Δευτέρα 27.06.2022
More

  Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

  Την προσοχή όλων εφιστά ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας, Δ. Μαυρογιώργος

  Ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας, Δ. Μαυρογιώργος, κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή μας από το Σάββατο το μεσημέρι.

  Όπως είπε: «Στα ορεινά το ύψος του χιονιού θα είναι μεγάλο. Όπως μας ενημέρωσαν χθες, στη σύσκεψη που έγινε παρουσία Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη, θα είναι έντονα τα φαινόμενα. Η χιονόπτωση στην περιοχή μας αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ στα ορεινά θα χιονίζει για πολλές ώρες. Όλα τα μηχανήματα και δικά μας και μισθωμένα θα είναι έτοιμα. Επίσης, θέλει μεγάλη προσοχή γιατί εξαιτίας των αερίων μαζών θα έχουμε ολικό παγετό. Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και θα γίνουν πολλές ζημιές. Πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες χρειάζεται προσοχή μεγάλη και προετοιμασία, γιατί δεν θα είναι άμεσος ο αποχιονισμός, ενώ είναι πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Θα καθαρίσουμε όλες τις κεντρικές αρτηρίες και θα είμαστε σε συνεργασία με όλους. Και με την Τροχαία και με όλους τους δημάρχους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

  Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδόσει από χθες η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, τονίζονται τα εξής:

  Τα νοικοκυριά

  • Θα πρέπει να προμηθευτούν καύσιμη ύλη για θέρμανση
  • Θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν επαρκή ποσότητα τροφίμων, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, οι οποίες θα είναι δύσκολες όπου θα υπάρχει μεγάλο ύψος χιονιού ή πάγος στους δρόμους
  • Όσοι κατοικούν σε περιοχές ή σε οικισμούς που υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων να διαθέτουν εξοπλισμό για προσωρινό καθαρισμό του χιονιού ή του πάγου (φτυάρια, τσάπες) από τις πόρτες τους

  Οι κτηνοτρόφοι/πτηνοτρόφοι

  • Θα πρέπει να φροντίσουν για επάρκεια ζωοτροφών για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να έχουν υπόψη ότι ο αποχιονισμός των εγκαταστάσεών τους, σε περιοχές με εκτεταμένη χιονόπτωση και ολικό παγετό απαιτεί υπομονή και χρόνο.
  • Επίσης κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ώστε σε περίπτωση συσσώρευσης μεγάλου όγκου χιονιού στις στέγες των σταβλικών εγκαταστάσεων να προβούν σε καθαρισμό τους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταρρεύσεις.

  Δίκτυα ύδρευσης

  • Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των δικτύων (βρύσες κλπ) που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να γίνεται συχνός έλεγχος της ροής του νερού.
  • Να γίνει έλεγχος στους ηλιακούς θερμοσίφωνες αν διαθέτουν αντιψυκτικό.

  Μετακινήσεις

  • Οι μετακινήσεις τις ημέρες της χιονόπτωσης και του παγετού που θα ακολουθήσει θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Αν παρά ταύτα απαιτείται η μετακίνηση εκτός κατοικίας πεζή, τότε θα πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  • Η χρήση αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν με τον ισχυρό παγετό.

  Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τον μηχανισμό της, ενώ ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας, Δ. Μαυρογιώργος, έχει ξεκινήσει κύκλο ενημέρωσης με τους εμπλεκόμενους φορείς στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, προκειμένου να οργανωθεί κατά το καλύτερο δυνατό η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας. Επίσης συνεργασία θα υπάρξει και με τους Διοικητές των Νοσοκομείων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και χωρίς καθυστερήσεις πρόσβαση των ασθενοφόρων στους χώρους τους.

  «Υπάρχει επαρκής χρόνος για να προετοιμαστούν υπηρεσίες, κάτοικοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αρκεί όλοι να κινηθούμε με μεθοδικότητα» επισημαίνει ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ