Σάββατο 18.01.2025
More

    Πονοκέφαλος η ακρίβεια εν μέσω κρίσης της πανδημίας

    Τις τελευταίες ημέρες με την προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού φάνηκε και η ακρίβεια στην αγορά και οι ανατιμήσεις σε πολλά είδη.

    Το θέμα της ακρίβειας και της αύξησης του κόστους εντοπίζεται όμως σε πολλούς κλάδους της αγοράς και της οικονομίας και αποτελεί διεθνές φαινόμενο. Σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τις «πληγές» που επέφερε η πανδημία με κεντρικό θέμα παγκοσμίως το ζήτημα των αυξημένων τιμών στην ενέργεια που επηρεάζει όπως είναι φυσικό το κόστος θέρμανσης στην Ευρώπη, στην καρδιά του χειμώνα.

    Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ρυθμιστική παρέμβαση στο κόστος της ενέργειας, συνολικά το ζήτημα της ακρίβειας αποτελεί  πια έναν «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά και έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη ανησυχία για τις προοπτικές της πανδημίας.

    Έρευνες και στοιχεία

    Ως προς την ακρίβεια αρκετές μελέτες των τελευταίων ημερών ανέδειξαν το πρόβλημα.

    Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ) προέβη σε εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2021 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

    Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3 % έως 18,5 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020- υπενθυμίζεται ότι η αγορά των Χριστουγέννων 2020 λειτούργησε υπό καθεστώς lock down. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς τιμών από διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε αρκετές τοπικές αγορές και αλλά και είδη καταστημάτων.

    Επίσης, την αλλαγή που επήλθε στο καταναλωτικό κοινό το τελευταίο 6μήνο, κυρίως ως προς την επίδραση του αυξημένου κόστους ενέργειας και δευτερευόντως της επίδρασης της κρίσης της COVID-19 στο καταναλωτικό κλίμα και στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα, καταδεικνύει που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η έρευνα έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο μέσω πανελλήνιας έρευνας σε δείγμα 859 καταναλωτών. Καταγράφονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα και τάσεις σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες του κοινού από την επίδραση της πανδημίας, ενώ περιλαμβάνει και τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος λιανικής.

    Καταρχάς, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής, τον Δεκέμβριο του 2021 διαμορφώθηκε στο -45, μειωμένος σε σχέση με τον μήνα βάσης, τον Οκτώβριο του 2019 και μειωμένος σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Δεκεμβρίου 2020. Όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έχει να κάνει τόσο με τις μέχρι σήμερα προσδοκίες των καταναλωτών, αλλά κυρίως λόγω της παρούσας κατάστασης των καταναλωτών για το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένη η μείωση στον υπο-Δείκτη παρούσας κατάστασης ήταν από το -31 στο -40, ενώ αντίθετα ο υπό-δείκτης προσδοκιών καταγράφει την ίδια χαμηλή τιμή με τον Δεκέμβριο 2020 -51. Πρακτικά αυτό που καταγράφεται είναι σταθερές προσδοκίες, αλλά επιβάρυνσή των οικονομικών των καταναλωτών, κάτι που έχει να κάνει με το αυξημένο κόστος ενέργειας όπως θα φανεί και σε λοιπούς δείκτες.

    Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται και στις επί μέρους ερωτήσεις οι καταναλωτές θεωρούν ότι είναι δεν είναι μία ικανοποιητική περίοδος για να κάνουν αγορές, τόσο οι ίδιοι, όσο και γενικά. Μάλιστα την κατατάσσουν ως τη χειρότερη περίοδο για σημαντικές αγορές τα τελευταία δύο χρόνια.

    Οι προσδοκίες για τις δαπάνες είναι επίσης αρνητικές και σχετίζονται άμεσα με το αυξημένο κόστος ενέργειας.

    Επίσης, αύξηση 7,1% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Νοέμβριο εφέτος, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες και κυρίως στην ηλεκτρική ενέργεια και το πετρέλαιο.

    Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν σε: Ηλεκτρική ενέργεια (37,7%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (34,2%), Σίδηρο οπλισμού (20,3%), Αγωγούς χάλκινους (17,8%), Σωλήνες χαλκού (16,6%), Θερμαντικά σώματα (8,6%), Τούβλα (8,5%), Πλαστικούς σωλήνες (7,8%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (6,3%), Μηχανισμούς γκαραζόπορτας (5%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (5%), Κουφώματα αλουμινίου (4,3%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (4,3%), Πόρτες εσωτερικές (3,8%), Έτοιμο σκυρόδεμα (3,2%), Παράθυρα ξύλινα (3%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,9%), Μαρμαρόπλακες (2,8%), Τσιμέντο (2,8%) και Παρκέτα (2,7%).

    Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 7,1% τον Νοέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

    Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,9% τον Νοέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2021, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2020.

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ