Τρίτη 15.10.2024
More

    Πρόταση για κοινό μνημόσυνο για τα θύματα του Εμφυλίου

    Στο περιθώριο της γιορτής για την κτηνοτροφία που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γράμμουστα του νομού Καστοριάς, στα όρια με το νομό Ιωαννίνων και την περιοχή της Κόνιτσας και των Μαστοροχωρίων, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης κατέθεσε δημοσίως την πρότασή του για τη διενέργεια ενός ετήσιου, κοινού μνημοσύνου για τα θύματα του Εμφυλίου και των δύο πλευρών.

    Από τον Αύγουστο του 1949 πέρασαν 75 ολόκληρα χρόνια, και κάποιες από τις πληγές που ήταν ήδη ανοιχτές και βάθυναν ακόμη περισσότερο με τον σκληρό και απάνθρωπο Εμφύλιο, εξακολουθούν να είναι και σήμερα ανοιχτές.

    Παρότι έχουν γίνει βήματα προόδου για την κατάκτηση της κοινής ιστορικής μνήμης, υπάρχουν και διαφορετικοί εορτασμοί και εκδηλώσεις μνήμης από τους σημερινούς απογόνους των θυμάτων κάθε πλευράς ενώ υπάρχουν και εκδηλώσεις με ιδεολογικό και πολιτικό χρώμα.

    Στον δήμο Νεστορίου λειτουργεί το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, ενώ στη Θεοτόκο Κόνιτσας λειτουργεί το Μουσείο για τον Δημοκρατικό Στρατό που συστάθηκε και λειτουργεί με την ευθύνη του ΚΚΕ.

    Υπάρχουν κι εκείνες οι φωνές όμως που επιμένουν να κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και ανάδειξης της Εθνικής Συμφιλίωσης και μία από αυτές είναι και του Αλ. Καχριμάνη που σε χθεσινές του δηλώσεις στα τοπικά μέσα των Ιωαννίνων επανέλαβε την άποψη και πρότασή του για το θέμα, λέγοντας πως είναι καιρός πια να μείνουν στην άκρη οι όποιες διαφορές υπάρχουν και πως το κλείσιμο αυτών των ανοιχτών πληγών θα βοηθήσει πέραν των άλλων και στην δυναμική της αναπτυξιακής προοπτικής στην περιοχή των Μαστοροχωρίων και του Γράμμου, εκεί άλλωστε που εκτυλίχθηκαν οι σκληρότερες και φονικότερες μάχες της τελευταίας φάσης του Εμφυλίου πολέμου που πλήγωσε και δίχασε την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη πολεμική σύγκρουση.

    «Ξέρετε, είναι πολύς κόσμος που θέλει το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει κάτι που τον κρατάει μακριά. Η πρότασή μου είναι ότι χρειάζεται ένα κοινό μνημόσυνο για τα θύματα και για τους νικητές και τους ηττημένους στο Γράμμο για να κλείσουν επιτέλους οι πληγές του Εμφυλίου. Υπάρχει κόσμος που θέλει να επισκεφθεί τα χωριά αυτά και το σκέφτονται γιατί άλλος λέει, ότι είναι απόγονος στρατιωτών – καταδρομέων του Ελληνικού Στρατού, άλλοι λένε ότι είναι απόγονοι ενόπλων αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού. Να ξεχάσουμε ό,τι έγινε τότε και να κάνουμε ένα κοινό μνημόσυνο. Η Ισπανία και άλλες χώρες που βίωσαν εμφυλίους πολέμους την έχουν κάνει πράξη την Εθνική Συμφιλίωση, ενώ εμείς όχι…», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ