Πέμπτη 08.12.2022
More

  Σε εξέλιξη η περιοδεία του Δήμου Ιωαννιτών στη Σλοβακία

  Επίσκεψη στην πόλη Dolny-Kubin της Βόρειας Σλοβακίας 

  Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μ. Ελισάφ, σε συνέχεια της δράσης «Διπλωματία Πόλεων» στην Μπρατισλάβα, επισκέφτηκε την πόλη Dolny-Kubin στη Βόρεια Σλοβακία. Το Dolny-Kubin είναι μια ιστορική πόλη, διαχρονική πρωτεύουσα της περιοχής Οrava της επαρχίας Zilina της Σλοβακίας.

  O κ. Ελισάφ και οι συνεργάτες του έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερη θέρμη από τον Δήμαρχο της πόλης, Γιαν Πρίλεποκ, ο οποίος υποδέχτηκε και επίσημα την αντιπροσωπία από τα Ιωάννινα στο ιστορικό δημαρχείο. Η συζήτηση εστίασε σε τρόπους ουσιαστικών ανταλλαγών και συνεργασιών μεταξύ των δύο πόλεων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, καθώς και στην προοπτική αδελφοποίησής των δύο δήμων με τη συναίνεση, φυσικά, και των δύο δημοτικών συμβουλίων.

  Είχε προηγηθεί ξενάγηση του κ. Ελισάφ στη βραβευμένη δημοτική πινακοθήκη καθώς και στο ιστορικό, Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης. Το εβραϊκό νεκροταφείο του Dolny-Kubin έχει πρόσφατα αναστηλωθεί. Ταυτόχρονα και σταδιακά συντηρούνται και αποκαθίστανται όλες οι επιτύμβιες πλάκες του με τη συνδρομή της δημοτικής αρχής, της Εβραϊκής Κοινότητας της χώρας και πλήθος τοπικών εθελοντών.

  Ο κ. Ελισάφ είχε την ευκαιρία γνωριμίας και συζήτησης και με τους τελειόφοιτους μαθητές του Pavla Orzagha Hviezdoslava Gymnasium ή «μπλε σχολείου» της πόλης, το οποίο βρίσκεται και σε μια διαρκή ανταλλαγή και επικοινωνία με το 3ο Λύκειο Ιωαννίνων μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

  Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παραδοσιακή και συμβολική κίνηση του Δημάρχου Ελισάφ, ο οποίος φέρνοντας νερό από την πόλη των Ιωαννίνων, πότισε τη λεμονιά έξω από το δημαρχείο του Dolny-Kubin. Ένα δέντρο που έχει ποτιστεί από πάνω από 360 σημαντικούς επισκέπτες της πόλης και συμβολίζει την διεθνή αλληλεγγύη και ενσωμάτωση της πόλης στην ευρωπαϊκή οικογένεια πόλεων και εθνών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ