Τρίτη 14.07.2020
More

  «Σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας» το αποτύπωμα του κορωνοϊού στη λειτουργία του Δήμου 

  Η εισαγωγική τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμά Μπέγκα, στην πρώτη, μετά τον κορωνοϊό, δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  «Ο κορωνοϊός άφησε τα σημάδια του και στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της αυτοδιοίκησης, αφού μια σειρά νομοθετημάτων με την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών  έστησαν στο απόσπασμα τη δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση, υποβαθμίζοντας συντριπτικά το ρόλο του κορυφαίου Συλλογικού Οργάνου, του Δημοτικού Συμβουλίου».

  Παράλληλα, επισήμανε ότι ενώ συνέβησαν όλα αυτά, οι αντιδράσεις από κόμματα, αλλά και τα συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης ήταν «χλιαρές», ενώ σε ότι αφορά τη Δημοτική Αρχή πρόσθεσε ότι έσπευσε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα νομοθετήματα αυτά υποβαθμίζοντας τη λειτουργία των Οργάνων του Δήμου σε όλα τα επίπεδα.

  «Η δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων κατέπεσε σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μετατράπηκε σε δημοκρατία του «ναι» ή του «όχι». Η Δημοτική Αρχή διατυμπάνισε το ‘επίτευγμα’  των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής με τηλεδιάσκεψη αλλά έμεινε εκεί, την ώρα που στους περισσότερους Δήμους η τηλεδιάσκεψη σε όλα τα συλλογικά Όργανα λειτούργησε έγκαιρα, ενώ και οι δια ζώσης συνεδριάσεις, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, έχουν ξεκινήσει προ πολλού», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

  Τα μέτρα ανακούφισης

  Ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε αναλυτικά και στις ενέργειες που έκανε ή δεν έκανε η Δημοτική Αρχή στην κατεύθυνση ανακούφισης πολιτών και επαγγελματιών λόγω της πανδημίας.

  «Στην περίοδο του κορωνοϊού το μόνο που καταφέρατε είναι να βάλετε τη δημοκρατία σε καραντίνα. Από εκεί και πέρα δεν κάνατε τίποτα άλλο πέραν της εφαρμογής των μέτρων που επέβαλε η Κυβέρνηση ως ελάφρυνση στους πληγέντες πολίτες. Ακόμα και τώρα η Δημοτική Αρχή είναι απούσα, χωρίς οργανωμένο σχέδιο. Την περίοδο της πανδημίας όφειλε να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Ιατρική Σχολή προκειμένου να δράσει στοχευμένα στο επίπεδο της ενημέρωσης», σημείωσε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

  Στη συνέχεια κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως αντί να εκμεταλλευτεί τον εγκλεισμό των πολιτών και την «υπολειτουργία» της κοινωνίας προκείμενου να βελτιώσει την καθημερινότητα του Δήμου, κατόρθωσε να την κάνει χειρότερη.

  «Καθυστερήσατε χαρακτηριστικά να προκηρύξετε διαγωνισμούς, όπως αυτός της πλύσης των κάδων και της πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, εκμεταλλευόμενοι τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που σας έδιναν αυτή τη δυνατότητα. Την ίδια ώρα με «όπλο» τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στήσατε μια φάμπρικα απ’ ευθείας αναθέσεων», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.

  Κλείνοντας την τοποθέτηση εκ μέρους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» για το συγκεκριμένο θέμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Θωμάς Γιωτίτσας και Μάκης Χρυσοστόμου, που είναι και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, υπενθύμισαν την κοστολογημένη πρόταση που είχαν καταθέσει στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις αρχές Απριλίου με μια σειρά μέτρων ενίσχυσης και ανακούφισης πολιτών και επαγγελματιών με ορίζοντα το τέλος του 2020.

  «Καμία συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα που προτείναμε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 8 Απρίλιου. Καμία ενημέρωση για το οικονομικό αποτύπωμα και τις απώλειες εσόδων του Δήμου από την πανδημία. Καμία απόφαση για μείωση τελών στα τραπεζοκαθίσματα. Καμία ενημέρωση για την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Καμία ενημέρωση για το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού από το Δήμο για δράσεις κατά της πανδημίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως εξαιτίας της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής στο ειδικό λογαριασμό που ανοίχτηκε έχουν κατατεθεί μόλις 80 ευρώ.

  Από την μεριά του ο κ. Χρυσοστόμου κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως δεν άκουσε σε καμία περίπτωση όλο αυτό το διάστημα τις προτάσεις των επαγγελματιών που έφτασαν σε αυτή με θεσμικό τρόπο, αρκούμενη «να κάνει τα ελάχιστα κι όχι όσα θα μπορούσε για να σταθεί στο πλευρό τους».

  Τα LED

  Κλείνοντας την παρέμβασή του στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση, ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε το Σώμα για το κοινό αίτημα που υπέβαλε σύσσωμη η αντιπολίτευση στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί εντός του Ιουλίου το θέμα των LED προκειμένου να υπάρξει ένα αίσιο τέλος στην υπόθεση αυτή.

  «Ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να λειτουργήσει»

  Αναφορικά με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο Θ. Μπέγκας διατύπωσε την άποψη ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να συμφωνήσουν πως ο περιφερειακός πια Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων πρέπει να λειτουργήσει, καθώς είναι το πιο σημαντικό εργαλείο Οργάνωσης της σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

  Όπως τόνισε, σε αυτή τη λογική η Διοίκηση του Φορέα προσήλθε σε έναν ειλικρινή διάλογο με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών για να γεφυρωθούν οι όποιες διαφωνίες. Η συμφωνία η οποία επήλθε θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ουδόλως μεταβάλει τη φιλοσοφία υπολογισμού του κόστους.

  Με βάση τη συμφωνία για το 2020, μιας και βρισκόμαστε στα μέσα της χρονιάς, αποφασίστηκε να απομειωθούν δαπάνες  από υπηρεσίες και λειτουργικά έξοδα, οι οποίες ρεαλιστικά δεν θα πραγματοποιηθούν στο τρέχον έτος.

  Ακολούθως, ανέλυσε τα βασικά στοιχεία του σχεδίου της τιμολογιακής πολιτικής που έχει εγκρίνει το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, σημειώνοντας τα εξής:

  • Στο σχέδιο που υπέβαλε η Διοίκηση του Φορέα στο Δ.Σ., προϋπολογίσαμε το κόστος λειτουργίας του Φορέα σε πλήρη ανάπτυξη για ένα έτος (λειτουργικά έξοδα, υλοποίηση υπηρεσιών και έργων). Οι εκπρόσωποι των Δήμων θα έπρεπε να ενημερωθούν επακριβώς για τα κόστη της πλήρους λειτουργίας του Φορέα.
  • Εφαρμόσαμε την ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε επίπεδο Περιφέρειας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.
  • Για να μη δημιουργούνται ψευδής εντυπώσεις, το τελικό ετήσιο κόστος για κάθε δήμο, υπολογίζεται απολογιστικά στο τέλος κάθε έτους και πολύ πιθανά θα είναι ακόμη μικρότερο για το Δήμο μας και αναλογικά για όλους τους Δήμους, αφού σήμερα συζητάμε με προϋπολογιστικά και όχι πραγματικά στοιχεία.
  • Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων θα πρέπει να κατανοήσει ότι η εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο της παραδώσαμε ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο, είναι εκείνη που θα επιφέρει τις σημαντικές μειώσεις στα κόστη, βελτιώνοντας παράλληλα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν έγινε ακόμα αντιληπτό, αν κρίνουμε και από την πρόταση που κατέθεσε στο ΕΣΠΑ για μερική κι όχι ολοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

  Τέλος, σημείωσε πως «οφείλουμε να διεκδικήσουμε μια διαφορετική τιμή για το τέλος εισόδου στη Μονάδα Διαχείρισης Βιοαποβλήτων για τους δήμους του νομού Ιωαννίνων. Όπως είναι γνωστό η μονάδα αυτή για τους δήμους των Ιωαννίνων είναι ενσωματωμένη στη ΜΕΑ γι’ αυτό απαιτούμε τη μείωση τιμής εισόδου.»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αλλάξει την απόφαση για την Αγία Σοφία

  Για «ευρύτατη συναίνεση για κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

  Δικαιωμένος ο Δήμος Μετσόβου για τα μεγάλα αιολικά

  Για μία προσέγγιση που δικαιώνει και τους ισχυρισμούς και τη θέση του δήμου Μετσόβου, για την προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων στην οροσειρά του Περιστερίου, έκανε λόγο ο Κων. Τζαφέας

  Φωτοβολταϊκό σύστημα προσφέρει «Ενέργεια για Ζωή»

  Στη δωρεά  ενός  σύγχρονου Φωτοβολταϊκού συστήματος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας προς το ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΑΠΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, προχώρησε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου.

  Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στην Άρτα

  Ακόμη ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού καταγράφεται στην Άρτα.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.