Τετάρτη 24.07.2024
More

  Προς αναβάθμιση το αποχετευτικό δίκτυο στην Κόνιτσα

  Μετά και την υπογραφή της σύμβασης για το έργο κατασκευής του δικτύoυ αποχέτευσης στην Κόνιτσα η περιοχή αποκτά ένα ολοκληρωμένο αποχετευτικό δίκτυο

  Μετά και την υπογραφή της σύμβασης για το έργο κατασκευής του δικτύoυ αποχέτευσης στην Κόνιτσα στις αρχές Αυγούστου, η περιοχή αποκτά ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό αποχετευτικό δίκτυο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Παράλληλα, δρομολογείται και αυτό του βιολογικού καθαρισμού, με ανάδοχος εταιρεία την TEDRA και Αναθέτουσα Αρχή την περιφέρεια Ηπείρου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 7,7 εκ. ευρώ και αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων –συνολικού μήκους 27,5 χιλιομέτρων, την κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων, φρεατίων επισκέψεως και φρεατίων πτώσης, τριών αντλιοστασίων και καταθλιπτικών αγωγών συνολικού μήκους 932,00 μ.

  Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ITV, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, πρόκειται για την απαρχή του τέλους μίας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, στην πορεία όμως παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα που απείλησαν ακόμη και την ίδια την ένταξη του έργου. Παρόλα αυτά με τη συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή, ο δήμος Κόνιτσας ολοκλήρωσε τις μελέτες, συμπεριλαμβάνοντας πλέον σε στο χρηματοδοτούμενο σκέλος και τις 1500 περίπου συνδέσεις, χωρίς οι πολίτες να επιβαρυνθούν με το κόστος των 400 ευρώ που προβλέπεται για κάθε μία σύνδεση.

  Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 18 μήνες. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2024.

  Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Ηπείρου. Ο διαγωνισμός για το εν λόγω έργο πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2021 ενώ στις 7 του ίδιου μήνα αποσφραγίστηκαν οι προσφορές. Συνολικά πέντε σχήματα υπέβαλαν τις οικονομικές προσφορές τους.

  Αναφορικά με τον Βιολογικό Καθαρισμό ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, αυτός όταν κατασκευαστεί (προβλέπεται περίοδος 24 μηνών) θα ολοκληρώσει το αποχετευτικό πρόβλημα της περιοχής η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα τουριστικά τα τελευταία χρόνια.

  Όπως πρόσθεσε στο μεταξύ ο κ. Εξάρχου, η δημοτική αρχή Κόνιτσας υλοποιεί την τρέχουσα περίοδο μία σειρά έργων στις Τοπικές Κοινότητες, με τσιμεντοστρώσεις, πλακοστρώσεις και διαμόρφωση – κατασκευή καλντεριμιών, με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ.

  Ρεκόρ επισκεψιμότητας

  Από τις αρχές του καλοκαιριού, κυρίως όμως από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι και το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκε ρεκόρ επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας, με τον κ. Εξάρχου να κάνει λόγο για μία εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν, που αναδεικνύει πέραν των άλλων και τις πολλές δυνατότητες του προορισμού της Κόνιτσας, όχι μόνο για τον εγχώριο, αλλά και για τον εισαγόμενο τουρισμό. «Ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση μας έκανε το γεγονός, ότι σε πολλά παραδοσιακά πανηγύρια, υπήρχε ενεργός συμμετοχή νέων παιδιών από το εξωτερικό, που βρέθηκαν στην περιοχή για τις διακοπές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στο πλήθος των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο δήμος Κόνιτσας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, με εκδηλώσεις για τα παιδιά, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ