Πέμπτη 30.05.2024
More

  Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ – Αλλάζουν όλα στα όρια της λίμνης

  Η αποκάλυψη της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στο φύλλο της Πέμπτης σχετικά με το Νόμο 5092/2024 και τις αλλαγές που αυτός επιφέρει και στην παραλίμνια ζώνη των Ιωαννίνων, τόσο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς όσο και με τις προοπτικές υλοποίησης έργων, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της, όπως όμως και στους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες και στις συναρμόδιες υπηρεσίες.

  Η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» από τις αρχές του 2022 με συνεχή ρεπορτάζ είχε αναδείξει τους πολλαπλούς κινδύνους που έκρυβαν οι αποφάσεις της τοπικής διοίκησης είτε του δήμου είτε της περιφέρειας, σε συνδυασμό και με αποφάσεις του παρελθόντος της Κτηματικής Υπηρεσίας που άλλοτε δέσμευσε περιουσίες ιδιωτών και άλλοτε τις δήμευε, προκαλώντας τις αυτονόητες αντιδράσεις των ιδιοκτητών.

  Οι τελευταίοι άλλωστε ήταν εκείνοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ για την άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης στην περιοχή «Μάτσικας», μία μόνο παράμετρο της απόλυτα θολής εικόνας σχετικά με την «κόκκινη» κα την «κίτρινη» γραμμή στην παραλίμνια περιοχή με το δικαστήριο να αναβάλλεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

  Χωρίς όμως να φτάσουμε εκεί, ήρθε ο Νόμος 5092 και η αποκάλυψη της «Ε» ως πλήρης επιβεβαίωση των πραγματικών προβλημάτων στο λεκανοπέδιο αφενός και ως δικαίωση των ιδιοκτητών ακινήτων όχι μόνο από την πλευρά του αστικού ιστού, αλλά και από την απέναντι πλευρά, από το Πέραμα και την Αμφιθέα, μέχρι τους Λογγάδες και τη Βασιλική.

  Ήδη από την Πέμπτη αλλά και σήμερα Παρασκευή η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ανέδειξε τις διαστάσεις της υπόθεσης όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται μέσα από τις προβλέψεις του Νόμου που προβλέπει το πιο απλό, την αναγνώριση και κατοχύρωση της ατομικής ιδιοκτησίας όπου κι αν αυτή βρίσκεται, εφόσον αποδεικνύεται από εμπράγματα δικαιώματα, ήτοι νόμιμους τίτλους κτήσης των ακινήτων.

  Οι τίτλοι θα πρέπει να προσκομιστούν στην Κτηματική που αφού τους εξετάσει είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει τις ιδιοκτησίες, κάτι που σημαίνει πως όπου έχουν χαραχθεί «κόκκινες» γραμμές και υπάρχουν ιδιοκτησίες, οι γραμμές παύουν να υφίστανται. Αυτό οδηγεί όπως έχουμε ήδη αναφέρει και σε μία σειρά άλλων πραγμάτων όπως είναι ο επανακαθορισμός της οριοθέτησης της λίμνης.

  «Δικαιωμένος» δηλώνει ο Παν. Κολόκας

  Για μία εξέλιξη που έρχεται να δικαιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έβλεπαν να χάνουν τις περιουσίες τους, λόγω αστήρικτων νομικά, αποφάσεων της διοίκησης, και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, χωρίς αποζημίωση, έκανε λόγο ο Παντ. Κολόκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη», από εκείνους που είχαν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις των τελευταίων ετών, κυρίως μετά την ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών το 2019 ότι προχωρά τον ποδηλατόδρομο στο τμήμα Μάτσικας – Πέραμα και πολύ περισσότερο μετά την ανακοίνωση της επέκτασης του έργου περιμετρικά της λίμνης από την Περιφέρεια Ηπείρου.

  Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κολόκας υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του παρελθόντος, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψιν από τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, που καλούνται όμως πλέον να συμμορφωθούν και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στους πολίτες.

  «Εμείς μιλούσαμε για τους κινδύνους, αλλά δεχόμασταν επιθέσεις και κριτική, ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα. Επιμένουμε και σήμερα, ότι όπου υπάρχουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και σεβασμός στο περιβάλλον, μπορεί να διαμορφωθεί ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Κολόκας.

  Ο δήμος και οι ευθύνες του

  Ο νέος Νόμος σύμφωνα με τον κ. Κολόκα βάζει «βόμβες» στα χέρια του δήμου Ιωαννιτών που καλείται πλέον να συμμορφωθεί και να αλλάξει τις θέσεις και τον σχεδιασμό του για ζητήματα, όπως ο παραλίμνιος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος ή το μείζον ζήτημα του δημοτικού καταστήματος «Κυρά – Φροσύνη» και του Υπνωτηρίου Αστέγων του δήμου.

  «Αν οι συναρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες δεν επέμεναν να έχουν κλειστά τα αυτιά τους σε αυτά που λέγαμε και συζητούσαν με τους πολίτες, δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες πολίτες, να δαπανούν χρήματα για δικαστήρια και προσφυγές και επίσης να μην ξέρουμε αν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα τα 12 εκ. ευρώ για το έργο του ποδηλατοδρόμου γύρω από τη λίμνη. Θα πρέπει να αρχίσει άμεσα ο διάλογος και εκτιμώ ότι ακόμη και σήμερα μπορούν να βρεθούν λύσεις», σημείωσε ο κ. Κολόκας.

  Καταλήγοντας επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή Μπέγκα της περιόδου 2019 – 2019 στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε ως αντιδήμαρχος, για τις λανθασμένες αποφάσεις που έλαβε τότε με τον σχεδιασμό του ποδηλατόδρομου, παρότι και ο ίδιος είχε διαχωρίσει τη θέση του στο δημοτικό συμβούλιο, προειδοποιώντας ότι το μόνο που πετυχαίνει ο δήμος είναι να δημιουργήσει αδιέξοδα. «Το ίδιο έπραξε και με το ακίνητο της «Κυρά Φροσύνης» στο οποίο επιχείρησε μέσω της ΔΗΑΝΕΤΑΙ το 2018 να αλλάξει την οριοθέτηση στο σημείο όπου βρίσκεται, δεν τα κατάφερε όμως αφού δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς,, με συνέπεια να δεσμεύσει και τον ενοικιαστή που θα έχει κάθε λόγο να ζητήσει πλέον και αποζημίωση από τον δήμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κολόκας.

   

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ