Τρίτη 07.02.2023
More

  Προέχει η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Περάματος

  Η παράταξη ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023 συνεχίζοντας την επαφή με τα τοπικά συμβούλια συναντήθηκε με τους εκλεγμένους τοπικούς συμβούλους των κοινοτήτων της Δ.Ε. Περάματος.

  Την Τατιάνα Καλογιάννη συνόδευαν τα στελέχη της παράταξης Γιώργος Λαδιάς, Σπύρος Γκίζας, Βασίλης Κοσμάς, Κωνσταντίνος Ντόβας, Θεόδωρος Διαμάντης και Σταύρος Τσιάβος.
  Συζητήθηκαν, σε θερμό κλίμα, τρέχοντα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των συνδημοτών των περιοχών αυτών, και αυτά που αναδείχθηκαν ως κρίσιμα αφορούν:

  Μάζια: η ολοκλήρωση της εγκατάστασης ασύρματου τηλεπικοινωνιακού δικτύου (WiFi) για την επίτευξη γρηγορότερης και πιο αξιόπιστης πρόσβασης στο διαδίκτυο (internet), η διευθέτηση της παράκαμψης του δρόμου «Αληθεία» και η αξιοποίηση του ανακατασκευασμένου καφενείου.

  Κρυόβρυση: η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των κιγκλιδωμάτων στην πλατεία, να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα τεχνικά έργα οι επιπτώσεις των μικρών καταπτώσεων και να κατασκευαστεί ένα τοιχείο αντιστήριξης στην πλατεία Αγ. Γεωργίου.

  Κρανούλα: η διαχείριση των ογκωδών αποβλήτων, καθότι απορρίπτονται άναρχα και ανεξέλεγκτα οπουδήποτε, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή δεν έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση της μελέτης χωροθέτησης ογκωδών αντικειμένων, η εκκρεμότητα των συνδέσεων οικιών και επιχειρήσεων με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, καθώς και η αποκατάσταση του συστήματος ύδρευσης για συνεχή και αδιάλειπτη παροχή και πίεση πόσιμου νερού.

  Κρύα: οι προβληματικές εγκαταστάσεις δικτύων ύδρευσης που προκαλούν συχνές βλάβες και κυρίως έλλειψη νερού εκτεταμένης διάρκειας, η μη ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου, η διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων και η αποκατάσταση και αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου Πνευματικού Κέντρου Κρύας.

  Αμφιθέα: η δημιουργία κεντρικής πλατείας καθώς η κοινότητα σήμερα δεν διαθέτει και τα προβλήματα που προκύπτουν για την ασφάλεια των κατοίκων και τις βλάβες στο κατάστρωμα του κεντρικού δρόμου, λόγω της συχνής διέλευσης των βαρέων οχημάτων.

  Λιγκιάδες: η επέκταση του χώρου στάθμευσης οχημάτων, η τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης για τη σωστή χωροθέτηση των οχημάτων και των τροχόσπιτων, καθώς και η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης προκειμένου η κοινότητα να ανταποκριθεί στην αυξητική τάση της τουριστικής κίνησης και επισκεψιμότητας. Ακόμη, η ολοκληρωμένη ανάδειξη του καταφυγίου -στην περιοχή των κεραιών τηλεπικοινωνίας-, αλλά και η καταγραφή των μονοπατιών για την τουριστική αξιοποίησή τους θα βοηθήσουν καθοριστικά, ώστε κάθε επίσκεψη στο χωριό να έχει διάρκεια και πρόσθετα ενδιαφέροντα.

  Περίβλεπτος: η εγκατάσταση φωτισμού στην είσοδο του χωριού και η ανακατασκευή του παλαιού δημοτικού σχολείου, η νομιμοποίηση και συντήρηση του γηπέδου ποδοσφαίρου, και η αποκατάσταση και αξιοποίηση του νέου δημοτικού σχολείου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προοπτική της ανάπτυξη και προβολής της δραστηριότητας αλεξίπτωτου πλαγιάς (Parapente), δεδομένου ότι η περιοχή της Περιβλέπτου έχει ιδανική εδαφική μορφολογία για το άθλημα αυτό. Σε συνδυασμό δε, και με την πίστα στους Λιγκιάδες, δημιουργείται ένα σύμπλεγμα ευνοϊκής τοπολογίας για την ανάπτυξη του αθλήματος, με απώτερο στόχο να μετεξελιχθούν τα Ιωάννινα και ειδικότερα το Μιτσικέλι σε προορισμό αεραθλητισμού, αλλά και για μία συνιστώσα τουρισμού πόλης ή αστικού τουρισμού (city break) για τους συνδημότες μας.

  Πέραμα: το έργο ανάπλασης «Μάτσικας-Πέραμα», ο περιμετρικός ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος της Λίμνης, η εγκατάσταση του υδατοδρομίου, η ανάπτυξη της λιμναίας κυκλοφορίας (πλόες για συγκοινωνιακές και τουριστικές ανάγκες), η διαμόρφωση της εισόδου Περάματος και η διάνοιξη της γέφυρας που βρίσκεται μεταξύ Περάματος και Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοπάνων είναι τα κρίσιμα έργα για την ανάπτυξη του Περάματος ως τουριστικός προορισμός.

  Η ανάδειξη των οθωμανικών οχυρών στη θέση «ΣΤΙΚΑΜΙΑ», στον λόφο του σπηλαίου, και η αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης «ΣΚΑΜΑΝΤΖΑΡΗ» απέναντι από το πρώην δημρχείο, μπορούν να προσδώσουν μεγαλύτερη περαιτέρω ώθηση στην περιοχή. Τα θέματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της κοινότητας είναι οι επεκτάσεις φωτισμού οδών και πλατειών, η μελέτη διευθέτησης της κυκλοφορίας εντός του οικισμού και η αναβάθμιση των υποδομών των 3 γηπέδων και είναι αναγκαίο να επισπευστούν.

  Κοινό θέμα όλων των τοπικών συμβουλίων και των δημοτών της Δ.Ε. Περάματος αποτελεί η επίσπευση εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δ.Ε. Περάματος μέσα από το οποίο –εκτός των άλλων- θα προκύψει και η άρση της ενσωμάτωσης της περιοχής στο Π.Δ. Ζαγορίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ