Πέμπτη 30.06.2022
More

  Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε χωριά

  Στέρεψαν οι πηγές λόγω της ανομβρίας και του ήπιου χειμώνα και ο Δήμος Μετσόβου αναζητά λύσεις για την κάλυψη των αναγκών

  Σοβαρά είναι τα προβλήματα υδροδότησης σε Τοπικές Κοινότητες ορεινών δήμων των Ιωαννίνων, όπως στον δήμο Μετσόβου, που έχουν μάλιστα ιστορικά χαρακτηριστικά, αφού ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαν δημιουργηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες.

  Ο συνδυασμός του ήπιου περσινού χειμώνα με τις λίγες χιονοπτώσεις και της ανομβρίας που ακολούθησε όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τους μήνες του φθινοπώρου, απόρροια της κλιματικής αλλαγής και κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα να στερέψουν οι πηγές και να μην υπάρχει νερό στις γεωτρήσεις και στις υδρομαστεύσεις.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τ.Κ Βοτονοσίου, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα το τελευταίο 10ήμερο, με το τελευταίο 48ωρο να είναι εφιαλτικό, αφού νερό δε φτάνει στα σπίτια, ούτε και στις πτηνοτροφικές κατά βάση, επιχειρήσεις, που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινή τους λειτουργία.

  Ο δήμαρχος Μετσόβου Κων. Τζαφέας μιλώντας στο ITV έκανε λόγο για μία πρωτοφανή κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με την έλλειψη ικανών ποσοτήτων νερού στο υδάτινο δυναμικό, αφού έχουν στερέψει οι πηγές από τις οποίες τροφοδοτείται το δίκτυο των χωριών, όπως το Βοτονόσι. Τα συνεργεία του δήμου Μετσόβου επιχειρούν να αποκαταστήσουν και τις βλάβες στις υδρομαστεύσεις και τις γεωτρήσεις, πλην όμως αν δεν γεμίσουν και πάλι οι πηγές, η μοναδική εναλλακτική είναι η μεταφορά νερού από άλλες Τοπικές Κοινότητες ή η μεταφορά νερού με βυτιοφόρα, για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των πτηνοτροφείων της περιοχής.

  «Ποτέ άλλοτε κατά το τέλος Νοεμβρίου δεν είχαμε αντιμετωπίσει τόσο έντονα προβλήματα στο δήμο μας με την ύδρευση των κοινοτήτων.

  Η ανομβρία που ακολούθησε τον ήπιο χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα να στερέψουν οι πηγές και να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Επιχειρούμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις για να αποκαταστήσουμε και τις βλάβες στα τοπικά δίκτυα, αλλά για να έχουμε μία οριστική λύση ως τα Χριστούγεννα, έχουμε υποβάλλει αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης στο υπ. Εσωτερικών για την αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων στην ύδρευση κάποιων Κοινοτήτων, ώστε να μεταφέρουμε νερό από το δίκτυο άλλων χωριών», ανέφερε ο κ. Τζαφέας.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Sourceele.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ