Σάββατο 11.07.2020
More

  Πιο κοντά Ιωάννινα και Πάτρα μέσω των μεταμοσχεύσεων

  Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου της λειτουργίας ενός Ενιαίου Μεταμοσχευτικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα με τη συνεργασία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ιωαννίνων και Πατρών αντίστοιχα, έγινε το περασμένο Σάββατο.

  Την ημέρα αυτή, πραγματοποιήθηκε στο ΠΓΝΠ «Παναγία η Βοήθεια» η μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή του Νοσοκομείου, από τον καθηγητή Χειρουργικής του ΠΓΝΙ Μιχ. Μήτση και τον συνεργάτη του, γενικό χειρουργό και επιστημονικό συνεργάτη στο ΠΓΝΙ Βασίλη Τάτση, με τη συμμετοχή ιατρικής ομάδας της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείο Πατρών.

  Για την ακρίβεια, ήταν η δεύτερη μεταμόσχευση που έγινε από τους ιατρούς των Ιωαννίνων στο νοσοκομείο της Πάτρας, η πρώτη όμως μετά την υπογραφή της απόφασης του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 2019 και πιστοποιεί τη συνεργασία των δύο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων.

  Το περασμένο Σάββατο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση νεφρού σε λήπτη 65 ετών, με δότη έναν 66χρονο που κατέληξε μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε νοσοκομείο της Αττικής.

  Μιλώντας στο ITV, ο γενικός χειρουργός Βασίλης Τάτσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να συσταθεί, κυρίως όμως να λειτουργήσει στην πράξη προς όφελος της υγείας των πολιτών της Δυτ. Ελλάδας, το Ενιαίο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, τονίζοντας, πως η συνεργασία των δύο νοσοκομείων είναι εξαιρετική.

  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΓΝ Πατρών αναφέρονται τα εξής: «Την μεταμόσχευση διενήργησε ο Μιχαήλ Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με τον συνεργάτη του ιατρό Βασίλειο Τάτση. Στην μεταμοσχευτική διαδικασία συμμετείχε ιατρική ομάδα της Χειρουργικής Κλινικής με διευθυντή τον καθηγητή Χειρουργικής Ιωάννη Μαρούλη, ιατροί του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου με διευθυντή τον καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας Δημήτριο Γούμενο, ο οποίος είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού, καθώς επίσης ομάδα αναισθησιολόγων του ΠΓΝΠ».

  Ο Νόμος περί τοπικού νεφρού

  Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για την πορεία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα, δεν είναι άλλο από την αύξηση της δωρεάς οργάνων. Επειδή όμως αυτό το στοίχημα δε μπορεί να κερδηθεί από τη μία ημέρα στην άλλη, αυτό που θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με τον κ. Τάτση, είναι να θεσπιστεί ξανά ο Νόμος περί τοπικού νεφρού.

  «Αυτό ίσχυε και παλαιότερα και έδινε το δικαίωμα σε κάθε μεταμοσχευτική ομάδα, που κάνει λήψη νεφρών, να κρατήσει το ένα μόσχευμα για δικούς της ασθενείς, στην ίδια περιοχή και το δεύτερο να δοθεί στην εθνική λίστα. Από τη στιγμή που υπάρχει συνεργασία, υπάρχει η δυνατότητα να υποστηρίξουμε από κοινού το θέμα και να αυξήσουμε τις μεταμοσχεύσεις», ανέφερε ο κ. Τάτσης.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 11-12 Ιουλίου

  Στη Γέφυρα Πλάκας ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Εύσημα σε όσους συνέβαλαν στην ανακατασκευή

  Τη Γέφυρα Πλάκας επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Τρία θετικά κρούσματα σε Ήπειρο και Ιόνια νησιά

  Τα πρώτα "εισαγόμενα" θετικά κρούσματα κορωνοϊού έκαναν την εμφάνισή τους και σε περιοχές της Ηπείρου και των Ιονίων νήσων. 

  Ανάπτυξη με βάση τον σεβασμό στο περιβάλλον

  Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διασύνδεση των ορεινών όγκων με την πρωτογενή παραγωγή.

  Στις 24 Ιουλίου ανοίγει για προσευχή η Αγία Σοφία

  Το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, είπε ο Τούρκος πρόεδρος 

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.