Τετάρτη 07.06.2023
More

  Σε αναμονή της απόφασης για τον νέο δήμαρχο

  Δυσερμήνευτη σε υπηρεσιακό επίπεδο καταρχάς, αλλά σίγουρα και σε πολιτικό κρίνεται η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απευθύνει ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της εκλογής του νέου δημάρχου Ιωαννίνων, αντί να αποφανθεί επ’ αυτής, στη δεσμευτική προθεσμία των πέντε εργάσιμων ημερών.

  Το διάστημα αυτό παρήλθε, χωρίς απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί της νομιμότητας της εκλογής και κανείς πλέον δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε και με ποιον τρόπο θα ολοκληρωθεί το τυπικό, αλλά και το ουσιαστικό σκέλος της διαδικασίας, καθώς το δεύτερο είναι απόλυτα εξαρτώμενο από το πρώτο.

  Αν το τυπικό σκέλος εγκριθεί, τότε ο δήμος Ιωαννιτών προχωρά με τον νέο δήμαρχο Δημ. Παπαγεωργίου, προφανώς χωρίς να δίνεται κανένα νομικό έρεισμα για οποιαδήποτε προσφυγή. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο Γεν. Γραμματέας κ. Λιάπης αναζητώντας προφανώς τη μεγαλύτερη δυνατή θεσμική και πολιτική κάλυψη για την απόφασή τους, απευθύνθηκαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η γνωμοδότηση του οποίου δε θα μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο χρόνος όμως, στον οποίο θα δοθεί η απάντηση δεν είναι δεσμευτικός και ως εκ τούτου προκύπτει μείζον ζήτημα για τη λειτουργία του δήμου, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή, πλην των έκτακτων αναγκών, κανείς άλλος πλην του προσωρινού αναπληρωτή Ιωάν. Τσίμαρη, δεν έχει δικαίωμα υπογραφής.

  Το υπουργείο ζητά ερμηνεία για το Νόμο (του)!

  Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν σκεφτεί κάποιος, ότι όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο της Αποκεντρωμένης προς τον δήμο Ιωαννιτών, ακόμη και το υπ. Εσωτερικών έχει απευθυνθεί για το ίδιο θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με έγγραφό του με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου, το οποίο επίσης δεν έχει απαντηθεί…

  Η απορία έχει να κάνει φυσικά με το πώς είναι δυνατό και πως ερμηνεύεται και νομικά και πολιτικά το υπ. Εσωτερικών που έχει ψηφίσει το Νόμο που αναφέρεται και στη διαδικασία εκλογής του δημάρχου, απευθύνεται και ζητά διευκρινίσεις επί του δικού του Νόμου, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

  Παρέμβαση Φίλιου

  Ο πρώην δήμαρχος Φ. Φίλιος από τα πρόσωπα της αυτοδιοίκησης στη χώρα με τη μεγαλύτερη εμπειρία σχολίασε την Πέμπτη στο ITV, το θέμα που δημιουργήθηκε με την εκλογή του κ. Παπαγεωργίου, εκφράζοντας την άποψη, ότι είναι απολύτως σύννομη η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Έθεσε μάλιστα και μία επιπλέον διάσταση που είναι, ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υποχρεούται να απαντήσει εντός πέντε εργάσιμων ημερών και πως σε περίπτωση που αυτό δε γίνεται, τότε θεωρείται, ότι έχει απαντήσει θετικά.

  «Οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή απόφαση αντίκειται στη λογική και στο Νόμο. Θεωρώ, ότι η εκλογή του κ. Παπαγεωργίου είναι απόλυτα νόμιμη. Αν η Αποκεντρωμένη δεν απαντήσει, θεωρείται αυτόματα, ότι έχει κάνει αποδεκτή την διαδικασία. Οι τρεις παρατάξεις συνέπραξαν εκ των υστέρων, μετά τις εκλογές όπου οι πολίτες έδωσαν το 51% στην παράταξη Ελισάφ από την οποία και μόνο μπορεί να εκλεγεί ο νέος δήμαρχος», ανέφερε ο κ. Φίλιος.

  Ένας Δήμος «στον αέρα»

  Τη δεδομένη χρονική στιγμή πάντως ο δήμος Ιωαννιτών βρίσκεται «στον αέρα», με τη διοίκηση να μην μπορεί να προχωρήσει ούτε καν τα αυτονόητα, πέρα από τις υπογραφές για θέματα έκτακτων αναγκών. Εκκρεμούν όμως υπογραφές για τις συμβάσεις που σχετίζονται με σημαντικά έργα, όπως είναι το κτίριο της Δομπόλη, το έργο της αντικατάστασης του οδοφωτισμού και άλλα, που αντικειμενικά, δε μπορούν να περιμένουν πότε και εάν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εκδώσει τη γνωμοδότησή του.

  Επίσης, θα πρέπει σε εύλογο χρόνο να διεξαχθούν και οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αφού ο Δημ. Παπαγεωργίου θα πρέπει να παραιτηθεί και να αναλάβει χρέη δημάρχου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ακολουθήσει και η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβούλου από την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή», που θα είναι ο Χάρης Δολιώτης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ