Παρασκευή 29.03.2024
More

    Πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της Μονής Διχουνίου

    Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την οριστική αρχιτεκτονική και στατική μελέτη

    Το πρώτο και σίγουρα το πλέον ουσιαστικό βήμα για να προχωρήσει η συντήρηση και αποκατάσταση του καθολικού της Ι.Μ Διχουνίου στον δήμο Ζίτσας έγινε το μεσημέρι της Τρίτης.

    Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την οριστική αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση του καθολικού της μονής.

    Μία απόφαση εξαιρετικά σημαντική, γιατί θέτει την πρώτη υπογραφή σε μία σειρά απαραίτητων και επειγουσών ενεργειών για την αποκατάσταση της μονής, που αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους λόγω των ζημιών που έχουν γίνει από τη φθορά του χρόνου, αλλά και από τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ετών.

    Η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη σύμφωνα με πληροφορίες απέσπασε κολακευτικά σχόλια από τα μέλη του ΚΑΣ, που έκαναν λόγο για μία ολοκληρωμένη μελέτη, που μπορεί να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της δημοπράτησης του έργου, μετά την υπογραφή προφανώς μίας νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

    Ωστόσο, οι μελετητές και προφανώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα περιμένουν την αποτύπωση της έγκρισης της μελέτης στην τελική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάνει και κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις. Αυτές αφορούν στην ανάγκη και ευκαιρία παράλληλα που υπάρχει, να συνταχθεί παράλληλα μία μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου της μονής, πλην του καθολικού, καθώς επίσης και να επικαιροποιηθεί η υφιστάμενη μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών.

    Σε δηλώσεις του στο ITV ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος έκανε λόγο για μία από τις λίγες, θετικές ειδήσεις των τελευταίων μηνών για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για τον δήμο Ζίτσας και πρόσθεσε, ότι οι υπηρεσίες του δήμου θα αναλάβουν εάν αυτό απαιτηθεί και τις επιπλέον μελέτες, για τον περιβάλλοντα χώρο.

    «Δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά είναι ένας σημαντικός, ίσως ο σημαντικότερος σταθμός. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, αλλά είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε ό,τι επιπλέον απαιτηθεί για τον περιβάλλοντα χώρο ή για τη συντήρηση των τοιχογραφιών», ανέφερε αρχικά.

    Η συγκυρία του 2021

    Η έγκριση από το ΚΑΣ και η προοπτική που αυτή δίνει για να ξεκινήσουν τουλάχιστον οι απαραίτητες εργασίες μέχρι τα μέσα του 2021, αν όχι νωρίτερα, έρχεται σε μία ιστορική και χρονική συγκυρία με ιδιαίτερο συμβολισμό.

    Η μονή Διχουνίου, το σημαντικότερο θρησκευτικό και πολιτιστικό επίκεντρο και μνημείο της περιοχής, διαδραμάτισε ένας σπουδαίο ρόλο στην εκδήλωση ενός εκ των προεπαναστατικών κινημάτων, με πρωταγωνιστή τον Επίσκοπο Τρίκκης, Διονύσιο, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1611 από το Διχούνι, επικεφαλής μίας ομάδας χωρικών, και επιτέθηκε στην μουσουλμανική φρουρά της πόλης των Ιωαννίνων. Το κίνημα μπορεί να απέτυχε και να καταπνίγηκε στο αίμα, ωστόσο η απόπειρα του Διονυσίου έμεινε στην ιστορία ως τις μέρες μας.

    Το 2021 με τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, η έναρξη των εργασιών ανάδειξης της μονής και του περιβάλλοντος χώρου, θα αποτελέσει εκτός των άλλων, και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Η συγκυρία αυτή μπορεί να συνδυαστεί με ένα πλέγμα δράσεων κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη προαναγγελθεί, όπως ο μαραθώνιος με τη συμμετοχή 200 αθλητών από τη μονή μέχρι το Κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και σε ένα ευρύτερο επίπεδο με τη διασύνδεση της μονής και της περιοχής με άλλα σημαντικά ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής, που επίσης διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο και στην προεπαναστατική Ελλάδα, αλλά και στην περίοδο της Επανάστασης.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ