωνυμία «Κορυφές Όρους Γράμμος» .

    Όπως γνωρίζετε, πρόσφατα η Ελληνική Πολιτεία προχώρησε στη θεσμοθέτηση 9 Περιοχών Άνευ Δρόμων, ενώ στην Εθελοντική Ανασκόπησή της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την πρόοδό της στα θέματα της Ατζέντα 2030 (Hellenic Republic 2022) θεώρησε την πρωτοβουλία των ΠΑΔ ως συνεισφορά στο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 15.41 για την προστασία των βουνών και ανακοίνωσε την επέκταση της πρωτοβουλίας στην προστασία άλλων 55 βουνών.

    Με την παρούσα επιστολή, παρακαλώ (α) όπως λάβετε γνώση για το έργο διάνοιξης νέου οδικού δικτύου στην ΠΑΔ του Γράμμου που εμπίπτει στην περιοχή ευθύνης του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μ.Δ. Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου), (β) διερευνήσετε τη σκοπιμότητα του ως άνω έργου και πράξετε τα δέοντα για την προστασία του ορεινού οικοσυστήματος μεγάλης οικολογικής αξίας του όρους Γράμμος, και (γ) ενημερώστε την επιστημονική κοινότητα και την Ελληνική κοινωνία για την πρόοδο της Ελλάδα όσον αφορά στις δεσμεύσεις της για την προστασία των βουνών της στο πλαίσιο του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 15.4.», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ