Κυριακή 19.01.2025
More

    Σπάζοντας τη σιωπή για την έμφυλη βία

    Την ανάγκη να σπάσει ο κύκλος της σιωπής από όσους γίνονται μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, καθώς και τη σημασία της πρόληψης με παρεμβάσεις από την παιδική κιόλας ηλικία, ανέδειξε ως κεντρικά σημεία, η ημερίδα με τίτλο

    «Έμφυλη Βία: αναγνώριση, διαστάσεις, διαχείριση, πρόληψη», που οργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

    Η ημερίδα έγινε την Τετάρτη το βράδυ με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και κύριο χαρακτηριστικό ήταν η πολυπληθής συμμετοχή, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai.

    Κοινή συνισταμένη τόσο των ομιλιών όσο και των χαιρετισμών που προηγήθηκαν, ήταν, όπως περιγράφεται και στον απολογισμό της εκδήλωσης, ότι η έμφυλη βία δεν είναι ένα φαινόμενο, που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, στις μέρες μας έχει αναδυθεί σε ιδιαιτέρως ανησυχητικό βαθμό.

    Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα, η οποία τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί σε όλα τα επίπεδα το ζήτημα της έμφυλης βίας και έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να σπάσει η σιωπή και να καταγγέλλονται τα περιστατικά, καθώς μόνο έτσι μπορούν να προληφθούν χειρότερες καταστάσεις. Προς επίρρωση των λεγομένων της, επικαλέστηκε και τους στίχους άγνωστης γυναίκας, που αναφέρονται στην έμφυλη βία: «Πήρα λουλούδια σήμερα. Δεν ήταν τα γενέθλιά μου ή κάποια άλλη ιδιαίτερη μέρα. Κάναμε τον πρώτο μας καυγά χτες βράδυ. Και μου είπε πολλά σκληρά πράγματα που με πλήγωσαν πολύ. Ξέρω πως μετάνιωσε και δεν εννοούσε αυτά που έλεγε. Γιατί μου έστειλε λουλούδια σήμερα. Δεν ήταν η επέτειός μας ή κάποια ιδιαίτερη μέρα. Χτες βράδυ με χτύπησε στον τοίχο κι άρχισε να με πνίγει. Ήταν σαν εφιάλτης. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αλλά ξέρω πως το μετάνιωσε. Γιατί μου έστειλε λουλούδια σήμερα. Πήρα λουλούδια σήμερα. Σήμερα ήταν πολύ ιδιαίτερη μέρα. Ήταν η μέρα της κηδείας μου. Με χτύπησε μέχρι θανάτου. Αν είχα βρει τη δύναμη και το κουράγιο να τον αφήσω, δεν θα είχα πάρει λουλούδια… σήμερα».

    Χαιρετισμούς, απηύθυναν ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Σπυρίδων Κονιτσιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Πάνου και η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Ηπείρου Παναγιώτα Μητροκώστα.

    Οι δυσκολίες

    Ένα δύσκολο ζήτημα χαρακτήρισε την έμφυλη βία η δρ. Κοινωνιολογίας, διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Ανδρομάχη Μπούνα- Βάιλα, στην ομιλία της με θέμα «Κανονικοποίηση και έμφυλη βία: Καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο;», εξηγώντας πως η δυσκολία έγκειται στο ότι είναι αδύνατο να απομονώσουμε τους παράγοντες που οδηγούν σε μία παραβατική συμπεριφορά, γιατί ορισμένοι από αυτούς συνυπάρχουν και συλλειτουργούν. «Ή βίαιη συμπεριφορά ωστόσο έχει συσχετιστεί με τον ανδρισμό. Ή κοινωνική κατασκευή του ανδρισμού δημιουργεί παράλληλα και το δικαίωμα για την άσκηση δύναμης και ελέγχου εντός των έμφυλων σχέσεων, ένας άνδρας γίνεται βίαιος σε μία γυναίκα, όταν ο ανδρισμός του τίθεται σε επιφυλακή. Μπορεί να μην αισθάνεται πως έχασε τον έλεγχο του εαυτού του- αντίθετα, μπορεί να αισθάνεται πως έχασε τον έλεγχο κάποιου, τον οποίο ο ίδιος είχε καθήκον να ελέγχει», σημείωσε.

    Τα παιδιά

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του προέδρου της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, επίκουρου καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Κώτση, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση των παιδιών στην ενδοοικογενειακή βία, σημειώνοντας πως τα παιδιά δεν είναι απλά μάρτυρες, αλλά θύματα, όταν η βία υπάρχει στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Τόνισε, επίσης, ότι συχνά η κακοποίηση της μητέρας του παιδιού συνυπάρχει με την παιδική κακοποίηση, ενώ, αναφερόμενος στις επιπτώσεις, χαρακτήρισε ως πιο σημαντική την απώλεια της παιδικότητας. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στο ότι το 85% των παιδιών, που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, κακοκποιούνται.

    Ο ρόλος της Αστυνομίας

    Στον ρόλο της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας αναφέρθηκε ο υπαστυνόμος Α’ στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων Μιχαήλ Καλατζόγλου, ενώ το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, που λειτουργεί από τις αρχές Φεβρουαρίου στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, παρουσίασε η υπαστυνόμος Β’ Γεωργία Τζαμάκου. Όπως έκανε γνωστό, από την έναρξη λειτουργίας του υπάρχει αύξηση των καταγγελλόμενων περιστατικών, κάτι που η ίδια απέδωσε σε ένα βαθμό στο ότι εμπνέει σιγουριά στις γυναίκες, αλλά και στους άνδρες, να προχωρήσουν σε καταγγελίες.

    Η πρόληψη

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», καθηγητή Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Κούτρα με θέμα «Η πρόληψη της έμφυλης βίας ως κρίσιμος παράγοντας διαχείρισης του φαινομένου». Ο κ. Κούτρας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη να σπάσουν τα στερεότυπα, ενώ αναφερόμενος στον κώδικα σιωπής, που κυριαρχεί στην έμφυλη βία, επισήμανε πως «αν θέλουμε να τον σπάσουμε, δεν πρέπει να περιμένουμε τα θύματα, αλλά πρέπει να τον σπάσουν οι παριστάμενοι». Εστιάζοντας στην πρόληψη, αναφέρθηκε στις έννοιες της καθολικής, της επικεντρωμένης και της ενδεδειγμένης πρόληψης, και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει παρέμβαση στο σχολικό περιβάλλον, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει γνώση των εκπαιδευτικών.

    Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης και αντιπρόεδρος της «Σχεδίας» Βασίλης Γοργόλης, ο πρώην δήμαρχος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θ. Μπέγκας, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών παρατάξεων, πανεπιστημιακοί και τα μέλη του Δ.Σ. και εκπρόσωποι στη γενική συνέλευση του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ