Δύο περιοχές με τη δική τους ξεχωριστή και ιδιαίτερη ιστορική διαδρομή όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά στην πορεία μέχρι την απελευθέρωση της χώρας και με τεράστια προσφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι μπαίνουν για τα καλά στο μικροσκόπιο και τίθενται ως προμετωπίδα για τα επόμενα χρόνια από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η περιοχή των Ζαγοροχωρίων όπως αποτελεί και πρωθυπουργική δέσμευση που επισημοποιήθηκε πριν από δύο περίπου μήνες από τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Βίτσα, είναι η πρώτη για την οποία θα κατατεθεί υποψηφιότητα για την ανάδειξή της σε Πολιτιστικό Τοπίο της UNESCO, με τη διαδικασία καταγραφής και συγκρότησης του φακέλου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η δεύτερη περιοχή όμως για την οποία πρώτη φορά έγινε δημόσια λόγος από την πολιτική ηγεσία είναι αυτή του Σουλίου με την κα Μενδώνη να ανακοινώνει χθες πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να τεθούν οι βασικοί άξονες της παρέμβασης για την συντήρηση και ανάδειξη του οικιστικού συνόλου.
Η παρέμβαση αυτή μάλιστα αποκτά και εθνικά συμβολικά χαρακτηριστικά, αφού πρόκειται να ξεκινήσει, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό προγραμματισμό το 2021, με τη συμπλήρωση δηλαδή 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και την αντίστοιχη επέτειο.
«Συμφωνήσαμε με την Περιφέρεια Ηπείρου για μία κοινή σύσκεψη στην Αθήνα με υπηρεσιακούς παράγοντες και την τοπική αυτοδιοίκηση, με περιεχόμενο την περιοχή του Σουλίου και ενόψει του 2021. Στόχος είναι η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση να παρέμβουν για το μοναδικό αυτό οικιστικό σύνολο του Σουλίου, ώστε να συντηρηθεί, να αναδειχθεί και να αναβιώσει», σημείωσε η κα Μενδώνη.
Αναφορικά με την κατάθεση του φακέλλου για τα Ζαγοροχώρια υπολογίζεται ότι τον προσεχή Ιούνιο θα υπάρξει η πρώτη εκδοχή του διαχειριστικού σχεδίου και το φθινόπωρο θα έχει την πρώτη του μορφή η συγκρότηση του φακέλου που πρόκειται να υποβληθεί στην UNESCO.
«Τρέχουν» για την απορρόφηση κονδυλίων
Η κα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και υπηρεσιακούς παράγοντες μετά από διήμερη περιοδεία στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας, παρουσία του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και υπηρεσιακών παραγόντων των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Ηπείρου.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση κάθε έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός και να μην χαθούν χρήματα.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο όπως ανέφερε η κα Μενδώνη εξετάστηκε η δυνατότητα ωρίμανσης νέων μελετών, που θα αποτελέσουν τη δεξαμενή για τα έργα της επόμενης περιόδου.
Η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε αιχμές για την χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον πολιτισμό, προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.
«Θεωρούμε ότι η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ έμεινε πίσω στον τομέα του πολιτισμού γιατί δεν έγινε ποτέ τα τελευταία χρόνια ο συντονισμός που έπρεπε, με την παρακολούθηση και την ευθύνη του υπουργείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τόνισε πως για πρώτη φορά γίνεται αναλυτική συζήτηση επί της ουσίας κάθε έργου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της περιφέρειας προς το υπ. Πολιτισμού.
Μοντέλο η Πολιτιστική Διαδρομή
Καταλήγοντας η κα Μενδώνη αναφέρθηκε και στην πορεία του έργου της Πολιτιστικής Διαδρομής, που ξεκίνησε το 2013 και βαίνει προς ολοκλήρωση.
«Η σύλληψη της ιδέας υπήρξε εξαιρετική, γιατί εκτός από τη συντήρηση των μνημείων δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή. Η πολιτιστική κληρονομιά εάν δεν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικής ενσωμάτωσης, δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση. Θεωρούμε ότι το μοντέλο της Πολιτιστικής Διαδρομής στην Ήπειρο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιφέρειες», κατέληξε.