Μειωμένες οι επιδοτήσεις αγροτών λόγω… των αεροφωτογραφιών που αξιοποιεί η ΑΑΔΕ που «καταργούν» το 30% των καλλιεργειών
Πριν καλά – καλά προλάβουν να συνέλθουν από το σοκ της μη πληρωμής των αποζημιώσεων για την περσινή καλλιεργητική περίοδο και τις απώλειες εισοδήματος λόγω των γνωστών προβλημάτων με τη μη δυνατότητα άρδευσης του κάμπο, οι αγρότες στον κάμπο Λαψίστας, όπως αποδεικνύεται όμως και σε όλη την επικράτεια, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο πρόβλημα.
Εδώ και λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία των διασταυρώσεων στις δηλώσεις ΟΣΔΕ από την ΑΑΔΕ, άρχισαν να φτάνουν τα ειδοποιητήρια στα οποία γίνεται λόγος για μικρότερες στρεμματικές εκτάσεις από αυτές που έχουν δηλωθεί, με συνέπεια να μειώνονται οι επιδοτήσεις. Το βασικό πρόβλημα όμως για το οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει πως είναι τεχνικής φύσης σχετίζεται με το ότι η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί για τις διασταυρώσεις αεροφωτογραφίες των εκτάσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως αν όχι στις περισσότερες, το σύστημα εντοπίζει σκιάσεις στις εκτάσεις αυτές τις οποίες δεν αναγνωρίζει ως καλλιεργήσιμες, ενώ υπάρχουν άλλες περιπτώσεις στις οποίες τονίζεται πως δεν προκύπτει η ταυτοποίηση της ίδιας καλλιέργειας με αυτήν που είχε δηλωθεί πριν ένα χρόνο. Για εκείνη όμως την περίοδο δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες ώστε να υπάρχει μία σύγκριση και ζητείται από τους αγρότες να προσκομίσουν – αν διαθέτουν – φωτογραφίες που να αποδεικνύουν τα επιχειρήματά τους.
Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό που γίνεται είναι να έχει βγει εκτός των επιδοτήσεων σχεδόν το 1/3 των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με τους αγρότες να δηλώνουν και αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι κάνοντας λόγο από τη μία για εμπαιγμό και από την άλλη για συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε να περικοπούν οι επιδοτήσεις ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για να πληρωθούν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Στον κάμπο της Λαψίστας, αγρότες από την περιοχή συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, οι οποίες αναμένεται να συντονιστούν στην σύσκεψη της Παρασκευής στα γραφεία της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων, παρουσία του Ρίζου Μαρούδα από τη Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων.

Τόσο ο Μιχ. Τζίμας από την Ένωση Αγροτών, όσο και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας Ηρακλής Μπαλαντάνης καταφέρθηκαν εναντίον όλων εκείνων των παραγόντων που αναζητούν και την παραμικρή ευκαιρία να αφαιρέσουν χρήματα από τους αγρότες για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τα σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
«Ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Έρχονται με το έτσι θέλω και κόβουν στρέμματα από τις δηλωθείσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις οδηγώντας στην έξοδο από τον πρωτογενή τομέα και άλλους αγρότες. Δεν έχουμε αποζημιωθεί ακόμη για πέρυσι και μας ζητούν ένα χρόνο μετά να αποδείξουμε, ότι καλλιεργήσαμε. Αν υπάρχει τεχνικό λάθος όπως λέει το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, ας το διορθώσουν ή να πληρώσουν κανονικά και εάν μετά την αποκατάσταση του λάθους φανεί κάτι διαφορετικό, να κάνουν τις διασταυρώσεις», ανέφερε ο κ. Τζίμας.
Για ένα «στημένο παιχνίδι» σε βάρος των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα έκανε λόγο από τη δική του πλευρά ο Ηρ. Μπαλαντάνης δίνοντας και προσωπικά παραδείγματα. «Προσπαθούν να κόψουν τις δικές μας αποζημιώσεις και επιδοτήσεις γιατί δεν έχουν τα χρήματα για να μας πληρώσουν, επειδή τα πήραν οι επιτήδειοι. Από την οικογένειά μου έχουν αφαιρεθεί συνολικά περίπου 600 στρέμματα μέσω των αεροφωτογραφιών ενώ πριν από λίγες ημέρες και πάλι μέσω της ΑΑΔΕ ήρθε μία ειδοποίηση για επιστροφή 258 ευρώ λόγω καταβολής παράνομης επιδότησης του 2023. Το ποσό δεν είναι μεγάλο, αλλά αυτοί μιλούν συνολικά για 50.000 ΑΦΜ που τους ζητείται η επιστροφή χρημάτων. Άρα συνολικά μιλάμε για ένα ποσό 15 εκ ευρώ τα οποία τα παίρνουν από εμάς για να μας πληρώσουν αυτά που μας χρωστούν», ανέφερε ο κ. Μπαλαντάνης.
Τα εγκαταλείπουν
Ο Γιώργος Τζιάλλας και ο Νικος Ζαφείρης αντίστοιχα αναφέρθηκαν στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους που είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν την πρωτογενή παραγωγή, με τον κ. Ζαφείρη να λέει απογοητευμένος: «Πόσα χρήματα πρέπει να χρωστάμε για να μπορούμε να ζήσουμε; Είμαι στους Νέους Αγρότες και με το κόψιμο των στρεμμάτων δε θα πιάσω τη στρεμματική απόδοση που πρέπει για να μείνω στο πρόγραμμα. Δε βρίσκουμε δίκιο πουθενά και το μόνο που κάνουμε, είναι να μετράμε τα χρέη μας. Αν έρθει κάποιος νέος και ζητήσει τη γνώμη μου αν αξίζει να ασχοληθεί με την παραγωγή, η απάντησή θα είναι απόλυτα όχι», τόνισε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»









