Κυριακή 17.01.2021
More

  Σε εκκρεμότητα Β’ Κλειστό και… Δήμος

  Μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την τοπική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, απασχόλησαν και την συζήτηση εκτός ημερήσιας  διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης. 

  Ένα από τα κορυφαία ζητήματα ήταν αυτό του 2ου Κλειστού γυμναστηρίου με τη δημοτική αρχή, να δέχεται την κριτική και την επίθεση από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και τον Θ. Μπέγκα, όπως όμως και από τον Λάζ. Νάτση. Αιτία και αφορμή για την κριτική αυτή, ήταν το γεγονός, πως η δημοτική αρχή παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να έχει εκφράσει την επίσημη θέση της για την επιλογή που προκρίνει.

  Ο Θ. Μπέγκας τόνισε, ότι αφενός η στάση αυτή υποβαθμίζει το κύρος και την αξιοπιστία του δήμου Ιωαννιτών, που θα πρέπει να καθορίσει τις εξελίξεις και αφετέρου μετατρέπει τον δήμο σε απλό θεατή των εξελίξεων, τις οποίες χειρίζεται σχεδόν αποκλειστικά η Περιφέρεια και ο Αλ. Καχριμάνης.

  «Τι γίνεται με το καινούργιο κλειστό; Έχετε άποψη ως δημοτική αρχή;  Η χωροθέτησή του κατάντησε περιφερόμενος θίασος. Ο περιφερειάρχης το χωροθετεί με δηλώσεις του μία εδώ και μία εκεί με τελευταίο σταθμό τα Καρδαμίτσια. Ο κ. Αυγενάκης δεν μας έχει απαντήσει ξεκάθαρα αν μιλάμε για καινούργιο ή μεταχειρισμένο κι εμείς που είμαστε σε όλο αυτό; Δεν θα έπρεπε να έχει συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να έχουμε μια ξεκάθαρη θέση; Δεν μπορούμε μονίμως να βολευόμαστε με «μεταχειρισμένες» λύσεις ως τόπος. Η δημοτική μας αρχή είχε ξεκάθαρη θέση: α) νέο κλειστό στη θέση Βοτανικός, β) ολοκληρωμένη πρόταση για αθλητικό κέντρο στα Καρδαμίτσια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

  Ανάλογη θέση κράτησε και ο Λαζ. Νάτσης, που ζήτησε από τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και υπεύθυνα για το ζήτημα, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της περιφερειακής αρχής ή της κυβέρνησης.

  Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον δήμαρχο κ. Ελισάφ, που ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η μεταφορά ή μη του κλειστού από το Ελληνικό.

  «Είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Ελισάφ, συμπληρώνοντας ότι ο προϋπολογισμός για ανέγερση νέου κλειστού στο Βοτανικό φτάνει στα 17 εκατομμύρια.

  Η Ιόνια οδός

  Ανάλογη ήταν η συζήτηση που έγινε και για το θέμα της Ιόνιας οδού, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες με τον κ. Μπέγκα να τονίζει πως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα θα πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή.

  «Μιλάμε για ένα εθνικό, διευρωπαϊκό ζήτημα. Πιστεύω ότι η δική μας δημοτική αρχή έδειξε το δρόμο σε ότι αφορά το πως πρέπει να διεκδικούμε τα μεγάλα και σημαντικά θέματα του τόπου. Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων, γιατί όχι και με μπροστάρη το Δήμο Ιωαννιτών, όπως ακριβώς έγινε στη θητεία μας για τη λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου», είπε ο κ. Μπέγκας, καυτηριάζοντας παράλληλα την απουσία του δημάρχου Ιωαννίνων από τη σύσκεψη που έγινε στη Αθήνα παρουσία φορέων απ’ όλη την Ήπειρο.

  Η θέση της δημοτικής αρχής είναι αυτή που κατατέθηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, απάντησε ο κ. Ελισάφ, ότι δηλαδή είναι επιβεβλημένο η Ιόνια Οδός να επεκταθεί μέχρι την Κακαβιά. Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν μπορεί να βρει κανέναν σύμφωνο.

  «Αυτή είναι η διεκδίκησή μας και σε αυτό θα επιμείνουμε και το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

  Απορρίμματα

  Η Τατ. Καλογιάννη επανήλθε στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας, ότι σταδιακά η δημοτική αρχή πλησιάζει τις θέσεις που εκφράστηκαν από την πρώτη στιγμή της θητείας της, στο δημ. συμβούλιο, από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» και την αντιπολίτευση.

  «Η παράταξή μας κρίνει πολιτικές στρατηγικές, ακολουθημένες πρακτικές και ουσιαστικές ανεπάρκειες. Ειδικά για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων αντιλαμβανόμαστε ότι ο δήμαρχος αποδέχεται πλέον την ανάγκη της υιοθέτησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, τμήμα του οποίου είναι και η αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων, που είναι άλλωστε και πάγια πολιτική μας θέση, και δηλώνουμε ότι παραμένουμε στη διάθεσή του δημάρχου για συνεργασία που θα είναι ωφέλιμη στον δημότη και στο δήμο», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

  Ο κ. Ελισάφ τόνισε, πως εάν το ζήτημα είχε αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που πρότεινε η δημ. αρχή τον Σεπτέμβριο, σήμερα, η κατάσταση στην καθαριότητα της πόλης, θα ήταν πολύ καλύτερη και κυρίως θα είχε δοθεί χρόνος για να σχεδιαστεί μία ολοκληρωμένη διαχείριση της αποκομιδής.

  Η Όλυ Τσουμάνη έθεσε το ζήτημα του αυξημένου κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων και προειδοποίησε για αυξήσεις στα ανταποδοτικά όλων των δήμων το επόμενο διάστημα.

  Σημείωσε επίσης την προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στους δημοτικούς υπαλλήλους στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων, με στόχο να έρθει σαν ώριμο φρούτο η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας. «Υπάρχουν τρόποι να λυθούν κάποια προβλήματα όπως η αποκομιδή στις απομακρυσμένες κοινότητες, αλλά οι ενέργειες της δημοτικής αρχής τα διογκώνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Ο Βιολογικός

  Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, απαντώντας σε ερωτήματα του κ. Πατσούρα για τη λυματολάσπη, έκανε γνωστό ότι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, θα οριστικοποιηθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού ο οποίος θα είναι κοινός τόσο για την αποθηκευμένη όσο και για την παραγόμενη ποσότητα. Σημείωσε δε ότι το κόστος θα είναι μικρότερο από ήταν στο διαγωνισμό του καλοκαιριού που ακυρώθηκε και αφορούσε μόνο στην αποθηκευμένη ποσότητα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ