Πέμπτη 13.06.2024
More

  Πώς έγινε η αλλαγή στον δημαρχιακό θώκο

  Η επικράτηση του Θωμά Μπέγκα, η ήττα του Δ. Παπαγεωργίου και ο ρόλος της πόλης στον β’ γύρο

  Τέσσερα χρόνια μετά την ήττα του από τον εκλιπόντα Μ. Ελισάφ, ο Θ. Μπέγκας επιστρέφει στο δημαρχιακό θώκο από την 1η Ιανουαρίου του 2024 για μία πενταετία, έπειτα από την επικράτησή του έναντι του Δημ. Παπαγεωργίου στο β’ γύρο της εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή.

  Η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» συγκέντρωσε ποσοστό 52,26% έναντι 47,74% της παράταξης «Γιάννενα – Νέα Εποχή» και κερδίζει 23 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

  Το μεγάλο ποσοστό της αποχής έπαιξε αναμφίβολα ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, όμως αυτό που φαίνεται ότι έγινε και σε άλλες περιφέρειες της χώρας και στους δήμους που οδηγήθηκαν στον β’ γύρο, είναι πως η μεγάλη αποχή βοήθησε τις παρατάξεις που είχαν αναδειχθεί στη δεύτερη θέση να εκλεγούν, με εξαίρεση τον δήμο Ιωαννιτών.

  Αυτό από μόνο του μπορεί να συνιστά ένα εκλογικό παράδοξο καθώς η τελική επικράτηση του Θ. Μπέγκα ήταν ευκολότερη από ό,τι ίσως και ο ίδιος και οι συνεργάτες του περίμεναν, λόγω και της εμπειρίας του 2019.

  Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε το αποτέλεσμα της Κυριακής στον δήμο Ιωαννιτών, αυτό που εύκολα συνάγεται ως συμπέρασμα είναι πως η διαφορά των 4.300 ψήφων περίπου της πρώτης Κυριακής αποδείχθηκε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για να ξεπεραστεί από την παράταξη Παπαγεωργίου.

  Η προσπάθεια που καταβλήθηκε, επικεντρώθηκε στις ψήφους των παρατάξεων του κεντροδεξιού χώρου, φάνηκε όμως ότι αφενός δεν ήταν αρκετή και αφετέρου πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είτε υποστήριξε την παράταξη Μπέγκα είτε απείχε.

  Συνολικά από τις 45.000 που προσήλθαν στις κάλπες την προηγούμενη Κυριακή, τη δεύτερη Κυριακή προσήλθαν 12.000 λιγότεροι ψηφοφόροι με τη συμμετοχή να φτάνει το 42,85% ενώ το 2019 στον β’ γύρο η συμμετοχή άγγιξε το 49%.

  Σε επίπεδο αριθμού ψήφων, η παράταξη Μπέγκα κέρδισε 1.442 ψήφους από τον πρώτο γύρο ενώ η παράταξη Παπαγεωργίου κέρδισε 4.256 περισσότερες ψήφους από τον πρώτο γύρο. Η μείωση όμως της διαφοράς από τον πρώτο γύρο δεν στάθηκε δυνατό να καλυφθεί και έτσι το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μεταξύ τους διαφορά ήταν 1.429 ψήφοι.

  Η πόλη έγειρε την πλάστιγγα

  Σε αντίθεση επίσης με ό,τι συνέβη το 2019 στον β’ γύρο όπου η πόλη έδωσε τη μεγάλη διαφορά στον Μ. Ελισάφ, καλύπτοντας τη διαφορά στις Δημοτικές Ενότητες, αυτή τη φορά συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Η παράταξη Παπαγεωργίου κάλυψε τη μεγάλη απόσταση από την παράταξη Μπέγκα στον α’ γύρο των εκλογών στις Δημοτικές Ενότητες, ηττήθηκε, όμως στον αστικό ιστό όπου ήταν και οι περισσότερες ψήφοι.

  Ο Θ. Μπέγκας πήρε 9.711 ψήφους στην πόλη τη δεύτερη Κυριακή ενώ την πρώτη είχε λάβει 8.086 κερδίζοντας 1.625 περισσότερες ψήφους, ενώ ο Δημ. Παπαγεωργίου πήρες 2.165 περισσότερες ψήφους τη δεύτερη Κυριακή με τους επιτελείς της παράταξης να προσδοκούν μία καθαρή διαφορά υπέρ τους στον β’ γύρο, η οποία δεν ήρθε ποτέ.

  Κέρδισε την Ανατολή, μείωσε τη διαφορά

  Στις άλλες ΔΕ η παράταξη Παπαγεωργίου κέρδισε την Ανατολή με διαφορά μόλις 21 ψήφων ενώ στον α’ γύρο είχε χάσει με διαφορά 313 ψήφων.

  Στη ΔΕ Μπιζανίου η διαφορά που ήταν 700 ψήφοι στον πρώτο γύρο μειώθηκε υπέρ του Θ. Μπέγκα σε 186 ψήφους.

  Στη ΔΕ Παμβώτιδος η διαφορά των 1.541 ψήφων της πρώτης Κυριακής έπεσε στις 842 τη δεύτερη Κυριακή ενώ στο Πέραμα η διαφορά μειώθηκε ακόμη περισσότερο με τον Δημ. Παπαγεωργίου να μένει πίσω για 75 ψήφους. Τέλος στην Κοινότητα Νήσου ο Δημ. Παπαγεωργίου επικράτησε με διαφορά 17 ψήφων του Θ. Μπέγκα ενώ στον α’ γύρο η μεταξύ τους διαφορά ήταν 22 ψήφοι.

  Γιατί η πόλη καταψήφισε την παράταξη Παπαγεωργίου

  Σε μία δεύτερη ανάγνωση για τους λόγους που μπορεί η πόλη να έδωσε τη νίκη στον Θ. Μπέγκα, θα μπορούσε να πει κάποιος πως εκτός από την στήριξη ενός σημαντικού τμήματος του κεντροδεξιού χώρου, η παράταξη Παπαγεωργίου ως δημοτική αρχή «πλήρωσε» και την κακή εικόνα της καθημερινότητας στην πόλη. Μία εικόνα που παρά τις προσπάθειες που έγιναν στην διάρκεια των τεσσάρων αυτών ετών δε στάθηκε ικανή να αλλάξει προς το καλύτερο με τους πολίτες να εκφράζουν συνεχώς παράπονα για την καθαριότητα, την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων στις συνοικίες της πόλης εκτός του κέντρου, για την ανεπαρκή συντήρηση των παιδικών χαρών και των κοινόχρηστων χώρων, ακόμη και για ελλιπείς παρεμβάσεις ή καθυστερήσεις στην ανταπόκριση σε αιτήματα των συμπολιτών για αλλαγές καμένων λαμπτήρων ή για την κατάσταση του οδοστρώματος.

  Η απώλεια Ελισάφ

  Η παράταξη Παπαγεωργίου πλήρωσε στην κάλπη και μία σειρά άλλων παραμέτρων που επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα, όπως οι κακές σχέσεις με τις παρατάξεις Καλογιάννη και Γκόντα στο δημ. συμβούλιο κυρίως μετά την απώλεια του Μ. Ελισάφ και το ότι δεν έγινε κάποια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις αυτές στην πορεία προς τις κάλπες. Αν όμως θα μπορούσε κάποιος να δώσει και μία επιπλέον ερμηνεία, αυτή είναι η ίδια η απώλεια του Μ. Ελισάφ. Η νίκη στις προηγούμενες εκλογές μέσα από μία νέα παράταξη την οποία ο ίδιος ίδρυσε και οδήγησε στο δημαρχείο είχε την προσωπική του σφραγίδα, όμως το κενό που άφησε ήταν δυσαναπλήρωτο και αυτό το γνώριζαν όλοι στην παράταξη.

  Η ανάδειξη του κ. Παπαγεωργίου επίσης στην θέση του δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης δημιούργησε πολλές εσωτερικές τριβές και εντάσεις με αποχωρήσεις στελεχών, όπως η Νατ. Τύρου, με αποστασιοποιήσεις όπως του Ευάγ. Πήχα που στήριξε όμως την παράταξη προεκλογικά και του Γιαν. Τσίμαρη που εξελέγη βουλευτής τον Μάιο με το ΠΑΣΟΚ και βρέθηκε στις εκλογές του Οκτωβρίου στον δήμο Ιωαννιτών ανάμεσα από δύο παρατάξεις με κοινές πολιτικές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ.

  Είπε «όχι» στην πόλωση

  Επειδή όμως στις εκλογές της Κυριακής στον δήμο Ιωαννιτών δεν έχασε ο Δημ. Παπαγεωργίου, αλλά κέρδισε ο Θ. Μπέγκας, ένας επιπλέον λόγος για αυτό είναι και πως από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η «Νέα Εποχή» άρχισε να πολώνει το κλίμα με τις αναφορές στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που προσπαθεί να επανέλθει μέσω του κ. Μπέγκα στο δημαρχείο, η «Ενότητα Πολιτών» δεν μπήκε στη διαδικασία της απάντησης και της όξυνσης, που ίσως θα έφερε τα αντίθετα για αυτήν αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι προσεταιρίστηκε τελικά και ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς που υπό συνθήκες πόλωσης θα επέλεγε να στηρίξει τον κ. Παπαγεωργίου.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ