Τρίτη 16.04.2024
More

    Πώς θα γίνουν προσβάσιμα τα μνημεία του Κάστρου

    Με επιμέρους αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό, που μεταξύ άλλων προέβλεπε σε θεωρητικό επίπεδο όμως και ως αρχική σκέψη ένα αναβατόριο από τον εξωτερικό χώρο και την οδό Διον. Φιλοσόφου, μέχρι το Τζαμί του Ασλάν πασά, προχωρά η μελέτη εφαρμογής για το έργο των υποδομών προσβασιμότητας στη βορειοανατολική Ακρόπολη του Κάστρου.

    Μία από τις αρχικές σκέψεις στο επίπεδο της βελτίωσης της προσβασιμότητας, προϋπόθεση απαραίτητη για την ένταξη σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα ήταν και η κατασκευή ενός αναβατορίου στα πρότυπα της Ακρόπολης. Η ιδέα αυτή όμως κρίθηκε τεχνικά επικίνδυνη και οικονομικά ασύμφορη και η μελέτη εφαρμογής που εξελίσσεται έχοντας τύχει της αρχικής έγκρισης, προβλέπει την κατασκευή τριών μικρών αναβατορίων που θα ξεκινούν από την είσοδο του Δημ. Μουσείου, θα συνεχίζουν στον Μεντρεσέ και από εκεί θα φτάνουν στον αύλειο χώρο του τζαμιού, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στα εμποδιζόμενα άτομα.

    Η πορεία του έργου

    Η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου που βρέθηκε χθες με συνεργάτες της αρχαιολόγους στο χώρο, όπου ήδη εξελίσσονται κάποιες εργασίες από τον δήμο Ιωαννιτών για την συντήρηση της στέγης στο τζαμί, είχε την ευκαιρία να μιλήσει στα τοπικά μέσα για την πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου των υποδομών προσβασιμότητας στη ΒΑ Ακρόπολη του Κάστρου.

    Οι παρεμβάσεις έχουν ήδη ενταχθεί ως έργο με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και στοχεύουν πέραν της διευκόλυνσης της προσβασιμότητας στην ενοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου ως ένα ενιαίο σύνολο.

    Ήδη επίσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση του master plan για την αξιοποίηση και διαχείριση του χώρου.

    «Υπάρχει μία άριστη συνεργασία με το υπ. Πολιτισμού, όπως όμως και με τον δήμο Ιωαννιτών, που έχει χρηματοδοτήσει με σημαντικό ποσό τις μελέτες που χρειάστηκε να γίνουν. Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στις μελέτες εφαρμογής για την Νοτιοανατολική Ακρόπολη στο Ιτς Καλέ, όπου στόχος των παρεμβάσεων είναι τα τείχη του Κάστρου σε αυτήν την πλευρά που δεν έτυχαν της συντήρησης και ανάδειξης που θα έπρεπε σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

    Και.. στο βάθος η Unesco για την Καστροπολιτεία

    Τα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και στις δύο Ακροπόλεις, αλλά και στην πλατεία Γλυκηδών και στα Οθωμανικά Λουτρά διαμορφώνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα για το μνημειακό σύνολο του Κάστρου. Ωστόσο μία από τις σκέψεις που αποτελούν και στόχους για τα επόμενα χρόνια, είναι και η υλοποίηση περισσότερων παρεμβάσεων στις υποδομές, ώστε κάποια στιγμή, η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων να μπορεί να ενταχθεί σε μία πρόταση προς την Unesco, ώστε να περιληφθεί στον κατάλογο των Πολιτιστικών της Μνημείων, αντίστοιχα με άλλες Καστροπολιτείες, όπως του Αργυροκάστρου, του Κότορ στο Μαυροβούνιο ή του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία.

    «Τολμώ να πω, ότι είναι ένα όνειρο, που μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον προχωρήσουμε στην υλοποίηση και άλλων έργων βελτίωσης των υποδομών, ώστε να πληρούμε τις προδιαγραφές», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ