Πέμπτη 25.07.2024
More

  Σε πλήρη ετοιμότητα, με βάση τα Ιωάννινα

  Το ελικόπτερο πυρόσβεσης έφτασε στα μέσα της εβδομάδας και θα έχει ως βάση του το αεροδρόμιο

  Επιχειρησιακά ενεργό και έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπου παραστεί ανάγκη είναι από χθες Παρασκευή το ελικόπτερο πυρόσβεσης που έφτασε στα μέσα της εβδομάδας και θα έχει ως βάση του το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, για το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου. Πρόκειται για το ίδιου τύπου ελικόπτερο που επιχείρησε και την περσινή αντιπυρική περίοδο για πρώτη φορά στην Ήπειρο, με εξαιρετικά αποτελέσματα λόγω των τεχνικών δυνατοτήτων που διαθέτει.

  Είναι άλλωστε από τα ελάχιστα ελικόπτερα που μπορεί ταυτόχρονα να κάνει υδροληψία από μικρές δεξαμενές, να διενεργεί μαζικές ή διακεκομμένες ρίψεις νερού, αλλά να μεταφέρει και προσωπικό των δασοκομάντος σε δύσβατες περιοχές. Η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού μέχρι εννέα άτομα, όσα αποτελούν και μία ομάδα της ΕΜΟΔΕ μαζί με τον εξοπλισμό τους, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε απομακρυσμένα εδάφη, όπου χάνεται πολύτιμος χρόνος τις πρώτες ώρες μέχρι να προσεγγίσουν πεζή, το σημείο οι πυροσβέστες.

  Το πλήρωμα του ελικοπτέρου επισκέφθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, η διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με επικεφαλής τον συντονιστή επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Χριστόφορο Μπόκα και τον διοικητή της ΕΜΟΔΕ, έχοντας την ευκαιρία να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας, καθώς το πλήρωμα θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το συντονιστικό κέντρο στην Ήπειρο, όπως φυσικά και με το συντονιστικό κέντρο σε εθνικό επίπεδο.

  Ο κ. Μπόκας σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα έκανε λόγο για ένα πολυεργαλείο μείζονος σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Ηπείρου, που μαζί με το αντίστοιχο ελικόπτερο που έχει ως έδρα του την Κοζάνη και τα άλλα εναέρια μέσα PZL στο Άκτιο και στην Κέρκυρα δημιουργούν ένα «δίχτυ προστασίας» από αέρος για τις πυρκαγιές που θα εκδηλωθούν στην ευρύτερη περιοχή.

  «Ειδικά το συγκεκριμένου τύπου ελικόπτερο με τις δυνατότητες που διαθέτει να μπορεί να κάνει υδροληψία ακόμη και από μικρές δεξαμενές, μας δίνει πολλά περισσότερα περιθώρια να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και με επιτυχία μία πυρκαγιά, ειδικά το κρίσιμο πρώτο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα της μεταφοράς προσωπικού εννέα ατόμων, μίας ομάδας δασοκομάντος δηλαδή με τον πλήρη εξοπλισμό τους, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για την περιοχή λόγω της γεωμορφολογίας της», ανέφερε ο κ. Μπόκας.

  Ερωτηθείς σχετικά με τα περιστατικά που ήδη έχουν εκδηλωθεί τον Ιούνιο στην Ήπειρο και αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, ο κ. Μπόκας στάθηκε στην αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, την εγρήγορση και τη διασπορά των οχημάτων και των δυνάμεων, ώστε να είναι σε επίκαιρα σημεία και αν χρειαστεί να σπεύσουν το συντομότερο δυνατό για να αντιμετωπίσουν μία πυρκαγιά.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ