Τρίτη 30.05.2023
More

  Ψηλά στη λίστα Πολιτισμός και Τουρισμός

  Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, μία συνάντηση με τη συμμετοχή οκτώ περιφερειών από την Ελλάδα και την Αλβανία

  Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, μία συνάντηση με τη συμμετοχή οκτώ περιφερειών από την Ελλάδα και την Αλβανία, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου στην οποία έγινε μία πρώτη σταχυολόγηση των κατευθύνσεων και των προτεραιοτήτων που θα τεθούν ώστε η διεκδίκηση της χρηματοδότησης στην πορεία από έναν προϋπολογισμό πάντως, που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, να είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμη. Τα πρότυπα και τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο φιλοδοξεί να ακολουθήσει το Interreg Ελλάδα – Αλβανία με τις εμπλεκόμενες περιφέρειες να προχωρούν τον στρατηγικό τους σχεδιασμό.  Στη συνάντηση των Ιωαννίνων μετείχαν οι περιφέρειες Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων από την Ελλάδα και οι περιφέρειες Αργυροκάστρου, Φίερι, Αυλώνα, Μπερατίου και Κορυτσάς από τη γειτονική Αλβανία.

  Όπως ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης το νέο Interreg θα ακολουθήσει τις κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ, με προτεραιότητες στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού από τη μία και του ψηφιακού μετασχηματισμού και της «πράσινης» ανάπτυξης από την άλλη.

  Ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης στάθηκε στη διαφοροποίηση μεταξύ των αναγκών Ελλάδας και Αλβανίας αντίστοιχα, που αναφέρονται σε ανάδειξη περιοχών και μνημείων πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος από τη μία και της βελτίωσης βασικών υποδομών από την άλλη, με την Ελλάδα να περνά σταδιακά στην ενίσχυση προτάσεων που αφορούν νέες τεχνολογίες σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

  Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κων. Καποδίστριας τόνισε, ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε από το προηγούμενο Interreg μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή λαθών και προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί.

  «Οι άυλες δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το Interreg επιλέχθηκαν λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα των πρώτων προγραμμάτων. Τώρα βρισκόμαστε σε μία καλύτερη φάση, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας και να επιλέξουμε την ένταξη έργων υποδομών σε διάφορους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ