Σάββατο 24.07.2021
More

  Σε φθίνουσα πορεία οι καταλήψεις στην Ήπειρο

  Σημαντικές φθορές σε έξι περιπτώσεις σχολείων

  Τη φθίνουσα πορεία που καταγράφεται σε ολόκληρη τη χώρα, ακολούθησαν και στην Ήπειρο, οι μαθητικές καταλήψεις με τον αριθμό των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη να έχει μειωθεί σημαντικά.

  Ενώ την Παρασκευή, στην Ήπειρο, 33 σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη, χθες ο αριθμός αυτός ήταν 13, εκ των οποίων τρία στα Ιωάννινα, πέντε στην Άρτα, τρία στη Θεσπρωτία και δύο στην Πρέβεζα.

  Ωστόσο, κάποια σχολεία στα οποία σταμάτησε η κατάληψη, δε λειτούργησαν χθες και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σίγουρα ούτε σήμερα, ενδεχομένως ούτε καν ως το τέλος της εβδομάδας, με φυσική παρουσία, αλλά θα συνεχίσουν με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, αφού υπάρχουν σημαντικές φθορές στις σχολικές αίθουσες και καταστροφές στον εξοπλισμό που καθιστούν αδύνατη την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

  Όχι σε μία, αλλά σε έξι περιπτώσεις σε Λύκεια της πόλης, στα οποία οι καταλήψεις τελείωσαν, όπως ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου Κων. Καμπουράκης, η διεύθυνση και οι καθηγητές αντίκρισαν το πρωί της Δευτέρας μία εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Εκτός από τις εξωτερικές πόρτες τις οποίες έχουν διαρρήξει, διαπιστώθηκαν σπασμένες πόρτες αιθουσών, οι οποίες μάλιστα παραδόθηκαν στην πυρά(!), σπασμένα τζάμια ακόμη όμως και κλοπές ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Η εικόνα από Λύκειο της πόλης, στο οποίο η κατάληψη έληξε την Κυριακή και οι μαθητές αποχώρησαν είναι απογοητευτική, πέρα από κάθε φαντασία, με τοίχους ολόκληρους να έχουν σχεδόν κατεδαφιστεί.

  Όπως ανέφερε ο κ. Καμπουράκης, οι διευθύνσεις των σχολικών μονάδων έχουν έρθει σε επαφή με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και με τους μαθητές, και σε κάποιες περιπτώσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου.

  Από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, όμως η αποκατάσταση θα καθυστερήσει, ειδικά εκεί όπου οι ζημιές χρειάζονται πολλές ημέρες εργασιών, αφού έχουν καταστραφεί μέχρι και αποχετευτικά δίκτυα.

  «Είναι πράγματι, μία απογοητευτική κατάσταση, ωστόσο χωρίς στοιχεία, δε μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν. Κατανοητή η έκφραση δυσαρέσκειας, κατανοητά τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις, πλην όμως τέτοιες καταστάσεις δε μπορούν να εξηγηθούν. Γνωρίζω ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν διευθυντές που είναι σε επαφή με τους Συλλόγους Γονέων, ώστε να εξετάσουν την περίπτωση να κινηθούν νομικά, υποβάλλοντας μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουράκης.

  Η πορεία των κρουσμάτων

  Από τη Δευτέρα στο μεταξύ, δύο ακόμη τμήματα σχολικών μονάδων τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μαθητές. Πρόκειται για τις τάξεις Στ1 και Στ2 του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Ο κ. Καμπουράκης σημείωσε ωστόσο πως με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα φαίνεται πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι ελεγχόμενη η κατάσταση στα σχολεία της πόλης και της Ηπείρου γενικότερα.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ