Πέμπτη 25.04.2024
More

    Προτάσεις και αστερίσκοι για τα κριτήρια

    Τι ζητούν ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων

    Την επανεξέταση των κριτηρίων επιλεξιμότητας ώστε να καταστούν ωφελούμενοι το σύνολο των μελών τους και όχι μόνον εκείνοι που με τα διαμορφωθέντα στοιχεία, είναι ελάχιστοι ειδικά στην επαρχία, ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

    Μία από τις βασικές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα ώστε ο ενδιαφερόμενος να επιλεγεί τελικά είναι κατά το 2019 να έχει κάνει έξοδα τουλάχιστον 6000 ευρώ. Με δεδομένο όμως, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μαρία Νάκα, ότι τουλάχιστον στην περιοχή, όπως και σε όλη την ελληνική επαρχία, η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων είναι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν απασχολούν προσωπικό και τα έξοδα είναι αρκετά περιορισμένα, λόγω ιδιόκτητων γραφείων ή χαμηλού ενοικίου, είναι σχεδόν αδύνατο να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να τύχουν χρηματοδότησης.

    Ο ΔΣΙ έχει ήδη ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς προφορικά, ενώ θα αποστείλει και σχετικό έγγραφο, ζητώντας την αλλαγή των κριτηρίων, τουλάχιστον κομμάτι των εξόδων για το 2019, που δεν απασχολεί μόνο τον κλάδο των δικηγόρων, αλλά και πολλούς άλλους επαγγελματικούς φορείς.

    Παρέμβαση του Επιμελητηρίου

    Στο ζήτημα των κριτηρίων που θέτει το πρόγραμμα για την υπαγωγή μμε σε αυτό, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με επιστολή του προς την περιφέρεια και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης κάνει τρεις συγκεκριμένες παρατηρήσεις που αποτελούν ταυτόχρονα και προτάσεις.

    Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν ως εξής:

    α) Η πρόσκληση του προγράμματος εξαιρεί και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη  μορφή «κοινωνία κληρονόμων» οι οποίες και αυτές έχουν πληγεί από την κρίση και σε όλες τις υπουργικές αποφάσεις για ένταξη σε χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες και άρα χρήζουν ένταξης.

    β) Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για το 2019 διαπιστώνεται ότι υπάρχει πλήθος επιχειρήσεων που έκαναν την έναρξη μετά την 01/01/2019,  καταληκτική   ημερομηνία για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid –19» και ως εκ τούτου προτείνουμε να γίνει αντικατάσταση της καταληκτικής  ημερομηνίας ένταξης στο πρόγραμμα από  01/01/2019 σε 15/03/2019  για να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν και αυτές, με δεδομένο ότι παρουσιάζουν μειωμένους τζίρους κατά το Β ‘ τρίμηνο του 2020, διάστημα που για όλες τις υπουργικές αποφάσεις χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις πληττόμενες λόγω covid-19.

    γ) Να διευκρινιστεί τέλος, αν για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο παραπάνω πρόγραμμα χρηματοδότησης θεωρείται απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την εκταμίευση των  χρημάτων, διάταξη που θα πρέπει να απαλειφθεί  αν ισχύει, για να καλύπτεται  επί της ουσίας η έννοια της χρηματοδότησης και ρευστότητας των επιχειρήσεων και για να μην υπάρξει κατάσχεση χρημάτων από υποχρεώσεις προς το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Εναλλακτική υποβολή αιτήσεων

    Η χθεσινή εικόνα στο μεταξύ στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, ήταν εφιαλτική, όχι μόνο λόγω του αυξημένου αριθμού πολιτών, και νομικών που είχαν υποθέσεις στις δικαστικές αίθουσες, αλλά λόγω του ότι ο ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από το Πρωτοδικείο, ότι δεν έχουν κάνει αίτηση πτώχευσης το 2019.

    Η περιφέρεια Ηπείρου με ανακοίνωσή της, τονίζει, ότι στη φάση του ελέγχου των τυπικών προϋποθέσεων και πληρότητας δικαιολογητικών θα γίνεται αποδεκτή εναλλακτικά η αίτηση του δικαιούχου προς τον αρμόδιο φορέα εφόσον αυτή έχει υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

    Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις που έχει επισυναφθεί η αίτηση στη θέση του ζητούμενου δικαιολογητικού, η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας θα αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον δικαιούχο με το οποίο θα ζητά την υποβολή του πιστοποιητικού σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στο μήνυμα. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί στο προκαθορισμένο διάστημα η έλλειψη θα χαρακτηρίζεται ως ουσιώδης και θα καθιστά την αίτηση απορριπτέα.

    Επισημαίνεται ότι η χορήγηση των ανωτέρω δικαιολογητικών μπορεί να γίνεται, κατά περίπτωση, είτε από το Γ.Ε.ΜΗ. είτε από τα κατά τόπον αρμόδια πρωτοδικεία. Αποδεκτό για τον έλεγχο είναι το Γενικό Πιστοποιητικό (Μεταβολών) για τις εταιρίες και το Γενικό Πιστοποιητικό για τις ατομικές επιχειρήσεις τα οποία εκδίδονται από το Γ.Ε.ΜΗ., χωρίς να απαιτείται προσκόμιση πρόσθετων πιστοποιητικών από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

    Οι ενδιαφερόμενοι δύναται να υποβάλουν την αίτηση στο Πρωτοδικείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις δ/ νσεις:

    • Πρωτοδικείο Ιωαννίνων: prot.ioan.diathikes@3243.syzefxis.gov.gr
    • Πρωτοδικείο Άρτας: protodikeioartas@hotmail.com
    • Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας: prot.kanaki@gmail.com – prot.kalamidas@gmail.com

    Για την αποφυγή συνωστισμού στα ΚΕΠ οι υπεύθυνες δηλώσεις δύναται να εκδοθούν και να υπογραφούν ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας www.gov.gr

    Τέλος, επισημαίνεται ότι γίνονται δεκτά πιστοποιητικά Πρωτοδικείου με ισχύ τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ