Παρασκευή 19.08.2022
More

  Σε καραντίνα μετά τα αυξημένα κρούσματα στη δομή Κατσικά

  Μέτρα απαγόρευσης εισόδου και εξόδου

  Απροσδιόριστος, σίγουρα όμως εξαιρετικά μεγάλος, πλησιάζοντας κατά πληροφορίες το 60% των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας στα Ιωάννινα, είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί σε διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά.

  Το βέβαιο είναι, ότι η δομή φιλοξενίας τον τελευταίο μήνα βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό από τον κορωνοϊό, μέχρι πρότινος όμως τουλάχιστον δεν προκύπτει, ότι εφαρμόστηκαν και ότι είχαν αποτέλεσμα τα απαιτούμενα μέτρα, για τον περιορισμό της διασποράς.

  Μετά την πρώτη συρροή κρουσμάτων, με λίγες δεκάδες κρούσματα, φάνηκε, πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στη δομή. Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε, ότι επιβεβαιωνόταν συνεχώς νέα κρούσματα σε τυχαίους ή και στοχευμένους ελέγχους με rapid test στη δομή, με την κατάσταση να ξεφεύγει την τελευταία εβδομάδα.

  Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο την Πέμπτη στο σύνολο των 45 κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την ΠΕ Ιωαννίνων, τα 23 αφορούν διαμένοντες στη δομή, ενώ άλλα 12 ήταν μεταξύ των 48 που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην απόφαση, ώστε η δομή φιλοξενίας να μπει σε καραντίνα, με απαγόρευση της εισόδου και εξόδου των διαμενόντων σε αυτήν.

  Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης με αφορμή την έξαρση της διασποράς του ιού στη δομή στον Κατσικά απηύθυνε έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων, τονίζοντας, ότι από μικρές κοινωνίες, όπως έγινε και με την «Κιβωτό του Κόσμου» στην Πωγωνιανή, μπορεί να προκύψουν μεγάλες εστίες αναζωπύρωσης, που θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία εξόδου από την υγειονομική κρίση.

  Ειδικά μάλιστα για τη δομή στον Κατσικά δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια και τον εκνευρισμό του γιατί, όπως είπε, όλο αυτό το διάστημα δεν έβλεπε, να λαμβάνονται μέτρα αποτροπής της διασποράς του ιού. Επίσης όμως, τοποθετήθηκε και γενικότερα με αφορμή τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων, απευθύνοντας έκκληση σε νέους και νέες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για τους εαυτούς τους, αλλά και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

  Το Εμβολιαστικό Κέντρο στο πρώην ΠΕΔΥ

  Αναφορικά τέλος με τις εξελίξεις στην παραχώρηση χρήσης του κτιρίου του πρώην ΠΕΔΥ από τον ΕΟΔΥ ώστε να δημιουργηθεί ένα mega Εμβολιαστικό Κέντρο που θα καλύψει πολλές από τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή, τόνισε, ότι είχε αλλεπάλληλες επαφές τις τελευταίες ημέρες με τους αρμόδιους και πως αναμένονται εξελίξεις ως το τέλος του μήνα. Για να λειτουργήσει πάντως στο συγκεκριμένο κτίριο το νέο Εμβολιαστικό Κέντρο θα χρειαστεί από την ημέρα της παράδοσής του τουλάχιστον ένα διάστημα 15 – 20 ημερών, στο οποίο θα γίνουν οι παρεμβάσεις και οι εργασίες που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία και την βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε αυτό.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ