Τρίτη 21.09.2021
More

  Ρεκόρ κάνουν αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις και αντιπαροχές

  Εν μέσω πανδημίας η δουλειά των συμβολαιογράφων στην περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση

  Μία κατάσταση που κάθε άλλο παρά αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί είναι αυτή που αντιμετωπίζουν εν μέσω της πανδημίας, με αυξητική μάλιστα τάση, οι συμβολαιογράφοι της περιοχής ευθύνης του Εφετείου Ιωαννίνων.

  Η κίνηση στην αγορά ακινήτων και ιδίως στις αγοραπωλησίες, τις αντιπαροχές και τις μεταβιβάσεις έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, σίγουρα απροσδόκητο για τις συνθήκες της πανδημίας εξαιρετικά ενδιαφέρον όμως και περίεργο και για τους ίδιους τους συμβολαιογράφους. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων Ι. Παππάς έκανε λόγο για μία κατάσταση που θυμίζει ένα «παράλληλο σύμπαν», χωρίς να μπορεί και ο ίδιος αφού δεν υπάρχουν λεπτομερή και αναλυτικά στοιχεία, όπως είπε, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό.

  «Μια εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν αρκετά αποθεματικά που αξιοποιούνται ή επενδύονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μία δεύτερη είναι ότι έχουμε ήδη κάνει αγοραπωλησίες ακινήτων, με την αποπληρωμή να γίνεται με δάνεια από τις τράπεζες που έχουν αρχίσει να χορηγούν και πάλι στεγαστικά δάνεια. Υπάρχουν επίσης και λόγοι που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης», ανέφερε ο κ. Παππάς, επικαλούμενος ακόμη για να αποδείξει την μεγάλη αύξηση της κίνησης στην αγορά ακινήτων και τα στοιχεία από την Πολεοδομία του δήμου Ιωαννιτών.

  «Είναι μία εικόνα που άρχισε να παρατηρείται από πρόπερσι, αυξήθηκε περισσότερο πέρυσι και φέτος έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν είναι μόνο τοπικό το φαινόμενο, αλλά σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ αντί να μειωθεί, λόγω της πανδημίας συνεχίζει με την ίδια αυξητική τάση. Είναι λες και ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, ειδικά από την άρση του καθολικού lockdown τον Μάιο μέχρι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Τεράστιο πρόβλημα στο Υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων

  Όσο καλά πηγαίνουν τα πράγματα όμως στην αγορά των ακινήτων με τις αγοραπωλησίες, τόσο καθυστερούν στη γραφειοκρατία, αφού το Υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

  Και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και η περιφέρεια Ηπείρου έχουν απευθυνθεί στο υπ. Δικαιοσύνης και στο υπ. Οικονομικών για να βρεθεί λύση, πλην όμως μέχρι  σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό. Ο κ. Παππάς έκανε λόγο μάλιστα για μία κατάσταση που δημιουργεί και θέμα ασφάλειας στις συναλλαγές. «Σήμερα γίνονται καταχωρήσεις πράξεων του Δεκεμβρίου του 2019. Εάν στο μεσοδιάστημα από τότε μέχρι σήμερα, για ένα ακίνητο που αλλάζει χέρια, υπήρξε κάποια μεταβολή, όπως κατάσχεση, υποθήκη ή οτιδήποτε άλλο, αυτό προκαλεί μια σαφή επισφάλεια των συναλλαγών. Οι υπάλληλοι καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια, είναι αδύνατο όμως να ανταπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας που έχει συσσωρευτεί» ανέφερε.

  Τα περιφερειακά Υποθηκοφυλακεία

  Τέλος, ο κ. Παππάς γνωστοποίησε πως τα περιφερειακά Υποθηκοφυλακεία του νομού (Ζίτσας, Κόνιτσας, Δελβινακίου) λειτουργούν με συμβολαιογράφους, που όταν κάνουν χρήση των αδειών τους, ορίζουν αναπληρωτές για τις θέσεις και τα καθήκοντά τους.

  «Είναι αυτονόητο όμως ότι ο υποθηκοφύλακας που ταυτόχρονα έχει οριστεί για την Ζίτσα και το Δελβινάκι, είναι αδύνατο να βρίσκεται ταυτόχρονα και στα δύο σημεία για να εξυπηρετήσει το κοινό, κάτι που γίνεται με σειρά προτεραιότητας».

  Από την ερχόμενη Δευτέρα πάντως, επιστρέφουν από τις άδειές τους οι υποθηκοφύλακες και αναμένεται να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των περιφερειακών Υποθηκοφυλακείων.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ