Την ποινή της αργίας για χρονικό διάστημα 30 ημερών επέβαλε στον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τις δύο υποθέσεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και αφορούσαν στις εργασίες διάνοιξης ενός δρόμου στο Γράμμο και στη μεταφορά των υλικών από το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας αντίστοιχα.
Για την δεύτερη υπόθεση και την εμπλοκή της σε αυτήν ως αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε την ποινή της αργίας 15 ημερών στην αναπληρώτρια περιφερειάρχη Αγνή Νάκου.
Η ποινή με βάση τη νομοθεσία είναι άμεσα εκτελεστέα, μετά την καθαρογραφή της, από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Ιωάννη Σάββα με τους δύο καταδικασθέντες κ. Καχριμάνη και κα Νάκου αντίστοιχα να έχουν τη δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αμέσως μετά την επιβολή της ποινής αργίας και στους δύο από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η δυνατότητα αίτησης ακύρωσης της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συνακόλουθα, αίτησης αναστολής εφαρμογής της απόφασης επίσης στο ΣτΕ.
Όπως είχε πει πριν μερικούς μήνες στο ITV ο κ. Σάββας ερωτηθείς σχετικά, η Αποκεντρωμένη υποχρεούται να εφαρμόσει την επιβληθείσα ποινή από το Πειθαρχικό και στη συνέχεια οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (κ. Καχριμάνης και κα Νάκου αντίστοιχα) έχουν τη δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων.
Ποινή κι όχι αθώωση…
Ανεξάρτητα από το πώς θα προσλάβει κάποιος το ύψος της ποινής υποστηρίζοντας δηλαδή, είτε πως πρόκειται για ποινή – χάδι είτε πως πρόκειται για μία βαριά ποινή, το βέβαιο και σαφές είναι ένα.
Ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου αντιμετωπίζει την ποινή της αργίας για διάστημα ενός μήνα, αφού κρίθηκε πως για τις δύο αυτές υποθέσεις, υπερέβη τις αρμοδιότητές του, ασκώντας διοίκηση με μη νόμιμο τρόπο.
Επίσης, είναι αυταπόδεικτο πως η ποινή έστω και μίας ημέρας αργίας, συνιστά καταδίκη και δε συνιστά σε καμία περίπτωση, αθώωση.
Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που και στο Πειθαρχικό εκκρεμεί η τρίτη υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκε με βάση το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που είναι η σωρεία των απευθείας αναθέσεων. Επίσης όμως για τις ίδιες υποθέσεις εκκρεμεί και η ποινική διερεύνησή τους, με τα πορίσματα της Αρχής Διαφάνειας να έχουν αποσταλεί προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών στην Εισαγγελία Αθηνών. Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να ισχυριστεί, ότι η ποινή του Πειθαρχικού αποτελεί και ένα προμήνυμα προς την πλευρά του κ. Καχριμάνη ενόψει της παρόμοιας διερεύνησης για το τρίτο σκέλος της παραπομπής που μπορεί να επιφέρει και άλλη μία ποινή.
Πολιτικό ζήτημα
Η επιβολή της ποινής αργίας στον Αλ. Καχριμάνη δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα για τον ίδιο, την Περιφερειακή Αρχή, την παράταξη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» προφανώς όμως και για την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου θα πρέπει να περιμένει τη νομική εξέλιξη της υπόθεσης, ευελπιστώντας σε μία προσωρινή διαταγή μέχρι την οριστική κρίση του ΣτΕ για το αίτημα ακύρωσης της απόφασης. Μέχρι τότε όμως, ακόμη κι αν οι διαδικασίες «τρέξουν» γρήγορα, είναι και εκτεθειμένος πολιτικά και υποχρεωμένος να αναπροσαρμόσει αν μη τι άλλο, την τακτική που ακολουθεί η Περ. Αρχή στον τρόπο άσκησης της διοίκησης, που τον έφερε αντιμέτωπο άλλωστε με τις παραβάσεις και εν τέλει με την επιβολή της αργίας.
Από την άλλη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Ν.Δ καλείται να αντιμετωπίσει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» σε περιφερειακό επίπεδο βλέποντας το δρόμο προς τις εθνικές εκλογές να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο και φυσικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ακολουθούν.
Ο χειρισμός της υπόθεσης Καχριμάνη από το Μαξίμου ενόψει των εθνικών εκλογών αρχικά, δύναται να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα «καθαρτήριο» για τη Ν.Δ ή μία «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».
Θα αναζητήσει πολιτική στήριξη από τον περιφερειάρχη που έχει καταδικαστεί σε αργία ενός μήνα ή θα κρατήσει διακριτές αποστάσεις;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»







