Πέμπτη 13.06.2024
More

  Προφυλακίστηκε με την κατηγορία του εμπρησμού

  Μετά την απολογία του στην Ανακρίτρια, ο 57χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε το μεσημέρι στις φυλακές

  Στο σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου οδηγήθηκε ο 57χρονος που συνελήφθη από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και αστυνομικούς του ΑΤ Πραμάντων, με την κατηγορία του εμπρησμού στο Καλέντζι.

  Μετά την απολογία του στην Ανακρίτρια, ο 57χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε το μεσημέρι στις φυλακές, αντιμετωπίζοντας την βαρύτατη κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση. Η σύλληψη του 57χρονου έγινε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου λίγο έξω από το Καλέντζι του δήμου Βορ. Τζουμέρκων όταν εντοπίστηκε εντός του αυτοκινήτου του, να παρακολουθεί την εξέλιξη μίας πυρκαγιάς δίπλα στο σημείο όπου είχε σταθμεύσει. Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν σχετικά τις αρχές και ο 57χρονος συνελήφθη, ενώ όπως έγινε γνωστό από το Ανακριτικό Τμήμα, η παρουσία του συσχετίστηκε και με άλλες δύο πυρκαγιές στην ίδια περιοχή το τελευταίο διάστημα.

  Προανήγγειλε αυστηρότερες ποινές

  Ο 57χρονος θα δικαστεί σε τακτική δικάσιμο ενώ τα τελευταία 24ωρα και μετά τις νέες καταστροφικές πυρκαγιές κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η Κυβέρνηση μέσω των συναρμόδιων υπουργείων εξετάζει την αλλαγή του νόμου για τους εμπρηστές.

  Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό. Οι ποινές, όπως είπε θα είναι ανάλογες με αυτές που ισχύουν για όσους κακοποιούν ζώα. Την ίδια ώρα συμπλήρωσε, ότι από τις 1.470 πυρκαγιές τον Ιούλιο, οι 10 δοκίμασαν τις αντοχές του μηχανισμού.

  Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές, αυστηροποιώντας με αυτό τον τρόπο τη νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια θα φτάσει μέχρι και τα 30.000 ευρώ, ενώ μέχρι και σήμερα το πρόστιμο άγγιζε τα 300 ευρώ.

  Στη συνέχεια η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά, όπου θα λαμβάνεται υπόψιν η ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά ή εάν ο εμπρηστής έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν. Στην τρίτη περίπτωση το πρόστιμο θα ανεβαίνει ανάλογα με τη χρέωση της κινητοποίησης των απαιτούμενων πυροσβεστικών δυνάμεων, δηλαδή τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που θα ενεργήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ