Τετάρτη 24.02.2021
More

  Πολιτιστικό ρόλο αποκτά το Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα

  Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών βρήκε τον χώρο του στο ισόγειο του Αρχοντικού της Ισμήνης Τζαβέλλα στο οποίο και λειτουργεί εδώ και μερικές ημέρες

  Το  Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης, μια αστική κατοικία του 19ου αιώνα, από τις ελάχιστες που σώζονται ακόμη στα Γιάννενα.

  Η Ισμήνη Τζαβέλλα κληροδότησε στον Δήμο το αρχοντικό της οικογένειάς της με την επιθυμία να λειτουργήσει ως μουσείο. Για αρκετά χρόνια φιλοξενήθηκαν στους χώρους του τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Από την ώρα που τα ΓΑΚ μετακόμισαν στο Σουφαρί Σεράι, η οικία παρέμεινε κλειστή και είχε υποστεί μεγάλες φθορές.

  Το 2014 ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης σύμφωνα με την μελέτη που είχαν εκπονήσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ενώ το 2017 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η μεταστέγαση, στο ισόγειο, του Ιστορικού αρχείου του Δήμου.

  Από τον Οκτώβριο του 2019 έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση της στέγης και του εσωτερικού του ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή.

  Ο Δήμος  έχει υποβάλλει ήδη αίτημα στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων ώστε να δοθεί έγκριση για την πλήρη αποκατάσταση και της πρόσοψης της κατοικίας. Παράλληλα γίνεται συντήρηση των εκθεμάτων – κειμηλίων τα οποία θα παρουσιαστούν σε μόνιμη έκθεση που θα λειτουργήσει στο κτίριο.

  Τα υπόλοιπα τμήματα θα αξιοποιηθούν από το Δήμο ως εκθεσιακός χώρος και για την στέγαση του φωτογραφικού του αρχείου.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ