Πέμπτη 03.12.2020
More

  Προϋπόθεση η συζήτηση μεταξύ όλων των πλευρών

  Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Μιχελάκης για την απόφαση επί της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων

  Απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική απόφαση της ΑΔ Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, επί της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και της αδειοδότησης λειτουργίας των μονάδων καύσης βιορευστών στα Γραμμενοχώρια, θα είναι η συζήτηση στο αρμόδιο συμβούλιο, παρουσία των κατοίκων και των συλλογικών φορέων που αντιδρούν.

  Τη θέση αυτή έκανε γνωστή χθες με δηλώσεις του στο ITV, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Β. Μιχελάκης για ένα θέμα που απασχολεί από το καλοκαίρι τους κατοίκους της περιοχής των Γραμμενοχωρίων, αλλά και τον δήμο Ζίτσας, μετά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την αδειοδότηση και λειτουργία μονάδων καύσης βιορευστών.

  Το δημ. συμβούλιο Ζίτσας και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησαν αρνητικά ενώ προσφυγές άσκησαν και οι κάτοικοι μέσω Επιτροπών που έχουν συστήσει. Η υπόθεση έχει φτάσει για την οριστική αδειοδότηση ή όχι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τον κ. Μιχελάκη να γνωστοποιεί χθες, πως για τις δύο από τις τρεις αιτήσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων υπάρχουν και θετικές και αρνητικές γνωμοδοτήσεις, πλην όμως ο ίδιος ζήτησε από την υπηρεσία να ακολουθηθούν δύο βασικές παράμετροι. Η πρώτη έχει να κάνει με τη συνολική και όχι την κατά περίπτωση εξέταση, της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης για την περιοχή από την ενδεχόμενη λειτουργία όλων των μονάδων και η δεύτερη, ότι η οριστική απόφαση του ΠΕΣΠΑ δε θα ληφθεί, αν δεν εκφραστούν διά ζώσης οι απόψεις των κατοίκων και των φορέων που αντιδρούν.

  «Για να μη θεωρηθεί, ότι αποφασίζουμε για τους κατοίκους και τις περιοχές, χωρίς αυτούς, όταν θα μπορέσουν να παραστούν οι εκπρόσωποι των κατοίκων και των συλλογικών φορέων που αντιδρούν, θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα λάβει την τελική της απόφαση. Δε γίνεται πέντε υπηρεσιακοί παράγοντες να αποφασίζουν για ένα τόσο σοβαρό θέμα, στο οποίο εκφράζονται αντιρρήσεις από φορείς και κατοίκους, να μην ζητηθεί να ακουστούν και στη συνεδρίαση», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας ωστόσο, ότι κάθε άποψη μπορεί να διατυπωθεί, πλην όμως για να εισακουστεί θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και να εδράζεται στο θεσμικό πλαίσιο.

  «Δεν πρόκειται να δώσω άλλοθι ούτε στις υπηρεσίες, ούτε στους φορείς που έχουν εκφραστεί. Δε γίνεται να ληφθεί καμία απόφαση αν δεν ακουστούν όλες οι απόψεις και δη των κατοίκων, για να μη θεωρηθεί, ότι αποφασίζουμε γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς. Αυτονόητο είναι, ότι οι αποφάσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις θα πρέπει να βασίζονται στο θεσμικό πλαίσιο και να τεκμηριώνονται», κατέληξε.

  Ελάχιστες αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες

  Δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τη φημολογία και τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί, είναι η προσέλευση των πολιτών, στις υπηρεσίες για να εκφράσουν αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών που για τις ΠΕ Ιωαννίνων και Κοζάνης έχουν γίνει οι ολοκληρωτικές αναρτήσεις, ενώ για όλες τις υπόλοιπες βρίσκεται στο στάδιο των τμηματικών αναρτήσεων. Παρά τις διαμαρτυρίες όμως που έχουν διατυπωθεί από την αρχή σχεδόν της ανάρτησης, σύμφωνα με τον συντονιστή της ΑΔ Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Β. Μιχελάκη, η προσέλευση στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαδικασία της αναμόρφωσης είναι εξαιρετικά υποτονική.

  «Είναι πολύ λιγότερες οι προσφυγές σε σχέση με την ένταση των διαμαρτυριών. Η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου και εκτιμώ, ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ολοκληρωμένη ανάρτηση σε όλη την ΑΔ. Η διαδικασία ωστόσο δε σταματά για τους πολίτες, που έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους. Να μη φοβούνται όμως, ότι θα χάσουν τις ιδιοκτησίες τους. Το θέμα έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό κάθε έκτασης και όχι με την ιδιοκτησία της», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα με εποχικά είδη

  Ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

  Εν αναμονή της παράτασης του lockdown- Τι θα γίνει με εστίαση, λιανεμπόριο, σχολεία

  Πώς και πότε θα ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, κομμωτήρια και σχολεία και τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

  Ζητούμενο πλέον η βιώσιμη επανεκκίνηση

  Το επόμενο βήμα αναζητεί ή αγορά της εστίασης

  Η πίεση στα νοσοκομεία είναι μικρότερη

  Την εικόνα της πανδημίας στα Ιωάννινα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος, Μ. Ελισάφ

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.