Παρασκευή 22.11.2024
More

    Αντιμετωπίζοντας το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης

    Την πρόταση προς τους εργαζόμενους στο ΠΓΝΙ διατύπωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Βασίλης Κούτρας

    Με μια πρόταση για διοργάνωση βιωματικών εργαστηρίων για την πρόληψη και διαχείριση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out) σε εργαζόμενους των νοσοκομείων ολοκληρώθηκε η ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων και η Νευρολογική Κλινική και η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

    Την πρόταση προς τους εργαζόμενους στο ΠΓΝΙ διατύπωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», καθηγητής Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Κούτρας, ο οποίος ήταν και ο βασικός ομιλητής στην ημερίδα, που απευθυνόταν κυρίως σε εργαζόμενους νοσοκομειακών μονάδων, τονίζοντας ότι θα ήταν χρήσιμο να αποτυπωθούν στην πράξη όσα παρουσιάζονται σε θεωρητικό επίπεδο.

    Δίνοντας αρχικά τον ορισμό της εργασιακής εξουθένωσης, ο κ. Κούτρας ανέφερε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ορίζει ως «επαγγελματικό φαινόμενο» και δεν την ταξινομεί ως ασθένεια ή κατάσταση υγείας. Τα χαρακτηριστικά της είναι το αίσθημα εξάντλησης της ενέργειας, η αυξημένη ψυχική απόσταση από την εργασία και η έκφραση αισθημάτων αρνητισμού ή κυνισμού, καθώς και η μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα. Όπως σημείωσε, υπάρχουν χώροι όπου φαίνεται να εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερη συχνότητα,  όπως είναι χώροι που συναλλάσσονται με κόσμο, όπως για παράδειγμα το ιατρικό περιβάλλον, όπου το υψηλότερο ποσοστό συναντάται στους νοσηλευτές, μετά στους  γιατρούς και μετά στο υπόλοιπο τεχνικό ή διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου.

    Ως παράγοντες κινδύνου ανέφερε τον υψηλό φόρτο εργασίας, τις συγκρούσεις στο εργασιακό περιβάλλον, την απουσία δικαιοσύνης, τις αντικρουόμενες απαιτήσεις, την έλλειψη προσωπικού, τον ακατάλληλο χώρο εργασίας, την εργασία σε βάρδιες, το παρατεταμένο ωράριο εργασίας και τις χαμηλές απολαβές.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δημογραφικοί παράγοντες, με τις γυναίκες, τους νεότερους ηλικιακά και τους ανύπαντρους να εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτοι, ενώ κρίσιμοι παράγοντες είναι και οι προσωπικοί, στους οποίους συγκαταλέγονται η αυτοεκτίμηση, η ενσυναίσθηση, οι δεξιότητες επικοινωνίας, η ανθεκτικότητα στο στρες, η ψυχική ανθεκτικότητα και η καλή ψυχική διάθεση.

    Το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του αφορούσε την πρόληψη και τη διαχείριση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης, με τον κ. Κούτρα να εστιάζει στη σημασία της ικανότητας αντιμετώπισης του επαγγελματικού στρες, της διαθεσιμότητας υποστήριξης από το περιβάλλον –εργασιακό και μη- και της ύπαρξης ενός νοήματος και σκοπού στη ζωή.

    Ως εργαλεία επίτευξης των παραπάνω, ανέφερε την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, τη σωστή διαχείριση του χρόνου, την ιεράρχηση των αναγκών, τον καλό ύπνο, την ενασχόληση με χόμπι, την κοινωνική δικτύωση, τον εθελοντισμό, την ενασχόληση με ζώα συντροφιάς, για να καταλήξει ότι όταν δεν μπορείς να βρεις λύση σε ένα πρόβλημα, τότε… δεν είναι πρόβλημα.

    Χαιρετισμό στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας Σοφία Μαρκούλα, ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Νικόπουλος, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Νικόλαος Κατσακιώρης, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΙ Γιολάντα Ζήκα, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία να αναδειχθούν οι συνέπειες του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις υπηρεσίες υγείας και στους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά να υπάρξουν και τα εργαλεία πρόληψης τέτοιων καταστάσεων.

    Στην παρέμβασή της, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και γραμματέας στο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Μαργαρίτα Κιτσανού, πέρα από την επισήμανση της ανάγκης έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, στάθηκε και στη σημασία να φτάσει το μήνυμα στην κυβέρνηση, που προφανώς δε θα θέλει να έχει εξουθενωμένους γιατρούς σε κάθε εφημερία.

    Τέλος, μια ματιά εκ των έσω στο πως οδηγούνται οι εργαζόμενοι στο αποκαλούμενο burn out, αποτέλεσε η ομιλία του προϊσταμένου της Νευρολογικής Κλινικής Ζήκου Μαλάκου, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στη Νευρολογική Κλινική, η οποία εφημερεύει σε καθημερινή βάση και καλείται να διαχειριστεί πολλά και σοβαρά περιστατικά, με την πίεση να είναι συνεχής.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ