Παρασκευή 09.12.2022
More

  Άνθρωπος του έργου, της προσφοράς και της πρωτοπορίας

  Μπορεί να πέρασαν ήδη τέσσερις ημέρες από την απώλεια του Θεόδωρου Νιτσιάκου, η είδηση όμως του θανάτου του συνεχίζει να προκαλεί θλίψη και συγκίνηση όχι μόνο σε όσους τον γνώριζαν από κοντά, αλλά και συνολικά στην τοπική κοινωνία. Κι αυτό γιατί είχε αναγνωριστεί ευρύτατα το έργο του και η προσφορά του στον τόπο. 

  Ο 76χρονος Θεόδωρος Νιτσιάκος, έχασε τη ζωή του στις 20.30 το βράδυ της Παρασκευής όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε βρέθηκε σε χαράδρα, στον δασικό δρόμο Αετομηλίτσας – Πληκατίου. Η κηδεία του έγινε παρουσία πολύ μεγάλου πλήθους, το μεσημέρι της Κυριακής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Περιβλέπτου.

  Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1944 στην Αετομηλίτσα. Με σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και μετεκπαίδευση στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας προχώρησε το 1972 στη δημιουργία μια μικρής μονάδας αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων έξω από τα Γιάννενα. Με μόχθο και συνεπή εργασία κατάφερε να οικοδομήσει μία από τις πιο μεγάλες και σύγχρονες επιχειρήσεις στο κοτόπουλο στην Ελλάδα με συνεχείς επεκτάσεις και σχεδιασμό και σε άλλους τομείς. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ίδια συνέπεια και πρωτοπορία και με τον τουρισμό και τα τελευταία 20 χρόνια με το ξενοδοχείο Du Lac, άλλαξε την τουριστική αγορά της Ηπείρου.

  Πατέρας τριών παιδιών και την οικογένειά του μέσα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος αποτέλεσε ένα πρότυπο επιχειρηματία με πανελληνία αναγνώριση. Παράλληλα είχε συνεχές ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της και συνέδραμε με πολλαπλούς τρόπους, πάντα αθόρυβα, αλλά με την αίσθηση του καθήκοντος.

  Καθολική αναγνώριση σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο

  Δεκάδες είναι τα μηνύματα συλλυπητηρίων για την απώλεια του Θεόδωρου Νιτσιάκου από εκπροσώπους των αρχών, συλλόγους και φορείς.

  Για την απώλεια του Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας δήλωσε μεταξύ άλλων:

  «Αυτοδημιούργητος και διαρκώς ανερχόμενος επαγγελματικά, άλλαξε κυριολεκτικά το επιχειρηματικό τοπίο στην Ήπειρο στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον ποιοτικό τουρισμό. Επί σειράν δεκαετιών προσέφερε σημαντικά τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στον Έλληνα καταναλωτή δημιουργώντας ταυτόχρονα πολύτιμες θέσεις εργασίας και διευρύνοντας συνεχώς το φάσμα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα.

  Προικισμένο παιδί νομαδικής κτηνοτροφικής οικογένειας, μεγάλωσε ανάμεσα στον Όλυμπο και στο Γράμμο, και ίσως και γι’ αυτό οι κορυφές υπήρξαν πάντα στόχος του κατακτημένος τόσο επιχειρηματικά όσο και φυσιολατρικά. Η περιοχή μας αλλά και η χώρα στερείται με την εκδημία του έναν δυναμικό και αποφασιστικό δημιουργό, που συνέβαλε στη βελτίωση της ζωής πάρα πολλών συνανθρώπων μας, που συνέδραμε διακριτικά και αθόρυβα επίσης πάρα πολλούς και που υπήρξε στη γενιά του πρωτοπόρος συντελεστής προόδου της πατρίδος μας».

   Ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, αναφέρει:

  «Υπήρξε άνθρωπος της δημιουργίας, εξέφρασε όσο λίγοι την έννοια της παραγωγικής Ελλάδας. Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα και στίγμα με τις καινοτόμες ιδέες του. Δραστηριοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και στον τομέα του τουρισμού, βάζοντας τα Ιωάννινα στον χάρτη των τουριστικών προορισμών».

  Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και η Δημοτική Αρχή εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Θεόδωρου Νιτσιάκου και τονίζουν: «Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος υπήρξε ένας σπουδαίος επιχειρηματίας που έδωσε υπεραξία στον πρωτογενή τομέα αλλά και στον τουρισμό. Υπήρξε όμως κι ένας σπουδαίος άνθρωπος, απλός, βαθιά ευγενής και αφοσιωμένος στον τόπο του. Το κενό που αφήνει είναι τεράστιο. Οι φίλοι του αλλά και όσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται για πάντα».

  Για έναν άνθρωπο «που σε όλη τη διαδρομή της ζωής του, ξεχώριζε για το ήθος, τις αξίες, την εντιμότητα, την εργατικότητα και την προσφορά του στον τόπο», κάνει λόγο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας:  «Άνθρωπος δοτικός, υποστηρικτικός, δεν αρνήθηκε ποτέ σε κανέναν τη βοήθειά του, ενώ πάντα ξεχωριστή θέση στις κουβέντες μας και στην καρδιά του είχε το χωριό του, η Αετομηλίτσα, εκεί όπου γεννήθηκε και περνούσε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του. Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος πίστευε πως ο τόπος μας, η Ήπειρος, έχει μέλλον και πολλές φορές συζητούσαμε για μια αναπτυξιακή πορεία που θα βασίζεται στον πρωτογενή τομέα. Φίλε Θόδωρε, το κενό που αφήνεις πίσω σου είναι δυσαναπλήρωτο, για τον τόπο, την οικογένεια κι όλους όσους σε γνωρίζαμε».

  «Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπου, επιτυχημένου επιχειρηματία, με διορατικότητα στις πολλαπλές επιλογές του και με κύρια έγνοια την εμπνευσμένη προβολή του τόπου και των ανθρώπων του. Γήινος, ειλικρινής, προσηνής και αισιόδοξος, δεμένος με την προσφιλή καταγωγική γη, μέχρι τέλους. Καλό δρόμο… Δύναμη και κουράγιο στους αγαπημένους του, που θα κουβαλούν την πολύτιμη ανάμνηση του», αναφέρει η Μερόπη Τζούφη Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Τομεάρχης Παιδείας.

  Σε δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου αναφέρεται: «Αποτελούσε παράδειγμα αυτοδημιούργητου, πρωτοπόρου και οραματιστή επιχειρηματία στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στο χώρο της πτηνοτροφίας. Πορεύτηκε με σεμνότητα και ήθος».

  Σε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος υπήρξε σπουδαίος επιχειρηματίας με πλούσια κοινωνική – ανθρωπιστική – οικονομική προσφορά».

  Για την απώλεια του Θ. Νιτσιάκου ανακοινώσεις και δηλώσεις έκαναν ακόμα ο επικεφαλής, Θωμάς Μπέγκας και σύσσωμη η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», τονίζοντας: «εκτός από επιτυχημένος επιχειρηματίας όμως, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος υπήρξε ένας άνθρωπος της προσφοράς και έφυγε αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη», κι ακόμα ο  Πρόεδρος Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, τα μέλη  του  Διοικητικού Συμβουλίου  και  οι  εργαζόμενοι  της  “Ένωσης  αγροτών” καθώς και το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων που τονίζει: «Ο εκλιπών συνάδελφος υπήρξε επί σειρά δεκαετιών σημείο αναφοράς για τον ξενοδοχειακό κλάδο, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, με την επιχειρηματική του εμβέλεια να ξεπερνά ακόμη και τα σύνορα της Ευρώπης».

  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και το Διοικητικό Συμβούλιο κάνουν λόγο για τον «πραγματικό εκφραστή της επιχειρηματικότητας, που με τη επιμονή του, την εργατικότητα και την διορατικότητα που τον διακατείχε, κατάφερε να δημιουργήσει έναν όμιλο επιχειρήσεων στην περιοχή που τόσο αγαπούσε και να προσδώσει στην Ήπειρο ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία» ενώ τα συλλυπητήρια του εκφράζει και το ΔΣ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου που τονίζει: «Φτωχότερη αισθάνεται από χθες και η κυνηγετική οικογένεια της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, μέλος της οποίας υπήρξε αδιάλειπτα ο Θεόδωρος Νιτσιάκος, ασκώντας την αγαπημένη δραστηριότητα, το κυνήγι, στα μέρη που γεννήθηκε και σε αυτά που έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή».

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος Θεόδωρου Νιτσιάκου, «ο οποίος υπήρξε πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο του Ε.Ε.Σ».

  «Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Θεόδωρου Νιτσιάκου προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε όλο τον κόσμο της πτηνοτροφίας στη χώρα μας. Η συμβολή του, στην ανάπτυξη του πτηνοτροφικού κλάδου θεωρείται πολύ σημαντική αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο του «Α.Π.Σ.Ι. – Η Πίνδος», ο Πρόεδρος Δημητρίου Ανδρέας και ο Γενικός Διευθυντής Τσακανίκας Λάζαρος.

  Ο Πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων εκφράζουν επίσης τη βαθύτατη θλίψη τους, για την απώλεια του επιχειρηματία Θεόδωρου  Νιτσιάκου.

  Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλαν ακόμα ο επικεφαλής και τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα Τώρα», η Τατιάνα Καλογιάννη και η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα_2023», επίσης ο Στέφανος Γρ. Φούσας, Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθώς και ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ