Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η συνεδρίαση του Περ. Συμβουλίου
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, όπως και αναμενόταν άλλωστε, μετά τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών κινήθηκε η συνεδρίαση του Περ. Συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης παρότι η ημερήσια διάταξη δεν περιελάμβανε τίποτε άλλο πλην υπηρεσιακών θεμάτων. Το ζητούμενο όμως δεν ήταν αυτό, αλλά η εφαρμογή από το προεδρείο του Σώματος του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας όπως αυτός διαμορφώθηκε με Απόφαση του ΥΠΕΣ από τον Φεβρουάριο του 2025 και στον οποίο προβλέπεται σαφώς πως οι Επερωτήσεις των παρατάξεων μπορούν να συζητούνται μόνον κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας.
Όσα όμως διατυπώθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κυρίως το «Κοινό των Ηπειρωτών» και τον Γιάννη Στέφο και την ανακοίνωση της παράταξης «Ήπειρος Όλον» του Στεφ. Ζούμπα που απέδωσαν προσωπικές ευθύνες στην πρόεδρο κα Μπραΐμη για την εφαρμογή του νέου Κανονισμού, δημιούργησαν ένα οξύ κλίμα αντιπαράθεσης που εμφανίστηκε με το «καλημέρα» της συνεδρίασης. Εκεί, η κα Μπραΐμη πήρε το λόγο και επικαλούμενη την ανάγκη της προάσπισης, από την ίδια, του θεσμικού της ρόλου, αλλά και του συμβουλίου απέδωσε σε άγνοια τα όσα ήδη είχαν διατυπωθεί, αλλά και σε ενδεχόμενο δόλο, καθώς όλοι γνώριζαν τι ισχύει από τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Δεν μπορώ όμως να βρω καμιά δικαιολογία, πέραν του δόλου, για μέλη του συμβουλίου που οφείλουν να γνωρίζουν τον κανονισμό και παραπληροφορούν ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι εγώ στοχευμένα και αντιδημοκρατικά, φιμώνω τα μέλη του Σώματος καταργώντας τις επερωτήσεις. Είναι τελικά ατόπημα το Συμβούλιο να διέπεται από κανόνες λειτουργίας; Ως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου είμαι υποχρεωμένη να τηρώ τον Κανονισμό, όπως και όλες οι παρατάξεις, διαφορετικά δεν έχουμε καμία θέση σε αυτή την αίθουσα.
Ο Κανονισμός αυτός είναι κοινός για όλες τις Περιφέρειες της χώρας και οι όποιες αλλαγές τυχόν μπορεί να επιτευχθούν δεν μπορούν να καταστρατηγούν το γράμμα του νόμου.
Ο νέος Κανονισμός είναι εκείνος που δεν προβλέπει κατάθεση επερωτήσεων καθώς έχει καθιερωθεί η ανά δίμηνο Λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής.
Σε όλες τις συνεδριάσεις υπάρχει ευελιξία χρόνου με αποτέλεσμα να τον ξεπερνάμε κατά πολύ. Τοποθετούνται όσοι επιθυμούν και βέβαια σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός θεμάτων που μπορούν να μπουν στην Ημερήσια Διάταξη. Άρα για ποια παρεμπόδιση του έργου των περιφερειακών συμβούλων γίνεται λόγος;
Αν σε κάτι μπορεί να κατηγορηθώ είναι το ακριβώς αντίθετο: Ότι ποτέ δεν στερήθηκε η δυνατότητα να πει την άποψή του κάθε συνάδελφος ακόμη και αν δεν είχε ακολουθήσει την τυπική διαδικασία», σημείωσε η κα Μπραΐμη που είχε κάνει λίγο νωρίτερα και μία αντίστοιχη δήλωση στα τοπικά μέσα.
Εκεί, απαντώντας σε ερωτήσεις είχε αφήσει να εννοηθεί πως υπάρχει το περιθώριο να συζητηθούν τυχόν τροποποιήσεις στον Κανονισμό όπως άλλωστε έχει γίνει και σε δημοτικά συμβούλια, πλην όμως στη διάρκεια της συνεδρίασης, μπήκε «πάγος» σε αυτή την καλή πρόθεση από τον Αλ. Καχριμάνη που διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να το αποδεχθεί…
Πυρά από την αντιπολίτευση
Όπως ήταν απολύτως λογικό, η τοποθέτηση της κας Μπραΐμη προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με τον Γιάννη Στέφο να κάνει λόγο για μία προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης στην οποία το προεδρείο και η πλειοψηφία συμφωνούν γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις τους. Ο Στεφ. Ζούμπας επεσήμανε πως η πρόεδρος του Σώματος έχει ένα ρόλο για το περιφ. συμβούλιο και όχι να υπερασπίζεται τον περιφερειάρχη ή την Περ. Αρχή, ενώ ο Γ. Πρέντζας επέμεινε στην ανάγκη να συζητηθεί σε μία διαπαραταξιακή επιτροπή το περιθώριο τροποποιήσεων. Ο Λ. Γεωργόπουλος επεσήμανε πως η αντιπολίτευση μπορεί να εισφέρει θέματα μέσω ερωτήσεων στο περ. συμβούλιο, με τις υπογραφές του ενός τρίτου των περιφ. συμβούλων.
Απάντηση για όλα…
Ο Αλ. Καχριμάνης υποστήριξε από την πλευρά του πως η κατάργηση των Επερωτήσεων ως διαδικασία δεν αφαιρεί τη δυνατότητα των παρατάξεων να θέτουν ερωτήματα για θέματα επικαιρότητας στις συνεδριάσεις του συμβουλίου. Περισσότερο όμως φάνηκε πως ήθελε να τοποθετηθεί για μία από τις αιχμές της παράταξης «Ήπειρος Όλον» πως η κατάργηση των Επερωτήσεων, εξυπηρετεί την Περ. Αρχή, σε ένα ενδεχόμενο πιθανής αργίας του κ. Καχριμάνη.
«Όσοι τα λένε αυτά έχουν πλήρη άγνοια της νομοθεσίας. Για να τεθεί κάποιος σε αργία θα πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο, να ακολουθήσει δίκη και να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση. Ό,τι λέτε (σ.σ απευθυνόταν στον κ. Ζούμπα) δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έχετε ξεφύγει τελείως από αυτήν», ανέφερε ο περιφερειάρχης.