Παρασκευή 23.02.2024
More

  Προστατεύοντας αποτελεσματικά τα δάση

  Τα δάση και η προστασία τους βρέθηκαν στο επίκεντρο στο τριήμερο Δασικό Συμπόσιο – Συνάντηση Εργασίας «Life Grin», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά.

  Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου καθώς οι τρόποι για την αντιμετώπισή της, όπως και γενικότερα η περαιτέρω ενίσχυση του πρασίνου εντός και εκτός αστικού περιβάλλοντος ήταν στα βασικά θέματα.

  Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε σε όλα όσα έχουν γίνει, αλλά κυρίως σε αυτά που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον και να εδραιωθεί στην συνείδηση όλων η αναγκαιότητα διαφύλαξης του περιβάλλοντος για την επιβίωσή του, εξηγώντας πως, τόσο οι υπηρεσίες όσο και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν ο καθένας την δική του ευθύνη.

  Ο αν. Γενικός Διευθυντής Δασών και Δ.Π. Ευάγγελος Γκουντούφας, αναφέρθηκε από τη μεριά του στα θέματα της συνάντησης και κυρίως στη νόσο των πλατάνων λέγοντας ότι όταν προσβληθούν δεν υπάρχει δυστυχώς καμία λύση. Εξήγησε ότι χρειάζεται να υπάρξει γνώση και προσοχή καθώς η νόσος συνήθως μεταφέρεται από μηχανήματα τα οποία δεν έχουν καθαριστεί, ενώ εξήγησε ότι στο «μικροσκόπιο» των υπηρεσιών έχουν μπει και πληροφορίες για μετάδοση της νόσου από πουλιά…

  Ανέφερε επίσης, πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα στις υπηρεσίες και τόνισε την σημασία περαιτέρω ανάπτυξης του ελέγχου και της προστασίας του δασικού μας πλούτου.

  Στο Συμπόσιο θα γίνουν παρουσιάσεις για το έργο των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, τη νέα κάθετη οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών και τη χρηματοδότησή τους, τα έργα του προγράμματος «Life Grin – Αστικό Πράσινο και Κλιματική Αλλαγή», το αστικό πράσινο και την κλιματική διακυβέρνηση των πόλεων στην Περιφέρεια Ηπείρου, την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου και την αντιμετώπισή της.

  Στο πρόγραμμα επίσης είναι επισκέψεις στο δασύλλιο του Νησιού όπου πραγματοποιούνται δασοκομικοί χειρισμοί στο πλαίσιο του έργου «Antinero», στη Χαράδρα του Βίκου στη θέση «Οξυά» Μονοδενδρίου και στη θέση Αγία Παρασκευή, ενώ θα γίνει συνάντηση με το Δήμαρχο Ζαγορίου για θέματα που άπτονται του δασικού τομέα, στους καθαρισμούς Δημοσίων Δασών Λάιστας, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου όπου διενεργούνται υλοτομίες από τους ΔΑΣΕ Ιωαννίνων, στην περιοχή Βοϊδομάτη, θέση «Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας» της Τ.Κ. Αρίστης και στην Τ.Κ. Κλειδωνιάς στο Χώρο Δασικής Αναψυχής για αυτοψία για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, και τέλος, στις Τ.Κ. Μαζίου, Αετόπετρας και Μελισσόπετρας για υλοτομίες κάλυψης ατομικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών του Δήμου Κόνιτσας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ