Παρασκευή 09.12.2022
More

  Πυκνό το χιόνι, χωρίς όμως μεγάλα προβλήματα

  Βοήθησαν και τα προληπτικά μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων

  Οι αποφάσεις προληπτικού χαρακτήρα για να μη λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλο το νομό και να απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων στην Εγνατία οδό, λειτούργησαν καθοριστικά σε συνδυασμό βέβαια και με τη μικρή ένταση της κακοκαιρίας, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στο λεκανοπέδιο, ούτε και στα ορεινά του νομού.

  Η πυκνή χιονόπτωση έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τους πολίτες, αφού ξεκίνησε μετά τις 04.00 τα ξημερώματα και στις έξι το πρωί ακόμη και το λεκανοπέδιο και το κέντρο των Ιωαννίνων είχε «ντυθεί στα λευκά».

  Ο Δήμος Ιωαννιτών

  Έτσι, ο δήμος Ιωαννιτών, συνακόλουθα και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι προχώρησαν σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στην απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και για την ασφάλεια των μετακινήσεων των μαθητών. Την ίδια απόφαση έλαβε και ο ΟΚΠΑΠΑ για τη λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών αρμοδιότητάς του. Έτσι, η κίνηση ήταν περιορισμένη νωρίς το πρωί, δίνοντας τη δυνατότητα στα αποχιονιστικά μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων, να απομακρύνουν το χιόνι από το οδόστρωμα, ρίχνοντας παράλληλα και αλάτι. Η κατάσταση στο λεκανοπέδιο ήταν πλήρως ομαλοποιημένη στις 8 το πρωί, χωρίς να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε κανένα σημείο, ούτε καν στην Τ.Κ Μαρμάρων, όπου το ύψος του χιονιού έφτασε τα 10 εκατοστά. Ωστόσο, ο δήμος Ιωαννιτών συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις και τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, αφού η χιονόπτωση, με μικρή ένταση πάντως, μπορεί να συνεχιστεί, σίγουρα όμως θα επικρατεί παγετός.

  Ταλαιπωρία και διαμαρτυρίες στην Εγνατία οδό

  Εγκλωβισμένοι στον αυτοκινητόδρομο και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της Εγνατίας οδού έμειναν από το βράδυ όμως εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών οχημάτων, καθώς η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων, μετά από εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας και του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων προχώρησε στην απαγόρευση της διέλευσης των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων. Έτσι, λίγο πριν την έξοδο Παμβώτιδας στην περιοχή του Κουτσελιού άρχισαν από το βράδυ να σχηματίζονται «ουρές» με δεκάδες φορτηγά οχήματα που ακινητοποιούνταν, ώστε να μη συνεχίσουν το δρομολόγιό τους προς τη Βόρεια Ελλάδα. Οι έλεγχοι επίσης ήταν εντατικοί σε όλα τα διερχόμενα Ι.Χ, καθώς η διέλευση επιτρεπόταν μόνο σε εκείνα τα οχήματα που διέθεταν χιονολάστιχα ή αντιολισθητικές αλυσίδες, με τους αστυνομικούς της Τροχαίας να ζητούν από τους οδηγούς να ανοίξουν τα πορτ μπαγκάζ για να τους δείξουν τα ζεύγη των αντιολισθητικών αλυσίδων.

  Η απόφαση όμως για την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων, προκάλεσε την αγανάκτηση των οδηγών, καθώς όπως είπαν δεν είχαν καμία προηγούμενη ενημέρωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, τόσο στην Εγνατία οδό, όσο όμως και στην Ιόνια. Ένας οδηγός φορτηγού που μετέφερε ευπαθή προϊόντα από το Ξυλόκαστρο στην Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη, τόνισε μιλώντας στην κάμερα του ITV, ότι σε κανένα σημείο της Ιόνιας οδού δεν υπήρχε η παραμικρή ενημέρωση, ότι η Εγνατία οδός είναι κλειστή για τα φορτηγά οχήματα. «Εγκλωβιστήκαμε χωρίς λόγο στην Εγνατία για ώρες, χωρίς να έχει δοθεί μία επαρκής εξήγηση και χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση. Αν το γνωρίζαμε, θα είχαμε βγει από την Ιόνια και θα κινούμασταν από την παλιά εθνική οδό και ήδη θα είχαμε φτάσει στον προορισμό μας, χωρίς να μπούμε σε αυτήν την ταλαιπωρία, ενώ διαθέτουμε και αλυσίδες και δε μας επιτρέπουν να κινηθούμε στον αυτοκινητόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Από τις 11 το πρωί της Τετάρτης, ανακλήθηκαν οι αποφάσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας και δόθηκε η δυνατότητα και στα φορτηγά οχήματα να κινηθούν προς τους προορισμούς τους, διαθέτοντας όμως αντιολισθητικές αλυσίδες και κάνοντας χρήση αυτών, όπου είναι απαραίτητο.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ