Πέμπτη 28.03.2024
More

    Ρόλος για το Πανεπιστήμιο στο Πάρκο Τεχνολογίας

    Πώς θα συμμετέχει στο εγχείρημα που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου

    Το δικό του ρόλο και την καθοριστική όπως φαίνεται, συμμετοχή και δραστηριότητα εντός του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου, θα αποκτήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Ένα έλλειμμα σε πρώτη φάση στον σχεδιασμό, με την πλήρη απουσία στην φάση της υλοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αντιμετωπίζεται εκ των υστέρων, σε μία χρονική στιγμή όμως, που δε δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, ούτε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας και των συναρμόδιων υπουργείων, ούτε και στον σχεδιασμό του ιδρύματος.

    Η σχετική ανακοίνωση για τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στο Πάρκο έγινε από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη στην έναρξη του συνεδρίου σχεδιασμού και αυτοματισμού, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο τριήμερο στο Τεχνολογικό Πάρκο από τα Τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

    Ο περιφερειάρχης περιορίστηκε απλώς να κάνει την ανακοίνωση για τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου, με τον πρύτανη Τριαν. Αλμπάνη να αναφέρεται από την δική του πλευρά στην προοπτική συνεργασιών με τις εταιρείες τεχνολογίας που πρόκειται να εγκατασταθούν στο Πάρκο,  κυρίως με (και για) τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

    Κοινή οπτική

    Η προοπτική για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, ώστε να μετατραπεί σε έναν κόμβο υψηλής τεχνολογίας, αποτελεί σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Στ. Νικολόπουλο κοινή οπτική και της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μιλώντας στο ITV, ο κ. Νικολόπουλος αφού έδωσε ένα μικρό στίγμα της υφιστάμενης εικόνας και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το Πανεπιστήμιο με τη λειτουργία του στην τοπική κοινωνία, στάθηκε στην δυνατότητα της αξιοποίησης του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων εκπαίδευσης από το ίδρυμα και επαγγελματικής αποκατάστασης ταυτόχρονα για χιλιάδες πτυχιούχους των Τμημάτων του ιδρύματος στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας.

    Αναφορικά με τις προοπτικές και τον τρόπο αξιοποίησης και συνεργασίας, εκτός από τη δυνατότητα που θα αφορά στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους ερευνητές, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε και στο Τεχνολογικό Πάρκο και στις νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι εκεί εγκατεστημένες, οι οποίες μπορούν να αποκτήσουν επιπλέον δυνατότητες ως προς την επιχειρηματική τους ανάπτυξη και δικτύωση.

    «Η Περιφέρεια Ηπείρου αναγνώρισε τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά και ήδη κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, αξιοποιούν το υψηλό επίπεδο γνώσεων των πτυχιούχων του Πανεπιστημίου και στηρίζονται σε αυτό. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Τεχνολογικό Πάρκο αποκτούν νέες δυνατότητες και στο επιχειρηματικό πεδίο», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος.

    Τα μετρήσιμα μεγέθη

    Σε ένα γενικότερο επίπεδο, ο αντιπρύτανης τόνισε, ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθοδηγεί την Ήπειρο στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, με τη λειτουργία 11 Σχολών, 23 Τμημάτων, 38 μεταπτυχιακών προγραμμάτων και συνολικό αριθμό 36.000 φοιτητών. «Είναι μεγέθη που ουδέποτε ίσως είχαμε φανταστεί, ότι μπορεί να υπάρξουν για το Πανεπιστήμιο. Οι διεθνείς κατατάξεις του ιδρύματος σε πολύ υψηλές θέσεις σχετίζονται επίσης με τις επιλογές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών είναι πιστοποιημένα», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.  Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει το μεγαλύτερο λόγο μεταξύ των ιδρυμάτων της χώρας, με 167 φοιτητές ανά 1000 κατοίκους, ενώ έχει υπολογιστεί, ότι σε ετήσια βάση, η οικονομική του συνεισφορά στην τοπική οικονομία ανέρχεται σε 136 εκ. ευρώ.

    «Αυτό που επίσης θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι, ότι το Πανεπιστήμιο προσφέρει σήμερα 2.000 θέσεις εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες, νέους ερευνητές και επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα», τόνισε για να καταλήξει, υπενθυμίζοντας τη σημασία που έχει για το Πανεπιστήμιο η ίδρυση και η λειτουργία των έξι Ινστιτούτων Ψηφιακής Καινοτομίας, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Βιοεπιστημών, Επιστήμης Υλικών και Υπολογιστών, Οικονομικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης και τέλος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ