Παρασκευή 15.10.2021
More

  ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ-Αγωνία για το μέλλον της εργασίας τους

  Συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών και εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων και του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποίησε η Επιτροπή αγώνα σχολικών καθαριστριών.

  Στη συνάντηση η επιτροπή αγώνα υπέβαλε υπόμνημα με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων μπροστά στη νέα σχολική χρονιά 2021-22 και ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας.

  «Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της υγείας των μαθητών των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Το προσωπικό καθαριότητας ήταν δυσανάλογο των αναγκών που προέκυψαν. Ακόμη και οι 22 νέες προσλήψεις έγιναν μετά τον κοινό και επίμονο αγώνα της επιτροπής αγώνα σχολικών καθαριστριών, της ένωσης γονέων ,του ΕΚΙ και του συλλόγου ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων.

  Παρά όμως τη δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου για 22 προσλήψεις ΙΔΟΧ, η δημοτική αρχή υπέγραψε ισάριθμες συμβάσεις έργου, επαναφέροντας το παλιότερο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς και στερώντας οποιοδήποτε  εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα από τις νέες καθαρίστριες. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε τη δέσμευσή της να αναλάβει πρωτοβουλίες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες, γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κάνει επιπλέον προσλήψεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

  Και καταλήγοντας επισημαίνονται στην ανακοίνωση και τα εξής: «Στο ερώτημα ακόμη και αν δεν διασφαλιστούν οι ίδιες θέσεις εργασίας με τη φετινή σχολική χρονιά δεν δεσμεύτηκε ούτε για τους όρους εργασίας ούτε για τον τελικό αριθμό. Η απάντηση ήταν και πάλι ότι θα ακολουθήσουν πιστά το κυβερνητικό έργο. Οι καθαρίστριες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το ποιοι είναι δίπλα τους  και ποιοι είναι απέναντί τους. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει εκτός δουλειάς το Σεπτέμβριο καμία καθαρίστρια. Μην τολμήσουν να διαλύσουν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας μας. Καλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία να παλέψουμε από κοινού για ασφαλή σχολεία».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ