Παρασκευή 22.11.2024
More

    Σε εγρήγορση το Πανεπιστήμιο μετά την αναστολή

    Οι διοικητικές δραστηριότητες και οι ερευνητικές, η λειτουργία των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας και η λειτουργία των φοιτητικών εστιών, εξαιρούνται από την απόφαση αναστολής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε όλες τις βαθμίδες.

    Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το απόγευμα της Τρίτης υποχρεούται να εφαρμόσει την απόφαση αναστολής λειτουργίας για διάστημα 14 ημερών η οποία περιλαμβάνει α) το εκπαιδευτικό έργο (μαθήματα, εργαστήρια και κλινικές) και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία, β) της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, των αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των αναγνωστηρίων, των φοιτητικών εστιατορίων και κυλικείων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει κάθε χώρου συνάθροισης κοινού στα Ιδρύματα αυτά και γ) των τελετών, ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων.

    Ένα βασικό ζήτημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Πανεπιστήμιο έχει να κάνει με τη σίτιση των φοιτητών που από χθες και τουλάχιστον μέχρι τις 24 Μαρτίου θα γίνεται με την παραλαβή των γευμάτων και του δείπνου των φοιτητών σε πακέτο από το εστιατόριο του Πανεπιστημίου.

    Ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης σε δηλώσεις του στο ITV έκανε γνωστό πως το Πανεπιστήμιο έχει συστήσει μία διεπιστημονική εξαμελή επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές γιατρούς που παρακολουθεί τις εξελίξεις και εξετάζει την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για την περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη όλα τα φοιτητικά θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έργου θα ρυθμιστούν από τη διοίκηση και τη Σύγκλητο όταν οι συνθήκες ασφάλειας επανέλθουν.

    «Εκτιμούμε ότι εάν περιορίσουμε τις μετακινήσεις και εφαρμόσουμε σχολαστικά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας θα περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου.

    Στην χθεσινή έκτακτη πάντως συνεδρίαση της Συγκλήτου, διάρκειας μίας ώρας τέθηκε και το ζήτημα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απασχολήσει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας το επόμενο διάστημα για την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών και των μαθημάτων, μέσω εφαρμογών του διαδικτύου.

    «Είναι κάτι που ήδη μας απασχολεί και πιστεύω ότι θα έχουμε καταλήξει μέχρι τις 24 Μαρτίου στον τρόπο που μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιες νέες μεθόδους. Από την άλλη όμως υπάρχουν σχολές, τμήματα και μαθήματα που δεν μπορούν να γίνουν διαδικτυακά, αφού απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών», πρόσθεσε ο κ. Αλμπάνης.

    Διαμαρτυρία

    Παρότι πάντως οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος προχώρησαν από το απόγευμα της Τρίτης στην εφαρμογή της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου και από το πρωί της Τετάρτης στη λήψη των αποφάσεων για τον τρόπο με τον οποίο στο εξής θα κινηθεί το ίδρυμα, λίγο μετά τις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου εστιακών φοιτητών με συγκεκριμένα αιτήματα.

    Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου Νάντια Τζώρτζη τα κυρίαρχα ζητήματα αφορούν στα μέτρα πρόληψης και απολύμανσης στις φοιτητικές εστίες, όπου συνεχίζουν και θα παραμείνουν μέχρι την επανέναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου, πολλοί φοιτητές οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε επειδή εργάζονται.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και γενικότερα στην οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου, που θα πληγεί ακόμη περισσότερο λόγω του κορωνοϊού τη στιγμή που η Σύγκλητος έχει επιβεβαιώσει ότι η ετήσια χρηματοδότηση από την πολιτεία υπολείπεται κατά 2 εκ. ευρώ της κάλυψης των λειτουργικών δαπανών.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ