Κυριακή 20.06.2021
More

  Σε πρώτο πλάνο κόστος λειτουργίας και ΣΜΑ

  Σε δεύτερο πλάνο περνά, τουλάχιστον προς το παρόν, η διερεύνηση του ενδεχομένου σύστασης ενός νέου ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο Ιωαννίνων

  Σε δεύτερο πλάνο περνά, τουλάχιστον προς το παρόν, η διερεύνηση πολύ δε περισσότερο, η υλοποίηση του ενδεχομένου σύστασης ενός νέου ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο ΠΕ Ιωαννίνων, χωρίς σε καμία περίπτωση να εγκαταλείπεται.

  Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων του δημ. συμβουλίου που έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι, με αντικείμενο τη συζήτηση αναφορικά με το κόστος λειτουργίας του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και τη μελέτη για την ανάθεση λειτουργίας των ΣΜΑ.

  Η συζήτηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και όχι μόνο για λόγους πρόληψης από τη διασπορά του ιού, ήταν ενδιαφέρουσα, επιβεβαιώνοντας ωστόσο τη διάσταση απόψεων κυρίως μεταξύ της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, των παρατάξεων Μπέγκα και Καλογιάννη αντίστοιχα.

  Η απόσταση που χωρίζει την δημοτική αρχή από τις άλλες δύο παρατάξεις και όχι τόσο από την παράταξη Νάτση, που έθεσε επίσης καίρια ερωτήματα για τη λειτουργία των ΣΜΑ και για την ανάγκη δοκιμαστικής λειτουργίας τους για ένα εξάμηνο, όπως άλλωστε προβλέπεται, δε φαίνεται πιθανό να καλυφθεί τις επόμενες ημέρες, επομένως, το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο δήμος Ιωαννιτών, με τον δήμο Ζίτσας και άλλους δήμους που διαπιστώνουν, ότι θα καλούνται να καταβάλλουν υψηλότερο από το αναμενόμενο, αντίτιμο, για τη λειτουργία του περιφ. ΦΟΔΣΑ και των ΣΜΑ, εάν αποδεχτούν τις υφιστάμενες προτάσεις, είναι αρκετά πιθανό.

  Ο Θ. Μπέγκας ζήτησε από τη δημ. αρχή, να υποβάλλει στον ΦΟΔΣΑ μία ολοκληρωμένη πρόταση, στην οποία να προβάλλει τα σημεία στα οποία διαφωνεί με τη μελέτη ανάθεσης λειτουργίας των ΣΜΑ, αν και ο ίδιος στη δήλωσή του μετά την απόφαση της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ είχε διατυπώσει και τον δικό του προβληματισμό για στοιχεία της μελέτης, αναλαμβάνοντας τότε πρωτοβουλία σύγκλισης των δύο πλευρών.

  Η Τατ. Καλογιάννη από την πλευρά της επέμεινε στο ότι ο δήμος Ιωαννιτών δεν μπορεί να εμφανίζεται ως διασπαστής μίας κοινά αποδεκτής λύσης, όπως είναι αυτή του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, η οποία μάλιστα αποτελεί προϊόν μίας δεκαετούς προσπάθειας, ζητώντας από τη δημοτική αρχή, να δεσμευτεί ότι δεν την απασχολεί το ενδεχόμενο σύστασης ενός νέου Φορέα.

  Η απάντηση από τον δήμαρχο κ. Ελισάφ ήταν πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αλλά η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να προασπίσει τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών και εφόσον αποδειχθεί, ότι υπάρχουν πιο συμφέρουσες λύσεις, τότε θα πρέπει να γίνουν νέες συζητήσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή.

  Προβλέπεται η δοκιμαστική λειτουργία

  Μία βασική επισήμανση στη διάρκεια της συζήτησης, η οποία συνάντησε αντιδράσεις, προκαλώντας και ένταση, ήταν εάν και κατά πόσον προβλέπεται η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, ώστε να διαπιστωθούν στην πράξη, τυχόν προβλήματα, ατέλειες, ελλείψεις, αλλά και να γίνει μία σαφής εκτίμηση του κόστους λειτουργίας. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει πως η περίοδος της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση της περιφέρειας Ηπείρου με τους Φορείς των πρώην Διαχειριστικών Ενοτήτων, ενώ εκκρεμεί παράλληλα και το αίτημα του δήμου Ζίτσας προς την περιφέρεια Ηπείρου να ξεκινήσει άμεσα η δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ στη Ζωοδόχο, με τις δαπάνες λειτουργίας να βαρύνουν τον δήμο.

  Οι χρεώσεις που «καίνε»

  Η αποστολή των εξόδων τιμολόγησης από τον ΦΟΔΣΑ προς τους δήμους, αντιμετωπίζεται επίσης ως «casus belli» από τη δημ. αρχή, η οποία διαπιστώνει, πως στην κατανομή των εξόδων, δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση που υπήρξε από κοινού με τον Φορέα τον Ιούλιο για μείωση της ετήσιας δαπάνης για το τρέχον έτος. Περίπτωση να καταβάλλει ο δήμος Ιωαννιτών τουλάχιστον τα έξοδα που αναφέρονται στο τιμολόγιο που απέστειλε ο ΦΟΔΣΑ δεν υπάρχει, όπως διευκρινίστηκε στη συνάντηση, υπολογίζοντας, ότι το ποσό θα έπρεπε να είναι μικρότερο τουλάχιστον κατά 40%, αφενός για να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και αφετέρου γιατί δεν είναι λογικό, να χρεώνονται οι δήμοι για έξοδα και κόστη λειτουργίας, τη στιγμή που αυτά δεν έχουν γίνει.

  Χωρίς μεσάζοντες η συζήτηση

  Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την κοινή απόφαση να κωδικοποιηθούν όλα τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί σε ένα έγγραφο που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, χωρίς… μεσάζοντες αυτή τη φορά, κάτι που έχει τη δική του σημασία, με την έννοια πως ήδη τις τελευταίες ημέρες από τον δήμο Ιωαννιτών εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτση, που ανέλαβε ρόλο διαμεσολάβησης, την πρώτη μάλιστα φορά, χωρίς κανείς να το ζητήσει, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Νικ. Καλαντζή στο δημαρχείο Ζηρού στη Φιλιππιάδα.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ