Σάββατο 29.01.2022
More

  Προωθητική δύναμη για την ένταξη της Νικόπολης

  Η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου ενισχύει την υποψηφιότητα στην UNESCO

  Ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης είναι αυτό που γίνεται με την απεμπλοκή του έργου της παράκαμψης από τις γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες.

  Το βήμα αυτό όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα και επισημοποιήθηκε χθες κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Πρέβεζα είναι το βασικότερο για να προχωρήσει από το υπουργείο Πολιτισμού η ολοκλήρωση της προετοιμασίας του φακέλου και η υποβολή του για ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της Unesco.

  Η κα Μενδώνη αμέσως μετά την επίσκεψή της στην αρχαία Νικόπολη, αλλά και στο κάστρο του Παντοκράτορα, επισκέφθηκε διαδοχικά το διοικητήριο της Περιφέρειας και το δημαρχείο Πρέβεζας και σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Ηπείρου για την άριστη συνεργασία.

  Όπως ανέφερε, σε συνδυασμό με τις εργασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο του ΠΕΠ και είναι εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς επίσης και με τη Γ’ φάση της αποκατάστασης, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το αρχαίο στάδιο και για τον χώρο υποδοχής.

  «Έτσι, η αρχαία Νικόπολη αποκτά μία δυναμική αποκατάστασης και έρχεται η κατάλληλη στιγμή της προετοιμασίας του φακέλου για την υποβολή του προς ένταξη στην Unesco», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Τόσο ο Αλ. Καχριμάνης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου, τόνισαν, ότι δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει προστιθέμενη αξία η ευρύτερη περιοχή, με βάση την αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχαίας Νικόπολης στο σύνολό της.

  Τα κάστρα της Πρέβεζας

  Εκτός από την αρχαία Νικόπολη, ένα σημαντικό σκέλος της επίσκεψης της κας Μενδώνη, αφορούσε στην προσπάθεια αποκατάστασης και ανάδειξης των τριών κάστρων εντός του αστικού ιστού της Πρέβεζας.

  Το κάστρο του Αγίου Ανδρέα θα αναπλαστεί στο σύνολο της έκτασης των 34 στρεμμάτων, ενώ ανάλογη τύχη θα έχει και το κάστρο του Αγ. Γεωργίου, σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

  Για το κάστρο του Παντοκράτορα, η κα Μενδώνη αλλά και ο δήμαρχος Πρέβεζας Νικ. Γεωργάκος αναφέρθηκαν στην πρόταση προς ένταξη και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ