Τετάρτη 28.02.2024
More

  Πρωτότυπες δράσεις με κοινωνικό περιεχόμενο και… ημερομηνία λήξης

  Εκπαιδευτικές εκδρομές από την 8η ΜΠ/ΤΑΞ για την τελευταία σειρά οπλιτών που παρουσιάζεται στο Πέραμα αφού το Κέντρο Νεοσυλλέκτων βάζει λουκέτο

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα μίας σειράς πρωτότυπων δράσεων με κοινωνικό χαρακτήρα και περιεχόμενο που υλοποιεί η 8η ΤΑΞ/ΜΠ με πρωτοβουλία της διοίκησής της και η οποία επιβεβαιώνει το πολυποίκιλο έργο που συντελείται τα τελευταία χρόνια στο μεγαλύτερο σχηματισμό του Στρατού Ξηράς στη Δυτική Ελλάδα.

  Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο σχεδόν 500 οπλίτες που έχουν παρουσιαστεί με την τελευταία ΕΣΣΟ στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Πέραμα, πραγματοποίησαν με ευθύνη της Ταξιαρχίας, ημερήσιες εκδρομές σε αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία των Ιωαννίνων και της Άρτας αντίστοιχα.

  Οι εκπαιδευτικές εκδρομές για τους οπλίτες αποτελούν μία πρωτότυπη δράση με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα φέρνοντας κοντά σε μνημεία και ιστορικούς τόπους, νεοσύλλεκτους από διάφορες περιοχές της χώρας που αφενός έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινότητα στις μονάδες τους και αφετέρου γνωρίζουν από μία διαφορετική σκοπιά τον τόπο που τους φιλοξενεί.

  Εκπαιδευτικές εκδρομές πραγματοποιήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, στο Φετιχιέ Τζαμί στο Ιτς Καλέ, στον αρχαιολογικό χώρο και στη Μονή Καστρίτσας αντίστοιχα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και στη Μονή Παρηγορίτισσας επίσης στην Άρτα.

  Κλείνει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων

  Οι εν λόγω εκπαιδευτικές εκδρομές όμως για τους οπλίτες θα είναι οι τελευταίες που θα γίνουν καθώς το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Πέραμα αναστέλλει τη λειτουργία του από το 2024, με απόφαση του ΓΕΕΘΑ και του υπ. Εθν. Άμυνας, απόφαση που αντίθετα από ότι θα περίμενε κάποιος δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Για την ακρίβεια, μόνον ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγ. Γκίκας με την ιδιότητα του επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» πριν από ένα χρόνο είχε επισημάνει τον κίνδυνο αυτό και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει τυχόν εφαρμογή της απόφασης για την περιοχή. Έκτοτε κανείς άλλος φορέας της τοπικής κοινωνίας, είτε της αυτοδιοίκησης είτε της αγοράς ενδιαφέρθηκε και από το 2024 κι έπειτα τα δύο πλησιέστερά στην Ήπειρο, Κέντρα Νεοσυλλέκτων θα είναι στο Μεσολόγγι και στην Καλαμάτα αντίστοιχα.

  Μία πτυχή που δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς είναι και αυτή της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο με παρεμβάσεις και ισχυρή παρουσία σε ζητήματα υγειονομικής πρόληψης, στην άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στην έρευνα και διάσωση και στην υλοποίηση έργων κοινής ωφέλειας.

  Όμως, στο εξής με την απομείωση του αριθμού των οπλιτών ανά δίμηνο, είναι αμφίβολο εάν όλες αυτές οι δράσεις θα μπορούν να ικανοποιούνται, κάτι που ήδη γίνεται και θα μπορούσε να γίνει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, στην περίπτωση που η Ταξιαρχία, επανερχόταν στη δομή της Μεραρχίας, όπως ήταν για δεκαετίες…

  Εορτάστηκε η Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων

  Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε και στην πόλη των Ιωαννίνων η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, στενά συνδεδεμένη με την θρησκευτική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

  Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Ιωαννίνων αποτέλεσε επίκεντρο του εορτασμού με την καθιερωμένη Δοξολογία που τελέστηκε το πρωί της Τρίτης, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ Μαξίμου.

  Οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με την επίσημη έπαρση της σημαίας στο στρατηγείο της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.

  Τον πανηγυρικό της Ημέρας στη Δοξολογία, εκφώνησε ο διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Παππάς με αναφορές στην ιστορική διαδρομή και προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αναθεωρητικής πολιτικής γειτονικών χωρών, καθώς επίσης και στον σημαίνοντα κοινωνικό ρόλο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

  «Βιώνουμε μία περίοδο με συνεχή κλιμάκωση των προκλήσεων από την αναθεωρητική συμπεριφορά δυνάμεων στη γειτονιά μας και για αυτό θα πρέπει να επαγρυπνούμε συνεχώς, διατηρώντας και ενισχύοντας το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ελληνικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις επιθυμούσαν ανέκαθεν την ειρήνη και την προκοπή. Ωστόσο εάν κάποιος κάνει το λάθος και επιβουλευτεί έστω και μία σπιθαμή εδάφους της πατρίδας μας, θα βρει απέναντί του, νέο Μαραθώνα και νέα Σαλαμίνα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.

  Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στο κέντρο της πόλης με την αντιπεριφερειάρχη, αρμόδια για ζητήματα Ενόπλων Δυνάμεων Γ. Μητροκώστα και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου να αναφέρονται επίσης στο σημαντικό ρόλο και την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευημερία της χώρας.

   

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ