Δευτέρα 13.07.2020
More

  Προετοιμάζεται ο φάκελος για την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO

  Στις 9 Φεβρουαρίου 2020 στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με περιεχόμενο την προετοιμασία του φακέλου ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

  Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων/νος Τασιούλας στην ομιλία του είπε: «Τα Ζαγοροχώρια είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου και απαιτεί τη συνεργασία μιας πολυεπιστημονικής ομάδας εργασίας.

  Ο φάκελος πρέπει να συμπεριλάβει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση. Να αναφέρεται επίσης στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής.
  Η πολιτεία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου. Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, πολύ πιο σύνθετο από την ένταξη ενός μνημείου».

  Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ζαγορίου, Γιώργος Σουκουβέλος τόνισε πως: «Η σύνταξη του φακέλου χρειάζεται σωστή προετοιμασία και απαιτεί την συναίνεση και την συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, όλων των φορέων του Ζαγορίου, του Δημοτικού Συμβουλίου ,των Πολιτιστικών Συλλόγων και των κατοίκων!
  Χρειάζεται να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και κάθε βήμα να γίνεται με προσοχή κι ευθύνη», ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει την συνεργασία όλων, καθώς ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

  «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ώστε το 2021 να πανηγυρίσουμε την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο Πολιτιστικών Μνημείων της UNESCO», κατέληξε απευθυνόμενος στους συνδημότες του ο Δήμαρχος Ζαγορίου.
  Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τις κυρίες Ευγενία Γερούση (Διευθύντρια του Εθνικού Αρχείου Μνημείων) και Σταυρούλα Φωτοπούλου (Δευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) ως επικεφαλής της ομάδας σύνταξης του φακέλου.

  «Η πολιτεία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου» ανέφερε η κα Γερούση, κάνοντας λόγο για ένα σύνθετο εγχείρημα, για το οποίο απαιτείται η συμμετοχή και κυρίως η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας». Για τον λόγο αυτό χαρακτήρισαν σημαντικό να ενημερωθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι πολίτες της περιοχής για το τι σημαίνει αυτή η ένταξη για το Ζαγόρι. Ποια θα είναι η υπεραξία, αλλά και ποιοι είναι οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη. «Ο φάκελος πρέπει να συμπεριλάβει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση. Να αναφέρεται επίσης στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής», κατέληξε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού.

  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 20 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στα Ιωάννινα με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου θα παρουσιαστεί μια πρώτη εκδοχή του φακέλου, ενώ τον Μάιο του 2020,προγραμματίζεται διεπιστημονική συνάντηση εμπειρογνωμόνων στα Ιωάννινα και στο Ζαγόρι, με θέμα «Η αξία των ορεινών πολιτιστικών τοπίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

  Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κων/νος Τασιούλας, η Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Μαρία Κεφάλα, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γεώργιος Σουκουβέλος, ο Πρώην Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Βασίλειος Σπύρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών κ. Δόσης Γ. και τα Μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ριζαρείου Σχολής, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Αθηνών καθώς και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων φορέων του Δήμου Ζαγορίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Άρτα

  Σε κατ΄ οίκον καραντίνα νεαρός άνδρας στην Άρτα με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού

  Σε εξέλιξη δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Κακαβιά- 1.000 δείγματα το τριήμερο

  Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο τελωνείο της Κακαβιάς ξεκίνησε από το Σάββατπ ελέγχους για κορωνοϊό.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 11-12 Ιουλίου

  Κ. Μητσοτάκης από Γέφυρα Πλάκας- Σύμβολο ενότητας με βάση το έργο

  Τη Γέφυρα Πλάκας επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Ανάπτυξη με βάση τον σεβασμό στο περιβάλλον

  Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διασύνδεση των ορεινών όγκων με την πρωτογενή παραγωγή.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.