Κυριακή 21.07.2024
More

  Πορεία συρρίκνωσης της αγελαδοτροφίας στην Ήπειρο

  Από το κακό στο χειρότερο εκτιμούν οι αγελαδοτρόφοι στην Ήπειρο, ότι θα κινηθεί η κατάσταση στον κλάδο τους, οι οποίοι είδαν το 2022 το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στο κόστος ενέργειας, όπως και στο κόστος των ζωοτροφών.

  Η πορεία συρρίκνωσης της αγελαδοτροφίας στην Ήπειρο αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία και στη σύγκριση στην οποία προχώρησε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, σ σχέση με τα νούμερα του 2021, η οποία αναφέρεται σε μείωση 5% του αριθμού των ζώων σε πανελλαδική κλίμακα.

  Στην Ήπειρο όμως, η εικόνα είναι ακόμη πιο ανησυχητική, καθώς το ποσοστό μείωσης του αριθμού των ζώων και συνακόλουθα των παραγόμενων ποσοτήτων γάλακτος είναι πάνω από το 10%.

  Οι τιμές

  Κανείς όμως δεν είναι αισιόδοξος, ότι η πορεία αυτή μπορεί να ανακοπεί, πολύ περισσότερο να αντιστραφεί το 2023, καθώς το πρώτα μηνύματα που παίρνουν οι αγελαδοτρόφοι για τις τιμές παραγωγού είναι άκρως ανησυχητικά.

  Όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, ο Νίκος Πλατσούκας, πρόεδρος του Αγροτικού, Αγελαδοτροφικού, Αιγοπροβατοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας – Πρέβεζας, μέχρι και σήμερα, οι τιμές που έχουν επιτύχει στο πλαίσιο συμφωνίας με τη γαλακτοβιομηχανία με την οποία συνεργάζονται είναι ικανοποιητική. Όμως ήδη τα πρώτα μηνύματα για τον καθορισμό των τιμών παραγωγού από τον Φεβρουάριο είναι ανησυχητικά από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες ήδη έχουν ανακοινώσει μειωμένες τιμές στο αγελαδινό γάλα, κάτι που δείχνει μία γενικότερη τάση μείωσης, που θεωρείται βέβαιο, ότι θα ακολουθήσουν όλες οι βιομηχανίες στη χώρα.

  «Αν γίνει αυτό και περάσουμε σε περίοδο μειώσεων στην τιμή παραγωγού, τότε θα μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Ήδη, πολλοί συνάδελφοί μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και υποσιτίζουν τα ζώα τους. Υποσιτισμένα ζώα, σημαίνει λιγότερη γαλακτοπαραγωγή και το επόμενο βήμα θα είναι ο πλήρης αφανισμός τους», ανέφερε ο κ. Πλατσούκας.

  Δεν επαρκούν τα μέτρα

  Τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιούνται, όπως οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ή η επιστροφή ΦΠΑ στο πετρέλαιο, φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό, όπως αναφέρει ο κ. Πλατσούκας. «Από τη στιγμή που σήμερα πληρώνουμε έτσι κι αλλιώς το διπλάσιο κόστος στο ρεύμα από αυτό που πληρώναμε, για εμάς δεν παίζει κανένα ρόλο η επιδότηση. Οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών είναι τεράστιες με το καλαμπόκι να είναι 100% πιο ακριβό, τη σόγια 80% και το πίτουρο, η πιο φθηνή τροφή για τις αγελάδες, να έχει αυξηθεί κατά 130%. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν επαρκούν, Είναι και λίγα και έρχονται και αργά, αφού μας έχουν πνίξει τα χρέη. Περιμένουμε από το καλοκαίρι να δοθούν τα 89 εκατομμύρια και αυτά δίνονται με λανθασμένο τρόπο υπολογισμού και για τους μικρούς και για τους μεγάλους παραγωγούς.

  Αυτοί που έχουν μέχρι 80 ζώα θα εισπράξουν 2.000 ευρώ, όσοι έχουν από 81-120 θα εισπράξουν 3.600 ευρώ και από τα 121 ζώα και πάνω 7.000 ευρώ, χωρίς να παίζει κανένα ρόλο αν κάποιος έχει 121 ζώα ή 521, θα πάρει τα ίδια χρήματα», πρόσθεσε ο κ. Πλατσούκας.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ