Σάββατο 25.05.2024
More

  Πορεία ανόδου για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων

  «Χειρόφρενο» στην ανοδική πορεία που κατέγραψε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων το 2023 τόσο στον αριθμό των πτήσεων όσο και στον αριθμό των επιβατών αντίστοιχα, έβαλε η ανάφλεξη του πολέμου στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος του έτους.

  Το 2023 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία του αεροδρομίου Ιωαννίνων, αναφορικά με τον συνολικό αριθμό πτήσεων και επιβατών, σε αφίξεις και αναχωρήσεις αντίστοιχα, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη του 30% και στις δύο παραμέτρους.

  Ένας σημαντικός αριθμός πτήσεων προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων αφορούσε στην τουριστική αγορά του Ισραήλ και ειδικότερα την περίοδο από τον Μάιο μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος με τις πτήσεις από το Ισραήλ να διακόπτονται απότομα.

  Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη επίπτωση και στην επισκεψιμότητα της περιοχής αν και η έναρξη του πολέμου συνέπεσε χρονικά με το τέλος των διακοπών για τη συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών που ξεκινούν συνήθως τις διακοπές τους από τον Μάιο με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο κάθε έτους.

  Αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και αν ο πόλεμος συνεχιστεί και το 2024, τότε είναι βέβαιο πως οι επιπτώσεις του θα φανούν ακόμη περισσότερο στην οικονομία των Ιωαννίνων και των ορεινών προορισμών, κυρίως του Ζαγορίου, των Τζουμέρκων και του Μετσόβου, που προς το παρόν δεν έχουν «αισθανθεί» τη μεγάλη οικονομική ζημία, ακριβώς λόγω της περιόδου με τις σχολικές εκδρομές τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και την εορταστική κίνηση Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να απορροφούν εύκολα τις απώλειες από το Ισραήλ.

  Οι αριθμοί πτήσεων – επιβατών

  Συνολικά για το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει και παρουσιάζει η «Ε» στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκαν 2.321 πτήσεις και διακινήθηκαν 129.180 επιβάτες, αριθμοί μεγαλύτεροι σε ποσοστό 30% τουλάχιστον, από το 2022.

  Οι περισσότερες πτήσεις αφορούν χώρες εντός Σένγκεν αφού έγιναν 2.158 αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών, διακινώντας σχεδόν 122.000 επιβάτες.

  Οι αριθμοί σε αφίξεις και αναχωρήσεις είναι σχεδόν ίδιοι με 1.055 αφίξεις αεροσκαφών και 1.103 αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

  Για τις πτήσεις από χώρες εκτός Σένγκεν, δηλαδή από το Ισραήλ σε όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν συνολικά 163 πτήσεις, διακινώντας περίπου 7.000 επιβάτες.

  Το διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος

  Η μεγαλύτερη κίνηση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων καταγράφεται από το άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν από τα μέσα Μαΐου και φτάνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο, τόσο για τις πτήσεις από τις σκανδιναβικές κυρίως χώρες, όσο και από το Ισραήλ.

  Από τις χώρες της συνθήκες Σένγκεν καταγράφηκαν τον Μάιο 87 αφίξεις αεροσκαφών, τον Ιούνιο 108, τον Ιούλιο 119, τον Αύγουστο 129, τον Σεπτέμβριο 134 και τον Οκτώβριο 88 πτήσεις.

  Επίσης, για τις πτήσεις από το Ισραήλ, η κίνηση παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη από τον Μάιο όταν και πραγματοποιήθηκαν 8 αφίξεις αεροσκαφών, τον Ιούνιο έφτασαν τις 17, τον Ιούλιο τις 21, τον Αύγουστο έγιναν 16 αφίξεις από το Ισραήλ, τον Σεπτέμβριο 10 και η σεζόν ολοκληρώθηκε με πέντε αφίξεις τον Οκτώβριο καθώς μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι πτήσεις διακόπηκαν.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ