Με ένα μπαράζ από περιοδείες, ομιλίες και μηνύματα ολοκληρώθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στα Γιάννενα και σε όλη την Ήπειρο η προεκλογική περίοδος.
Οι επικεφαλής στον Δήμο Ιωαννιτών και οι παρατάξεις έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τη μάχη της Κυριακής και συνάντησαν τον κόσμο στις περιοδείες τους μαζί με υποψηφίους της παράταξης. Ανάλογη ήταν και η κίνηση για τις περιφερειακές παρατάξεις.
Πού θα κριθεί όμως το αποτέλεσμα; Ποιοι παράγοντες μπορούν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα;
Το πρώτο κρίσιμο στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ψηφοδέλτια που θα παραλάβουν οι πολίτες θα μπορούσαν να μετρηθούν με… το μέτρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια των 332 δήμων της χώρας διεκδικούν συνολικά 1.222 συνδυασμοί, ενώ για τις 13 περιφέρειες 78 συνδυασμοί. Ανάλογα πολλοί είναι οι υποψήφιοι και στην περιοχή μας.
Αυτό σημαίνει ότι οι παρατάξεις έχουν μεγάλη γείωση μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Τα πρόσωπα συνεπώς παίζουν ένα σημαντικό ρόλο ειδικά στις δημοτικές εκλογές κατά τις οποίες είναι και μικρότερης σημασίας οι κομματικές διαφοροποιήσεις.
Τα νέα δεδομένα που έφερε ο νέος εκλογικός νόμος για τις αντιπροσωπεύσεις αλλάζουν επίσης τις εκλογικές συμπεριφορές.
Το κυριότερο είναι το όριο του 43% με το οποίο μία παράταξη εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Είναι κατά πολύ μικρότερο από το 50% και κάνει πιο ανταγωνιστική την προεκλογική περίοδο με τους υποψηφίους να διευρύνουν σε πολυσυλλεκτικά κοινά την απεύθυνσή τους και να επιδιώκουν τη συσπείρωση από την πρώτη Κυριακή.
Το ελάχιστο όριο του 3% για την εκπροσώπηση, ευνοεί συνεργασίες και διαμορφώνει την απήχηση παρατάξεων με μικρότερο εύρος.
Κρίσιμο μέγεθος είναι και η συμμετοχή στις εκλογές των ίδιων των πολιτών με δεδομένο ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικία τους όσοι δεν ζουν στον δήμο. Η συμμετοχή των πολιτών έχει να κάνει και με το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε για πολιτικό διάλογο και κατά την προεκλογική περίοδο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ρόλο παίζει και η πιθανότητα δεύτερου γύρου. Αρκετοί από τους εκλογείς υπολογίζουν ποιοι θα περάσουν σε ένα πιθανό δεύτερο γύρο και διαμορφώνουν τις επιλογές τους και στον πρώτο γύρο χωρίς να είναι ίδιες κατ’ανάγκη από Κυριακή σε Κυριακή, κάτι που κάνει ακόμα πιο πολύπλοκη την εξίσωση για τους υποψηφίους.
Σε ένα βαθμό στις περιφερειακές εκλογές ειδικά, παίζει ρόλο και η κομματική επιλογή, αφού τα μεγάλα κυρίως κόμματα έχουν εκφράσεις τις στηρίξεις τους, όμως σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ανεξάρτητες κινήσεις.
Το κοινό που δεν εκφράζεται
Πολύ βασικό κριτήριο όμως είναι πλέον η ίδια η διαμόρφωση άποψης από τον πολίτη. Όσο κι αν αυτό ακούγεται κοινότοπο, στην πράξη γνωρίζουμε ότι πλέον όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι πολίτες που αναζητούν τις θέσεις των παρατάξεων και το πρόγραμμά τους και παρακολουθούν την κίνηση και τις δηλώσεις των υποψηφίων έχοντας πλέον και τις δυνατότητες που δίνουν και τα ψηφιακά μέσα, πέραν των κλασσικών μέσων ενημέρωσης. Ανάμεσα σε αυτούς τους πολίτες είναι και όσοι δεν εκφράζουν την επιλογή τους δημόσια, προτιμώντας να το κάνουν με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Είναι ένα «βουβό» κοινό που μπορεί να διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να ανατρέψει προβλέψεις και αναλύσεις τάσεων.